18 migráns átvágta a déli határon épülő kerítést

Az okozott kár összege pedig kb. 2000 forint.

MNO
2015. 08. 07. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Migránsok átvágták éjszaka Ásotthalom térségében a magyar–szerb határon épülő kerítést – adta hírül a köztévé. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság által kiadott közlemény szerint 2015. augusztus 7-én a kora hajnali órákban a Készenléti Rendőrség járőrei észlelték, hogy eddig ismeretlen tettesek Ásotthalom külterületén egy ponton megrongálták a gyorstelepítésű drótakadályt. Az okozott kár összege kb. 2000 forint.

A rendőrök a közelben 18 afgán illegális bevándorlót fogtak el. A rendőrség rongálás szabálysértés miatt folytat előkészítő eljárást, amelynek során tisztázni fogják, hogy a helyszín közelében elfogott  illegális bevándorlók okozhatták-e a felső rögzítő drót elszakadását.

Ismert, a kormány június 17-én döntött a magyar–szerb határra építendő határzár, egy 175 kilométeres kerítés kivitelezéséről. A kabinet érvelése szerint Magyarországot érinti a legsúlyosabban a bevándorlás az európai uniós tagállamok közül, közös válasz pedig még nincs a kihívásra.

A lépést a korábban Magyarországon soha nem tapasztalt menekültáradat idézte elő.

Múlt héten az is kiderült, hogy akár 300 ezer forintos bírság is kiszabható arra, aki az ideiglenes biztonsági határzár építését akadályozza.

Emellett az ideiglenes biztonsági határzár területének védelme érdekében rögzítik, hogy aki a területre az építési vagy karbantartási munkálatok során illetéktelenül belép, 50 ezer forint közigazgatási bírsággal sújtható. Aki az ideiglenes biztonsági határzár területén az ott folyó építési, telepítési munkálatok akadályozása céljából bármilyen tevékenységet végez, 150 ezer forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezhető.

Pénteki számában a Népszabadság arról ír, hogy a bejelentett háromméteres helyett körülbelül másfél méter magas drótkerítést húznak fel egyelőre a déli határon.

A magyar–szerb határ teljes szakaszán már végeztek a geodéziai munkákkal, kitűzték az ideiglenes határzár vonalát, amelynek építése gyors ütemben halad – mondta HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. topogeodéziai munkálatokért felelős munkatársa pénteken Kelebia mellett, az építkezés helyszínén tartott sajtótájékoztatón.

Csákvári Péter kifejtette: egy hónap alatt végeztek a határoszlopok melletti, tíz méter széles munkaterület kijelölésével, így időben megkezdődhettek az ideiglenes biztonsági határzár építésének munkálatai.

Szólt arról, hogy a határvonal kijelölésének ellenőrzése során eltérést nem találtak, munkájukat azonban több alkalommal megzavarták a migránsok; amíg őket a határrendészek elkísérték a helyszínről, addig nem tudtak dolgozni. Incidensre azonban nem került sor – tette hozzá.

Arról tájékoztatott, hogy a 174 kilométer hosszú magyar-szerb határ több mint 140 kilométeres részén tudták kitűzni a munkaterületet, mert a további területek vízzel borított, vagy ingoványos, járhatatlan területek.

A déli biztonsági határzár az új határidőnek és kijelölésnek megfelelően gőzerővel épül – közölte a témában megjelent sajtóinformációkra reagálva Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken.

Kifejtette: az építési folyamatnak vannak technikai, technológiai értelemben vett különböző fázisai.

A pengés drótkerítés építhető a leggyorsabban, és ennek megvalósulását lehet most látni.

A biztonsági határzár többi eleme időben és technológiai értelemben ezzel párhuzamosan, az eredeti szándéknak megfelelően épül – tette hozzá.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: az ország és az Európai Unió elemi érdeke, hogy az illegális migráció jelenlegi mértékénél a határ fizikai lezárása a lehető leghamarabb megtörténjen.

Jelezte: pénteken átlépte a 110 ezret az illegálisan Magyarországra érkezők száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.