Tizenkét nővér hagyta ott a Szent István Kórházat

Felmondásuk hátterében fizetési és karrierszempontok játszhattak szerepet.

MNO
2015. 12. 15. 8:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információik szerint hatan az I. belgyógyászati osztályról mentek el, élükön a főnővér-helyettes, hatan pedig más részlegekről távoznak. Dr. Müller Péter, a Szent István Kórház orvosigazgatója szerint 12 szakdolgozó távozása nem számít kiugró számnak: novemberben például 32 ápoló hagyta ott az intézményt, és 27 lépett be helyettük. Kerestük az orvosigazgatót, azonban reggel fél kilenckor még nem tartózkodott a kórházban.

Az Origo úgy tudja, hogy a csoportos felmondást a helyettes főnővér döntése váltotta ki: az asszony évek óta pályázott a belosztály főnővéri posztjára, sikertelenül – ezért hagyta ott munkahelyét, és hívta át teljes stábját egy másik fővárosi kórházba. A portál megszólaltatott egy nővért is, aki nem bírta „az erőltetett munkát, a lecsúsztatott túlórákat”, ezért januártól segédápolóként fog dolgozni Németországban, noha németül még nem nagyon tud.

Az egészségügy problémái minden területre kiterjednek, az eszközhiánytól kezdve a fizetésekig. A rezidenseket érintő elhelyezkedési problémákról egész nyáron szó volt, a fekete ruhás nővérként ismert Sándor Mária az ATV adásában visszaadta bizonyítványát, mert mint mondta: „egy fillért nem vagyok hajlandó fizetni a magyar kormánynak mint a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara tagja”, és sorra lehet hallani a kórházak orvoshiányairól.

Legutóbb nagy port vert fel, hogy az Index megírta: nyolcból hat altatóorvos felmondott a budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban, ezzel komoly bajba sodorta az intézményt. Ugyanakkor a kórház a Magyar Nemzetnek cáfolta, hogy probléma lenne, szerintük nem maradnak el műtétek, a betegellátást sem veszélyezteti a kollégák távozása, és a várólisták sem lesznek hosszabbak.

Az altatóorvosok közül Csurgai Annamária hét évig dolgozott az intézményben. A Tények elcsípte egy interjúra. „Elfogytak az ügyes, szakképzett nővérek az osztályról, és ennek eredményeképp mi is elfogytunk” – utalt Csurgai elkeseredetten arra, hogy több orvos kollégája sem bírta tovább. Azt mondta, jelezték ezt a felső vezetés felé, de nem kaptak egyértelműen „jó” válaszokat. Miután az osztályvezető főorvos ilyen körülmények közepette nem kívánta tovább csinálni, ők is csatlakoztak hozzá. A fizetés „nagyjából két éve biztosan ugyanaz”, neki közel azonos volt, mint az osztályvezető főorvosnak. Az ő bére bruttó 509 ezer forint volt, az ügyeleti órabér bruttó 4000 forint volt. „Ezzel azt hiszem, nagyon sok mindent elmondtam” – tette hozzá letörten a volt főosztályvezető-helyettes. Az ügyelet a napi 8 óra utáni 16 órát jelenti, amit egyben dolgoztak le, ez összesen 24 órányi folyamatos munka. Havi szinten ez 240-260 munkaórát jelentett számukra.

A közszféra több százezer alkalmazottja nem kaphatta meg időben fizetését novemberben és decemberben – közölte a Népszabadság december 10-én. Az egészségügyben novemberben jöttek a bajok: részmunkaidősök, szerződéssel vagy nyugdíj mellett dolgozó ápolók, mentő szakdolgozók nem jutottak időben a pénzükhöz. Velük akkor azt közölték, hogy decemberben is hasonlóra számíthatnak. A mentősök fizetése is két hetet késett. A fizetés késését az előző hónapban a Magyar Államkincstár (Mák) informatikai rendszerének átalakításával magyarázták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.