Visszaperelnék Hóman akadémiai tagságát

A tagság posztumusz visszaállításáért az MTA ellen fordul a volt MDF-es, majd fideszes Varga István.

MTI
2015. 12. 29. 13:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egykori történész, a Horthy-korszak oktatás- és vallásügyi minisztere nevét viselő alapítvány által szervezett eseményen, hetven-nyolcvan ember előtt Varga István emlékeztetett arra, hogy perújítási kérelmét követően, március 6-án a magyar törvényszék jogerősen felmentette Hómant a háborús bűntett vádja alól. Mint mondta, Hóman Bálintot mint tudóst az MTA alapszabályának törvénytelen módosítása után zárták ki az akadémiai tagok sorából.

A Magyar Nemzet Hétvégi Magazinjának háromrészes vitasorozata Hóman Bálintról:

• Ujváry Gábor: Hómant még a népbíróság sem illette olyan súlyos vádakkal, mint mai bírálói
• Kovács M. Mária: Magyar-e a nagypapa?
• Ujváry Gábor: Hóman és az antiszemitizmus

Jelezte, hogy Bárdossy László (1890–1946) egykori magyar miniszterelnök lesz a következő, akinek a felmentését fogja kérni a magyar bíróságtól, miután a népbíróság szerinte jogszerűtlenül halálra ítélte.
A Hóman Bálint Kulturális Alapítvány az ünnepséget a Bartók Béla téren rendezte, azon a helyen, ahol az Igazságügyi Minisztérium tizenötmillió és a helyi önkormányzat kétmillió forintos támogatásából állított volna szobrot névadójának.

Ismert, korábban több százan gyűltek össze a székesfehérvári Bartók Béla téren rendezett rendhagyó hanukaünnepségen, hogy tiltakozzanak a térre tervezett Hóman Bálint-szobor felállítása ellen.

Levélben tiltakoztak az amerikai képviselőház antiszemitizmus elleni harcért felelős kétpárti munkacsoportjának vezetői Orbán Viktor miniszterelnöknél Hóman Bálint emlékművének megépítése ellen. A testület levelében „mély aggodalmának” adott hangot, kijelentve, hogy Hóman „élen járt a magyarországi antiszemita törvényalkotásban, és utat nyitott a holokauszt idején végrehajtott deportálások és a magyar zsidók elleni atrocitások előtt”.

Korábban a Demokratikus Koalíció (DK) közleményében azt írta: az Európai Bizottsághoz fordul Navracsics Tibor Hóman-szoborra adott támogatása miatt. A DK szerint az Európa Unió működésében semmilyen minőségben és feladatkörben nincs helye azoknak, akik a XX. század legsötétebb bűneit elkövetőknek állítanának szobrot.

Navracsics Tibor a DK közleményével kapcsolatban hangsúlyozta: közigazgatási és igazságügyi miniszterként ebben az ügyben semmilyen döntést nem hozott, a szobor felállításának sem támogatását, sem finanszírozását nem hagyta jóvá.

A székesfehérvári közgyűlés december 18-i ülésén bejelentették: az alapítvány elállt tervétől, hogy szobrot emel névadójának, és erről levélben tájékoztatta Székesfehérvár polgármesterét. A testület tudomásul vette a döntést, majd hatályon kívül helyezte júniusi határozatát, ami a kétmillió forintos önkormányzati forrásnak és a szoborállítás támogatásának visszavonását jelentette.

Kováts Gábor, az alapítvány kuratóriumának elnöke akkor úgy nyilatkozott: Hóman Bálint tisztelői az idén is megemlékeznek a politikusról, és születésének 130. évfordulóján, december 29-én fejet hajtanak „nem bronzból, hanem lélekből készített” szobra előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.