Jön a tanársztrájk

Lejárt a határidő, elmaradt a kormány érdemi válasza, így március 30-án ismét tiltakoznak a tanárok.

Konopás Noémi
2016. 03. 24. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghirdette a korábban kilátásba helyezett polgári engedetlenséget március 30-a délelőttre, egyórás időtartamra, a Tanítanék mozgalom nevében Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója csütörtökön Budapesten.

Az igazgató újságírók előtt emlékeztetett, a március 15-i demonstrációjukon felszólították a kormányfőt és az államfőt, hogy kérjenek bocsánatot „az elmúlt hat évben megalázott pedagógusoktól”, de a bocsánatkérés nem érkezett meg szerda éjfélig. Nem történt előrelépés a Civil Közoktatási Platform 12 pontjának ügyében sem – jelezte.

Azt kérik, hogy a pedagógusok és a velük szimpatizálók szerdán 8 és 9 óra között álljanak ki az iskolájuk elé, szavaztassák meg újra a platform 12 pontját, nyilvánítsák ki elégedetlenségüket, azt, hogy mindenképpen változást szeretnének szeptembertől. Példaként hozta az érettségi rendszer átalakítását, hogy a diákok azokból a tárgyakból és úgy tehessen vizsgát, ahogy a tanulmányaikat megkezdték. Problémaként jelölte meg a mindennapos testnevelést is.

Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom képviselője elmondta: az akció alatt nem lesznek ellátatlanok, vagy felügyelet nélkül a gyerekek. Szeretnék, ha azok a szülők, akik támogatják a követeléseket, elmennének az iskolákhoz és azt az egy órát a tanárokkal töltenék, megismerve a követeléseiket. Azt javasolta, aki nem tud elmenni, akár fényes nappal is nyissa ki esernyőjét, viseljen kockás inget, akasszon ki kockás zászlót az ablakba. Hosszú távon új oktatáspolitikára van szükség, és szerinte a pedagógusok gúzsba vannak kötve a sztrájktörvény előírásai miatt. Arról, hogy egy későbbi akció érintheti-e az érettségit, azt mondta: nem szeretnék a vizsgákat „bántani”, ők tanárok, és szeretnek tanítani.

Pilz Olivér, a tiltakozásokat elindító miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára elmondta: a mozgalom felmérése szerint eddig mintegy 80 iskola jelezte csatlakozását az akcióhoz. Náluk a fenti egy óra alatt a pedagógusok egy része kivonul az iskola épülete elé, másik részük a csatlakozó szülőkkel az iskolával szemben lévő szobornál lévő parkot teszi rendbe, s az egy óra leteltével közösen fát is ültetnek majd. Közölte: azt várják, hogy végre tárgyalóasztalhoz tudjanak ülni, és elinduljanak az oktatási rendszer javítását célzó tárgyalások.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) tervezett megszüntetésére Pilz Olivér úgy reagált: szerinte az volt a célja a kormánynak, hogy a tiltakozók társadalmi támogatottságából „faragjon”. A lényeg az lenne, hogy az iskolák kapják vissza autonómiájukat, megfelelő finanszírozással működjön a fenntartó, és a mostani centralizált rendszert lebontsák. Megjegyezte: már folynak tárgyalások egy későbbi akcióról, de részleteket nem kívánt elárulni.

Az említett tiltakozási mód általános jogkövetkezményeket nem, de munkajogit vonhat maga után, a demonstráló közalkalmazottakat akár azonnali hatállyal is elbocsáthatják állásukból – mondta az MNO-nak korábban dr. Lórodi László munkajogász. A szakértő nem biztos abban, hogy a mai magyar bírói gyakorlat annyira erős jogsértésnek találná az egyórás jogszerűtlen sztrájkban való részvételt, hogy az elegendő lenne az azonnali jogviszony-megszüntetéshez, de elképzelhető. Lórodi magánvéleményének hangot adva arra is rámutatott, nem biztos abban, hogy a jelenlegi tanárhiányt látva az elbocsátás jó lépés lenne. Kiemelte továbbá, hogy a pályán dolgozó magyar tanárok 95 százaléka egy munkáltatóhoz tartozik, nevezetesen a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (Klik). Ez azért egyszerűsítheti a helyzetet, mert a munkáltatónak minden munkavállalója tekintetében egyformán kellene eljárnia, ha nem így tenné, akkor diszkriminálna. Vagyis nem lenne jogszerű, ha egyes dolgozóit a Klik elküldené, másokat pedig nem, vagy mindenkit ki kellene rúgnia, vagy senkit. Az előbbire igen kicsi az esély, öngyilkossággal érne fel ma több ezer vagy akár tízezer embert elküldeni a közoktatásból.

Még a nyáron meg fog szűnni a Klik – jelentette be március 22-én Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az ATV Start reggeli műsorában. Az államtitkár elmondta, a tavaszi ülésszakon egy új szabályozást alakítanak ki, hogy szeptemberre létrejöjjön egy olyan új rendszer, amely sokkal kevésbé lesz központosított – írja az Atv.hu. Rétvári Bence a reggeli műsorban elismerte, van valós probléma az oktatásban, ez pedig a Kliknek a működése és a diákok túlterheltsége.

Az egy dolog, hogy megszűnik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), a tanárlázadás alapvető okai nem szűnnek meg, marad a központi, állami irányítás – szögezte le Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a Hír Televízióval. Mendrey kifejtette, egyelőre nem lát különbséget, 20 milliárdért megszűnik a központi irányítást végző egyik szervezet, majd létrejön egy másik, amely vélhetőleg ugyanúgy a központi irányítást fogja végezni. A március 30-i tüntetés kapcsán elmondta, bár megértik az elkeseredettségükben tiltakozó kollégáikat, a PDSZ a munkabeszüntetést polgári engedetlenség helyett jogszerű keretek között szeretné megoldani. A társadalmi értetlenkedés kapcsán, miszerint mit akarnak még a pedagógusok, hisz úgy látszik, csökken a diákok terhe, megszűnik a Klik, Mendrey azt mondta, igen, megindult valami, de az állami fenntartás axiómája nem változik, mindössze átfestik a cégért.

Fenntartásait hangoztatta a bejelentés kapcsán a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke is. Pilz Olivér kedden azt mondta, polgári engedetlenség formájában tartják meg az egyórás munkabeszüntetést.

Mendreyéhez hasonló véleményt fogalmazott meg a Klik megszüntetésével kapcsolatosan Galló Istvánné is. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint a hír nem jó, nem egy Klik lesz, hanem nagyon sok kis Klik, de az állami fenntartás nem szűnik meg, és továbbra sem látják az intézmények szervezeti és szakmai önállóságának biztosítását, a várható jogosítványokat. A szervezet elnöke szerdán azt is bejelentette, a PSZ visszavonja azt a kezdeményezését, hogy a pedagógusok március 30-án délután négy óra után fejezzék ki véleményüket a köznevelés helyzetéről. A lépést azzal indokolta, hogy nem akarják megosztani a pedagógusokat. A PSZ elnöke arról is szólt, hogy a szabad véleménynyilvánításra vonatkozó álláspontjukat fenntartják, és nem mondtak le a sztrájk megszervezéséről sem, ha nem sikerül megállapodni.

Ahhoz, hogy az oktatásügyi tiltakozás sikeres legyen, túl kell nőnie a szűk szakmai kereteken, és általános kormányellenes tiltakozássá kell válnia – mondta korábban az MNO-nak Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője. A szakértő szerint ezt a tanulságot az iskolaigazgató és a demonstráció többi szervezője is levonhatta a korábbi tiltakozásokból, ezért több ágazatot érintő, általánosabb üzeneteket is tartalmazó tiltakozássorozatot hirdettek meg. A kormány is csak akkor kezd velük valódi tárgyalásokba, ha érzi, hogy annak van politikai tétje – vélekedett Juhász.

Mint ismeretes, a pedagógusok már hosszú hetek, hónapok óta demonstrálnak az oktatási rendszer megváltoztatásáért és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működése ellen, legutóbb március 15-én a Kossuth téren több tízezer tanár fejezte ki ellenérzését az oktatás központi irányításával szemben. Ekkor hirdette meg Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a március 30-i sztrájkot is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.