Spéder lakásán is jártak a rendőrök

Továbbra is összehangoltnak látszó események zajlanak Spéder Zoltán üzleti birodalma körül.

MNO
2016. 06. 16. 8:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a Magyar Postánál és az FHB Banknál – ahol iratokat foglaltak le –, hanem még Spéder Zoltán budai lakásán is házkutatást tartottak a rendőrök, írja a Figyelő.

A lap információi szerint három egymástól részben elkülönülő, részben összefüggő ügyben folyik nyomozás, melyeknél a gyanú szerint az állam rosszul, az FHB jól járt:

Érdekesség, hogy a nyomozás nem hűtlen kezelés, hanem csalás gyanújával indult, ami folytán nem annyira az állami oldalát firtatják az üzleteknek, hanem azt, hogy a döntéshozókat félrevezethették hamis adatokkal. Emellett adóvizsgálat zajlik a szintén a nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó CEMP médiacsoportnál is, amely az Index.hu kiadója.

A hetilap úgy tudja, Csányi Sándor a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokságra való kiutazása előtt személyesen találkozott Spéderrel, és megbeszélést folytatott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, aki korábban egyébként Spéder barátjának nevezte magát. Így felmerült az is, hogy a Spédert ért támadások tulajdonképpen a miniszter ellen irányulnak, de a Figyelő szerint ez nem így van, sőt pont ő dolgozik a szövetkezeti szektor új irányítási koncepcióján.

A támadások alapja az lehet, hogy Spéder állítólag visszaélt a kapott „jogosítványokkal”, és több, anyagi természetű ügy adódott össze, így a kormánynál betelt a pohár. Bár vetélytársai érdekeltek Spéderék meggyengülésében, a lap szerint ők is túlzásnak tartják az ilyenfajta fellépést.

A Figyelő forrásai „kifejezetten rémisztőnek tartották a lejárató médiakampány alacsony minőségét, a támadás intenzitását, illetve azt, hogy egy kormányzati felkérésre, törvényi és testületi felhatalmazással dolgozó bankárt ennyire el lehet intézni”. De úgy gondolják, az ügy lassan elhalkul majd.

Ahogy a Magyar Nemzet korábban beszámolt róla, az elmúlt hetekre már nyilvánvalóvá vált, hogy elfogyott a levegő Spéder Zoltán Fidesz közeli nagyvállalkozó körül, akinek több érdekeltségébe tartozó cég a 2010-es kormányváltás után kivételes üzleti lehetőségekhez jutott az állami szektorban. Spédert kormányzati körökben egyértelműen Lázár János köreihez sorolják.

A parlament korábban sürgősségi eljárásban szavazott arról a törvénymódosításról, amely lényegében megszüntette a Spéder érdekeltségéhez köthető Takarékbank kivételes helyzetét a takarékszövetkezeti integrációban. Sőt, a Magyar Nemzeti Bank ugyanazon a napon büntette meg 105 millió forintra az FHB Jelzálogbankot, mert állítása szerint a pénzintézet félrevezette a részvényeseket egy még 2013-ban kibocsátott kötvény értékesítésével kapcsolatban. A jegybank még személyi felelősségre vonási eljárást is indított az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.