Nyomozók jártak az FHB-nál

Úgy tűnik, komolyan gondolják a kormányzati leszámolást Spéder Zoltánnal.

Wiedemann Tamás
2016. 06. 09. 16:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző néhány nap tőzsdei forgalma alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a magyar adófizetők már biztosan veszítettek a kormány és Spéder Zoltán Fidesz-közeli nagyvállalkozó belső konfliktusán. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján elérhető, nyilvános adatok alapján az FHB Jelzálogbankban több mint 4,8 millió részvény van állami tulajdonban. A hétfői nyitóértéken egy részvény ára még 702 forint volt, csütörtökön azonban már 540 forinton zártak az FHB-papírok a BÉT-en. Ez alapján a magyar adófizetők 783 millió forintot buktak a kormányzati belharc következtében, ennyivel érnek kevesebbet az állami FHB-részvények a hétfői tőzsdenyitás óta.

Eközben az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) megerősítette a Magyar Nemzet azon értesülését, hogy szerdán több helyen is házkutatást tartottak az FHB-csoportnál. – A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda január 11-én csalás és más bűncselekmény gyanúja miatt rendelt el nyomozást – közölte lapunkkal az ORFK. A rendőrség lapunknak azt is megerősítette, hogy az FHB-bankcsoport mellett „több más helyszínen is házkutatásokra és lefoglalásokra került sor”. Hozzátették, hogy a nyomozás fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlik.

Az FHB nem akart az ezzel kapcsolatos kérdéseinkre válaszolni. Annyit közölt csak lapunkkal, hogy a „jegybank keddi határozatával szemben társaságunk élhet bírósági felülvizsgálattal, várhatóan e lehetőség vizsgálatát követően erre sor kerülhet”.

Még az elején jár az FHB-bankcsoportnál indult nyomozás, ezért érdemben nem lehet azzal kapcsolatban semmit kijelenteni – mondta a kormányszóvivő csütörtök este az M1 csatornán.

Kovács Zoltán szerint a nyomozóhatóságok dolga, hogy felmérjék a takarékszövetkezeti integrációval kapcsolatos döntéseket. „Egy folyamatban lévő eljárásról tudok, és pontosan ezeknek a szerveknek, az ügyészségnek, illetve a nyomozóhatóságnak a dolga, hogy pártatlanul és elfogulatlanul tudjon eljárni az ügyben, tehát hogy ha gyanú van, akkor azt mérje föl” – mondta.

Ahogy lapunk korábban beszámolt róla, az elmúlt hetekre már nyilvánvalóvá vált, hogy elfogyott a levegő Spéder Zoltán Fidesz-közeli nagyvállalkozó körül, akinek több érdekeltségébe tartozó cég a 2010-es kormányváltás után kivételes üzleti lehetőségekhez jutott az állami szektorban. Spédert kormányzati körökben egyértelműen Lázár János köreihez sorolják, vagyis elképzelhető, hogy a valódi cél a médiabirodalmat is birtokló nagyvállalkozó gazdasági hatalmának visszanyesése mögött a kancelláriaminiszter hatalmának gyengítése. A parlament kedden sürgősségi eljárásban szavazott arról a törvénymódosításról, amely lényegében megszüntette a Spéder érdekeltségéhez köthető Takarékbank kivételes helyzetét a takarékszövetkezeti integrációban. Sőt a Magyar Nemzeti Bank ugyanezen a napon büntette meg 105 millió forintra az FHB Jelzálogbankot, mert állítása szerint a pénzintézet félrevezette a részvényeseket egy még 2013-ban kibocsátott kötvény értékesítésével kapcsolatban. A jegybank még személyi felelősségre vonási eljárást is indított az ügyben.

Az utóbbi hetekben azonban a kormányközeli média valóságos boszorkányüldözésbe kezdett a fideszes üzletemberrel kapcsolatban. Lázár János kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón megerősítette, hogy Spéder Zoltánt a barátjának tartja. Arra a kérdésre, hogy mit szól az üzletember elleni kampányhoz, csak annyit válaszolt, hogy „barátom volt a jóban, barátom lesz a rosszban is”, emiatt ebben a kérdésben „csak elfogultan” tudna nyilatkozni. Visszautasította azokat a feltételezéseket, hogy a Spéder elleni leszámolással Orbán Viktor miniszterelnök egyben neki is üzenni akarna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.