Látványos ellenzéki javaslatok a bizottságok előtt

Szerdán kiderül, lesz-e parlamenti vita politikusok kötelező vagyonosodási vizsgálatáról.

Lándori Tamás
2016. 11. 01. 19:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellenzéki javaslatok sorát tárgyalja szerdai ülésén az Országgyűlés igazságügyi bizottsága, a tét, hogy egyáltalán a plénum elé kerülhetnek-e ezek a kezdeményezések. Kivált a Jobbik látta el anyagokkal a testületet, egyik kezdeményezésük a képviselők kötelező vagyongyarapodási vizsgálatát szorgalmazza, egy másik pedig a 2006 és 2010 közötti időszak kormányellenes cselekményeinek megítéléséről alkotna törvényt.

Utóbbi tulajdonképpen egy országgyűlési határozat meghozatalára tett indítvány. Ennek alapján a parlament felkérné a kormányt olyan jogszabály-módosítások előkészítésére, melyek révén a jelzett cselekmények kapcsán indult büntetőeljárásokban enyhítő körülményként kellene értékelni, hogy „az elkövetők motivációja a saját maga által is elismerten hazug és ezáltal a választói akarattal nyilvánvalóan szembehelyezkedő kormánnyal szembeni fellépés volt”. A jobbikos iromány e mellett a már lezárult büntetőeljárásokban kiszabott büntetések enyhítésének, mellőzésének lehetőségét is megvizsgáltatná a kormányzattal.

Az indoklás szerint az Országgyűlésnek határozatában kimondottan el kellene ismernie azt, hogy „a 2006-os események és az abból következő tüntetéssorozatok során a magyar nép joggal vonult az utcára egy hazug és korrupt kormánnyal szemben”, továbbá hogy az említett időszakban „a demokratikus értékek lábbal tiprását valószínűsíthetően az akkori kormány megrendelésére követték el”.

A Hegedűs Lorántné, Sneider Tamás, Z. Kárpát Dániel és Volner János neve alatt benyújtott javaslat kapcsán, a múlt héten előzetes letartóztatásba visszakerült Budaházy György mellett hirdetett demonstrációt Morvai Krisztina. A tüntetés egy órával a bizottsági ülés előtt kezdődik.

Mint arról már írtunk, a bűnszervezetben elkövetett terrorcselekmények miatt nem jogerősen tizenhárom évre ítélt férfit és több társát azért vitték vissza a rácsok mögé, mert a Fővárosi Ítélőtábla – az ügyészség fellebbezése nyomán – elkaszálta a törvényszék házi őrizetbe helyező végzését. Tette ezt annak ellenére, hogy az otthon töltött hetek alatt Budaházyék sem szökni nem próbáltak, sem bűnismétlésre vagy a nyomozás befolyásolására nem tettek kísérletet, és az őrizet szabályait betartották – hívta fel a figyelmet Gaudi-Nagy Tamás, aki szerint ez egy kollektív, megelőlegezett büntetés, és mint ilyen nagyon rossz előjel az ítélőtáblán hamarosan megkezdődő másodfokú tárgyalásra nézve.

A volt jobbikos képviselő nem elégedett a párt javaslatával, úgy látja, az az ügy vádlottjain nem segítene, bíráikat esetleg csak felbőszítené a kötelezően előírt enyhítő körülmény, így inkább közkegyelmi törvényt vár – a Jobbiktól és a Fidesztől egyaránt, hivatkozva a parlamenti emberi jogi bizottság 2010-es részjelentésére is.

Ugyancsak a KDNP-s Rubovszky György vezette igazságügyi bizottság tárgyalja a Jobbik másik közfigyelmet magára vonni igyekvő javaslatát. A politikusok gazdagodásának átláthatóságát célzó, Dúró Dóráék által aláírt törvénymódosítási kezdeményezés kiterjesztené a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséget többek között a kormánybiztosokra – így például Andy Vajnára – is, valamint a kormány tagjainál és együtt élő hozzátartozóiknál kötelező vagyonosodási vizsgálatot írna elő. Az ellenőrzés megválasztásukkor és az adott ciklus végén lenne esedékes. E törvénymódosítás több irányban is felveszi a harcot „a politikusbűnözés legelterjedtebb formájával, a korrupcióval szemben” – szól az indoklás.

Ehhez kapcsolódik az Együtt politikusa, Szabó Szabolcs javaslata, mely szerint a vagyonnyilatkozatban nemcsak a politikus által tulajdonolt cégekről, hanem e cégek más gazdasági társaságokban lévő tulajdonrészéről is vallani kellene.

Miközben a Lehet Más a Politika egy Hadházy Ákos írta javaslattal a közvagyon hatékonyabb védelméért száll ringbe, a Jobbik az LMP egyik vesszőparipájára is felpattant – újra –, szintén a bizottság elé kerül ugyanis az ügynökakták nyilvánosságát célzó javaslatuk.

Az MSZP két javaslattal szerepel a bizottság szerdai programjában, a köztisztviselői béremeléseken kívül egy a kormányzati kampánykiadások felülvizsgálatát végző eseti bizottság felállítását kívánják elérni.

Mindezen ellenzéki próbálkozások sikerét alapvetően megkérdőjelezi, hogy az igazságügyi bizottság tizenhárom tagjából nyolc kormánypárti, így egyedül a keresztényüldözés elítélését kimondó határozatjavaslat sikere borítékolható.

Hasonló a helyzet a gazdasági bizottságnál, mely az iméntiekkel egyidejűleg a Jobbik óraátállítás eltörléséről szóló javaslatát veszi elő. A Bánki Erik vezette testületben tizenötből kilencen fideszesek és egy KDNP-s.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.