Kormányellenesbe fordult a CEU-tüntetés

Óriási, éjszakába nyúló, indulatoktól sem mentes tüntetés volt a CEU mellett, majd a kormány ellen. Összefoglaló.

MN
2017. 04. 09. 22:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tízezer demonstráló gyűlt össze délután a Várkert Bazárnál, és ment a Lánchídon át Pestre, a Parlament elé. A Közép-európai Egyetem ellehetetlenítése ellen tüntettek a fővárosban, ez immár a harmadik ilyen alkalom volt azóta, hogy a kormányzat célba vette a Soros György alapította intézményt. Több tízezren – helyszíni információk szerint közel nyolcvanezren – jöttek össze. A tüntetés este fél nyolc körül hivatalosan véget ért, ekkor egyesek hazaindultak, azonban a demonstrálók közül sokan maradtak az Országház épülete előtt, és kormányellenes rigmusokat kezdtek skandálni: „Hazaárulók!”, „Demokráciát!”, „Nem hagyjuk!”, „Mocskos Fidesz!”, „Itt a vége, Viktor!”, „Ez a konzultáció!”

Sokaknak nem tetszett, hogy ekkor fokozódott a rendőri jelenlét a Kossuth téren, s az uniós zászló kitűzését követelték. A rendőrsorfal felé azt is kiabálták, hogy „bűnözőket védtek”. Volt némi dulakodás is, az egyik rendőrt megdobták valamivel, egy másikat meglegyintettek egy uniós zászlóval, mire kialakult kis lökdösődés. Továbbá egyesek inzultálták a kormánypárti Pestisrácok.hu és az állami televízió riporterét. Ugyanakkor a rendőrség közleménye szerint személyi sérülés nem történt. Estére tovább fokozták a hatósági jelenlétet, és készenléti rendőrök érkeztek a Kossuth térre. A tömeg egy része ezután úgy döntött, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé vonul, és ott folytatja a tüntetést. Tudósítóink szerint ekkor már egészen szellőssé vált az Országház környéke. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt kisebb dulakodás alakult ki a rendőrökkel, majd a résztvevők inkább a Nagykörút felé vonultak. A Magyar Nemzet tudósítói szerint néhol a teljes útpályát elfoglalták a tiltakozók, akik egyebek közt azt skandálták, hogy „elvesztette közpénz jellegét”.

A tüntetők a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz indultak – egyesek a Hősök tere felől is próbálkoztak –, de az utcát teljesen lezárták, sehonnan nem lehetett bejutni. A sikertelen akció után a tömeg az Oktogon felé indult. Tudósítónk szerint a tüntetők a teljes útpályát elfoglalták, késő estére pedig az Oktogontól a Kodály köröndig tartott a tömeg. Sokan az ellenzéket is felelőssé tették a tehetetlenségükért. Az Oktogonhoz érve megtorpant a tömeg, többen a villamossínre ültek le, az Andrássy úton és a Nagykörúton is megállt a forgalom, a mellékutcákat is lezárták. Volt, aki Mol Bubi-biciklivel tartott a tüntetőkkel. „Ne írd alá, János!” – ezt skandálták a demonstrálók. A szervezők azt kérték, minden résztvevő írja ki a Facebookra, hogy elfoglalták az Oktogont.

A helyszínen volt az MSZP-s Kunhalmi Ágnes is, aki a Hír TV élő adásában azt mondta: a Fidesz átlépett egy határt. Politikusok vették le az EU-s zászlót a Parlamentről, nekik is kell visszarakni – fogalmazott. Arra reagálva, hogy nem mindenki fogadta kitörő örömmel, hogy feltűnt a tüntetésen, kijelentette: akinek kettőnél több agysejtje van, az tudja, hogy vannak tisztességes és tisztességtelen politikusok.

Valamivel éjfél előtt fesztiválhangulat uralkodott az Oktogonnál, sörrel, derűvel, zenével, gíroszosnál és dohányboltban sorban álló résztvevőkkel. Ekkor néhány százan, maximum ezren voltak még az utcán tudósítónk becslése szerint. Egyesek már zárták volna az estét, de mások arról beszéltek, maradjanak reggelig, noha ezzel rendőri intézkedést kockáztatnak. Volt, aki itt is beszédet mondott. Egy diák ragadta magához a hangosbeszélőt, aki arról beszélt: a tüntetők erőszakmentes szabadságharcot vívnak az oktatás és a tudomány szabadságáért. Jelképes népszavazásnak nevezte a demonstrációt, amit reménye szerint megértenek a döntéshozók. Korrupt oligarchiákat és külföldre menekülő családokat emlegetett, majd kijelentette, hogy ezek helyett esélyteremtő oktatásra, szabad sajtóra, szabad választási rendszerre, demokráciára van szükség. Nagy tapsot kapott, volt egy kis „Demokráciát!” skandálás is. Másnak az jutott eszébe, jobb ha hazamennek, különben a kormánypropaganda azt fogja harsogni, hogy háromszáz ember akadályozta a forgalmat, miközben a délutáni tízezrekről nem beszélnek majd. Erre az az ellenvetés érkezett, hogy csak reggelig kell kibírniuk, és akkor nagyon sokan lesznek ismét. Nem sokkal éjfél utánra száz-százötvenre apadt a demonstrálók száma.

A CEU-tüntetés szervezői egyébként azt is bejelentették: szerdán újabb tüntetés jön, ezúttal a civiltörvény ellen. Mint mondták, addigra az is kiderül, hogy Áder János államfő aláírja-e az egyetemet ellehetetlenítő törvényt. 

Még a Várkert Bazárnál is elhangzottak beszédek. Elsőként Berg Dániel, a CEU egyik hallgatója szólalt fel, aki elmondta, hogy nem csak egy egyetemről van szó, hanem egy országról és a szabadságáról. „Azt gondolhassunk, amit akarunk, azt mondhassuk amit akarunk!” – hangsúlyozta. A hallgató Áder János köztársasági elnököt is megszólította. Azt üzente neki, hogy minden politikus karrierjében eljön az a pont, amikor bizonyíthatja, hogy nemcsak politikus, hanem közszolga is, nemcsak pártkatona, hanem államférfi is, továbbá nemcsak politikai érdekeket szolgál, hanem értékeket is véd.

Felszólaltak a Tanítanék mozgalom képviselői is, ők azonban nem a CEU-ról beszéltek. Törley Katalin, Sulyok Blanka, Diószegi Nóra, Czégány Szandra szerint vidéken szegregálják az iskolákat, magukra hagyják a mélyszegénységben élő diákokat, akiknek esélyei egyre szűkülnek, jogai sérülnek. „Szabad ország, szabad oktatás!” – kiáltották végül, mire a tömeg is ezt kezdte skandálni.

Orbán Viktort a jelek szerint egyáltalán nem érdekli, ha többezres tömeg tüntet a főváros utcáin. A miniszterelnök ugyanis az állami hírügynökség beszámolója szerint a Németajkú Református Egyházközség Hold utcai templomában tartott orgonaavató ünnepségen tartott beszédet. Mint mondta, „ma sem kell más, minthogy legyenek bátor közösségek, amelyek büszkén vallják magukat kereszténynek, európainak, németnek és magyarnak”. A kormányfő szerint a Németajkú Református Egyházközség története mély hasonlóságot mutat a magyar nemzet történelmével. „Az önök sokgyökerű gyülekezete élő bizonyíték és őserejű biztatás minden hazafias érzelmű politikai vezetőnek” – fogalmazott Orbán Viktor.

A parlament kedden szavazta meg azt a törvénymódosítást, melynek értelmében immár szabálytalanul működik a CEU, mivel az Egyesült Államokban is felsőoktatási tevékenységet kellene folytatnia, amit nem tesz. Ez egyébként teljesen bevett konstrukció, világszerte üzemelnek ilyen iskolák.

A köztársasági elnök még nem írta alá a jogszabályt, ez hétfőn esedékes. Több köztiszteletben álló tudós, művész, oktató is arra kérte Áder Jánost, hogy parancsoljon megálljt a „méltatlan támadásnak”. A vasárnapi tüntetést követően hétfőn tiltakozó akciók lesznek az ELTE jogi, társadalomtudományi és bölcsészettudományi karán is. Lapunk úgy tudja: az elmúlt napokban az államfő több találkozót és megbeszélést is tartott a CEU-üggyel kapcsolatban, így a magyar–amerikai egyetem képviselőit is meghallgatta. A CEU vezetése egyébként a törvény gyorsított megszavazását megelőző időszakban Balog Zoltán miniszterrel és több közjogi méltósággal is akart találkozni, hogy álláspontjukat kifejthessék, de próbálkozásaik – Áder kivételével – nem jártak sikerrel.

Az államfőhöz közel álló forrásaink szerint

a köztársasági elnök jogi szakértői nem találtak fogást a törvényen, így Áder János alá fogja írni a jogszabályt, de a lehető legkésőbbi időpontban.

A Magyar Szocialista Párt prominensei is a helyszínen voltak, néhányukat lencsevégre is kaptuk.

A szocialisták korábban közleményben azt írták, minden magyar demokratának ott a helye. Szerintük a Közép-európai Egyetem nemzeti érték, amellyel Magyarország csak nyer, ezért nemzetellenes politika, hogy az Orbán-kormány hazugságokra és mondvacsinált vádakra hivatkozva egy ostoba politikai hecckampány keretében el akarja űzni az országból az egyetemet. „A Fidesz ezzel nemcsak Magyarország, de a világ szégyene is lett” – olvasható a kommünikében. Emlékeztettek arra is: az Egyesült Államoktól Franciaországig számos állam, a Harvardtól a Princetonig pedig a világ legjobb egyetemei és több mint egy tucat Nobel-díjas kutató ítélte el Orbán Viktor „agresszív támadását a szabadság ellen”.

A tömeggel együtt vonult Bajnai Gordon volt miniszterelnök és Sándor Mária, a fekete ruhás nővér is – jelentette tudósítónk.

###HIRDETES###

Az MTI szerencsére telefonon elérte Németh Szilárdot, a Fidesz alelnökét, így nem maradunk le az ő gondolatairól sem az eseményekkel kapcsolatban. Ő az állami hírügynökségnek azt mondta: a Közép-európai Egyetem melletti vasárnap délutáni tüntetést a Soros György üzletember által pénzelt és irányított ügynökszervezetek gründolták azért, mert a Fidesz-frakció benyújtotta a külföldről támogatott „ügynökszervezetek” átláthatóságáról szóló törvényt. Hozzátette: a Soros által aktívan támogatott szervezetek mintegy két éve folyamatosan támadják a magyar kormányt, aminek célja, hogy „a határvédelmet szétzilálják, az illegális bevándorlók szabad bejutását kikényszerítsék”. Úgy vélekedett: „nyíltan a magyar törvények megsértésére buzdítanak”.

 

Sokan egyébként ki is hagyták a Nádor utcát, és egyenesen a Kossuth tér felé indultak, ahol több száz rendőr várta a tüntetőket. Ott elsőként Bródy Gábor, a CEU egyik kutatója mondott beszédet. Mint mondta, örül annak, hogy a világ egyik legjobb egyetemén tanulhat, s másokkal ellentétben nem kellett elhagynia az országot, hogy magas szinten végezhesse a munkáját. Azt hangsúlyozta, hogy a CEU-n tanulók egytől egyik viszik Magyarország jó hírét. „Nem hagyhatjuk, hogy ezt a hírnevet kétes politikai célok miatt lerombolják” – hangsúlyozta.

Őt követte a pódiumon Rodics Katalin, a Greenpeace munkatársa, aki inkább a civiltörvény módosításáról beszélt. Szerinte a CEU-t és a civileket egyszerre támadja a kormány. Hozzátette, megbélyegzik a civileket, akik külföldről kapnak pénzt, majd közölte: visszautasítja a kormány stigmáját.

Érdekesség, hogy mire az utolsó szállingózó érdeklődők is megérkeztek a térre, a tüntetés hivatalosan tulajdonképpen véget ért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.