Később újra bevetik majd a Fidesz csodafegyverét

Eldugják a vizes vébére érkező tévéstábok elől a Soros-plakátokat, ősszel azonban újra feltekerik a hangerőt.

M. László Ferenc
2017. 07. 13. 4:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak átmenetileg tűnhetnek el a közterületekről a kormány ellenségképpel operáló plakátjai, információink szerint a Fidesz rövidesen újabb negatív kampányba kezd.

Hogy pontosan mire hegyezik ki a következő kampányt, és visszatér-e az eddigi „főszereplő”, Soros György, a Magyar Nemzet fideszes forrásai nem tudták vagy nem akarták megmondani, de azt megerősítették, hogy a „hangerőt” csak átmeneti időre tekerik le.

Egy héttel azután, hogy Orbán Viktor még azt közölte „a kontrollálatlan, többi között antiszemita indulatok” elszabadulásától tartó zsidó szervezettel, a Mazsihisszel, szó sem lehet a kampány leállításáról, a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) most bejelentette, hogy mégiscsak leszedik a Sorost támadó plakátokat. A KTK szerdán azt állította, eleve így tervezték a kampány kifuttatását, „ennek megfelelően a nemzeti konzultáció utókampányának második szakasza az eredeti tervek szerint, július 15-én zárul”.

Valójában azonban a pénteken kezdődő vizes világbajnokság miatt állítják le a kampányt. Egy névtelenséget kérő fideszes politikus lapunknak azt mondta, arra lehet számítani, hogy a repülőtérre vezető út, az autópályák mellől, a pályaudvarok környékéről már csütörtökön eltűnhetnek a plakátok. Ennek elsődleges oka, hogy a pártvezetés – ahogy arról szerdán az ATV.hu kormányzati forrásokra hivatkozva is beszámolt – nem szeretné, ha a vb miatt a nemzetközi figyelem fókusza a kormány negatív kampányára terelődne. Mint forrásunk kifejtette, a miniszterelnök-pártelnök azt akarja, hogy a Magyarországgal foglalkozó hírek a következő hetekben kizárólag a sportsikerekről és a szervezők munkájáról szóljanak.

Pedig az elmúlt napokban számos médium számolt be a hazánkban zajló folyamatokról. A hét végén Budapesten járt Michael Roth, Németország Európa-ügyekért felelős államminisztere, ő így fogalmazott a jelenségről: „Nincsenek szavak a Soros György-ellenes állami plakátkampányra.” Maga a milliárdos is megszólalt, azt mondta a BBC-nek, hogy a kampány antiszemita. Pedig Soros korábban kerülte a nyílt konfrontációt a magyar kormánnyal. Most viszont külön köszönetet mondott azoknak, akik a kormány ellen tiltakozva letépkedték az őt ábrázoló plakátokat. Ráadásul a nyugat-európai médiát különösen foglalkoztatja az a kérdés, hogy a zsidó származású Soros elleni hangulatkeltés rájátszik-e az antiszemita indulatokra. A Mazsihisz azt mondja, igenis alkalmas erre, viszont ezt Orbán határozottan cáfolta, hangsúlyozva, nincs jelentősége a milliárdos származásának, csak annak, hogy Soros migránsokat akar Európába telepíteni.

– Biztosra vehető, hogy ezek a plakátok nem tűnnek el végleg – mondta a Magyar Nemzetnek Reiner Roland, az Integrity Lab politikai elemző- és kutatócég vezetője. Ezt támasztja alá az is, hogy a Nemzeti Kommunikációs Hivatal még májusban meghirdetett egy újabb, 5,6 milliárdos tendert, és a szerződéskötés időpontját a nyárra időzítették. A politológus szerint az elmúlt időszakban rengeteg pénzt és energiát öltek az ellenségkép kialakításába, és ennek lett az arca Soros. Ráadásul az Integrity Lab kutatásai azt mutatják, hogy a Fidesz leegyszerűsített üzeneteivel kifejezetten az alacsony státusúakat célozza, hiszen a CEU- és civilellenes törvények elfogadásával a diplomások és a fővárosi középosztály egy része elfordult a párttól.

Kormánypárti forrásaink szerint azonban másról van szó: a kommunikációs stábjuk – amely 2014–2015 óta lényegében átvette a Fidesz irányítását az elnökségtől és a frakciótól – már közel egy évtizede a negatív kampányokra esküszik. Még ellenzéki időszakban azt olvasták ki a különféle felmérésekből, hogy a heterogén szavazótábort leginkább egy erős ellenségképpel lehet összetartani. Ezt állítólag Orbán informális tanácsadója, Habony Árpád nevezte el falanxeffektusnak: azaz külső támadás esetén összezárnak, még a korrupciós botrányok sem tántorítják el őket. Ám közben a Fidesz egykori vetélytársa, az MSZP középpárttá zsugorodott, így új ellenségképet kellett gyártaniuk. A migrációra mint az embereket foglalkoztató témára 2015-ben „talált rá” a kommunikációs stáb, amikor a Fidesz népszerűsége meredeken esett, s mivel ez bevált, nem eresztik. Információink szerint zárt körben Orbán többször is kifejtette, „soha nem volt még ilyen erős a Fidesz”, a tavalyi kvótanépszavazáson kialakult egységet a 2018-as választásokig fenn kell tartani.

Sorost Mádl is kitüntette

Bár a plakátok egy része eltűnhet, más fronton tovább harcolnak Soros ellen a kormánypártok. A KDNP kedden kezdeményezte, hogy a főpolgármester hívjon össze rendkívüli közgyűlést, és fosszák meg a 2002-ben kapott díszpolgári címétől a milliárdost. Ugyanakkor arról nem esik szó a Fideszben, hogy a párt által köztársasági elnöknek jelölt Mádl Ferenc 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével tüntette ki az Sorost. Mádl a kitüntetés átadásakor azt mondta, a Soros létrehozta „alapítvány működésének értéke és hatása felbecsülhetetlen abban a folyamatban, amely a diktatúrákat elszenvedő európai országok szabadságához vezetett”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.