CEU: mégis meghátrálhat a kormány, aláírhatják a megállapodást

Már nem várnak a szövetségi kormányra, New York állammal kötik meg a CEU-szerződést.

MN
2017. 08. 08. 15:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hvg.hu információi szerint a magyar külügy tesz egy hátralépést a CEU-ügyben, ugyanis már nem vár az amerikai szövetségi kormánnyal való, az egyetemről szóló megállapodásra, hanem megelégszik egy New York állammal való egyezséggel is, amelyet hamarosan alá is írnak. A lap szerint a megállapodással az egyetem ugyanakkor csak az egyik, működését ellehetetlenítő feltételt pipálhatja ki, ugyanis a lex CEU értelmében létesítenie kell egy New York-i kampuszt is.

A portál szerint a külügy már csak a dokumentum pontos szövegét várja New York állam képviselőitől, és néhány héten belül aláírhatják azt a CEU működéséről szóló kétoldalú oktatási megállapodást, amelyet a felsőoktatási törvény nagy vihart kavart áprilisi módosítása szabott feltételül az intézmény működéséhez.

A lex CEU-ként ismert jogszabály áprilisi elfogadása után a kormány ugyanis hónapokon keresztül ragaszkodott a törvény betűjéhez, miszerint a jövőben akkor működhet külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. Ha pedig az egyetem székhelye olyan föderatív államban van, ahol a nemzetközi szerződés megkötésére nem a központi kormányzat jogosult – mint például az USA-ban –, akkor a szerződésnek a szövetségi kormánnyal kötött előzetes megállapodáson kell alapulnia.

A magyar kormány korábbi kommunikációja szerint a lex CEU csupán az intézmény kivételezett helyzetét hivatott megszüntetni. E szerint a CEU valójában két külön intézmény, a budapesti Közép-európai Egyetem, illetve a New York államban bejegyzett, de ott oktatási tevékenységet nem végző Central European University. A gyakorlatban viszont ez egy és ugyanaz az intézmény, a diákok pedig választhatnak, hogy magyar vagy amerikai okleveket kapjanak a tanulmányaik befejezése után.

A magyar állam nem New York állammal, hanem az Amerikai Egyesült Államokkal köthet oktatási szerződést – mondta még májusban Budai Gyula egy hajdúdorogi lakossági fórumom.

Brüsszel még április végén kezdeményezett kötelezettségszegési eljárást a törvény miatt, amelynek egyes szakaszai szerinte uniós jogba ütköznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.