Orbán Viktor pénzt kér Brüsszeltől

A határvédelmi költségből az EU-nak is ki kell vennie a részét – közölte Lázár János a Kormányinfón.

MN
2017. 08. 31. 11:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyári szünet után először tartotta meg szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóját Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő.

A miniszter kis késéssel kezdte meg beszámolóját, melynek kezdetén együttérzését fejezte ki Makk Károly halála miatt, és kiemelte, hogy óriási veszteség érte a magyar kultúrát.

Bevándorlás. Lázár János ezt követően bejelentette: Orbán Viktor miniszterelnök ma Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez fordul, tekintettel arra, hogy a kormány szerint az európai határok védelme és az európai szolidaritás rendkívül fontos. „Hazánk nemcsak saját magát, hanem meggyőződésünk szerint Európa minden polgárát védi” – fűzte hozzá. Kiemelte, hogy a kormány szerint a határvédelem kérdéséről is beszélni kell, és a magyar oldalon felmerült költségből az EU-nak is ki kell vennie a részét. Orbán Viktor ezért levélben arra kéri Junckert, hogy 400 millió euróig járuljon hozzá a határvédelmi költségekhez az Európai Bizottság. A miniszter szavai szerint ugyanis a brüsszeli testületnek 50 százalékban kellene fedeznie a magyar határvédelmi költségeket, amelyek eddig 800 millió eurót, azaz mintegy 270 milliárd forintot tettek ki.

Arra az újságírói felvetésre, hogy érdemes-e ilyen levelet írni, Lázár azt mondta: egyelőre az Európai Bizottság „levélre nem fizet”, de nincs olyan nap, hogy az uniós vezetők ne hoznák szóba, milyen fontos a szolidaritás kérdése. „Magyarország is kész közösséget vállalni a bajban lévő országokkal”, és például Olaszország esetében is megkezdődött a beígért összeg finanszírozása, így véleménye szerint nem fognak kettős mércét alkalmazni. Egy másik kérdésre válaszolva azt mondta, gyors válaszra számít.

Lázár kitért arra is, hogy a kabinet értékelte a bevándorlási kérdést, és úgy döntött: március 7-éig meghosszabbítja a bevándorlás okozta válsághelyzet jogi hatályát. Hozzátette, arra számítanak, hogy kvótaügyben a jövő héten döntés születik az Európai Unió Bíróságán.

A kancelláriaminiszter mindemellett kijelentette, az Európai Bizottság és Németország „méltánytalanul és kettős mércét alkalmazva” támadja Lengyelországot.

Gazdasági kérdések. Lázár János egyebek mellett azt közölte, hogy 34-40 százalékkal több beruházás indult Magyarországon 2017-ben, mint 2016-ban. Hozzátette, a kormány ehhez úgy járul hozzá, hogy támogatásokat biztosít.

Úgy fogalmazott: „pozitív dolgok történtek sokak kemény munkája miatt”.

Iskolakezdés. A politikus kiemelte, hogy az elmúlt években jelentős támogatást kaptak a gyermekkorúakkal élő családok, és most kilenc évfolyam ingyenesen kap tankönyvet, ami „óriási előrelépés”, mivel ez több mint egymillió gyereket jelent. Hozzáfűzte, hogy a gyerekek több mint fele ingyenesen étkezik a magyar oktatási rendszerben, óvodákban és iskolákban.

Áttekintették a beiskolázási helyzetet, készen állnak az iskolakezdésre – szögezte le.

Kútfúrás. Lázár János közölte, Magyarországon közel 3200 település van, és már mindegyiken meg tudják mondani, milyen kutat lehet fúrni. A kormány azt javasolja a parlamentnek: ahol nincs tiltás vagy kiemelt vízvédelmi feladat, engedélyezze, hogy nyolcvan méter mélységig ingyenesen lehessen kutat fúrni. Ezután létre kell hozni egy regisztert arról, hány fúrt kút működik az országban.

Egészségügy. A miniszter mentőautók beszerzését jelentette be a következő évekre. A súlyponti kórházak fejlesztése mellett elengedhetetlen a szakrendelés és a járóbeteg-ellátás fejlesztése is – fűzte hozzá.

Felidézte, hogy demográfiai programot dolgozott ki a kormány, és döntöttek arról, hogy a harmadik vagy további gyermeket vállaló családok jelzáloghitel-tartozásából gyermekenként egymillió forintot vállal át az állam 2018. január 1-jétől.

NKE. Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy az Index birtokába jutottak kormányzati előterjesztések, melyek szerint 2023. január 1-jétől csak az tölthetne be vezető pozíciót a közigazgatásban, aki elvégezte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemrég indult államtudományi mesterképzését. Lázár János az ezzel kapcsolatos újságírói felvetésre közölte: az államigazgatás speciális szakma, és speciális tudást igényel. Egy minisztériumi főosztályvezetővel, konzullal vagy éppen helyettes államtitkárral szemben is támaszthatnak szerinte szakmai követelményeket. Azt mondta, a kormány előtt volt az előterjesztés, de nem született döntés. A kabinet csütörtökön arra jutott, hogy olyan rendszert kell kialakítani, amelyben bizonyos álláshelyeken előfeltétel, máshol pedig előny, ha valaki államtudományi mesterszakot végzett – jelentette ki a Miniszterelnökség vezetője.

Lombikprogram. A magyar állam célja, hogy minél több gyermek szülessen – emelte ki Lázár János. Hozzátette, miután Magyarországon az életkorukat tekintve szülőképes pároknál a meddőség gondot okoz, a kormány célja, hogy átlátható, követhető módon nyújtson segítséget. Veres András szavait Lázár nem kívánta minősíteni.

Infrastruktúra. A miniszter kijelentette, hogy Szeged és Debrecen összekötése nagyon fontos, így a kormány döntött a négysávos autóút építéséről, valamint a Szeged és Budapest közti vasútvonal korszerűsítésén gőzerővel dolgoznak. Elmondása szerint Orbán Viktor óriási erővel képviseli, hogy a vajdasági és az Arad megyei magyarok számára megnyissák a határokat, vagyis adott esetben ők is itt vegyenek igénybe szolgáltatásokat vagy itt járjanak egyetemre – ehhez fontos a megközelíthetőség gyorsítása. Lázár szerint a Szeged és Hódmezővásárhely közötti villamospálya költségeinek növekedését az okozza, hogy a korábbi tervek még szűkebbre voltak szabva.

CEU. Lassan haladnak a tárgyalások, a miniszter szerint vélhetően a véleménykülönbség miatt akadhattak el az egyeztetések. „Nem a magyar kormány van lépéskényszerben, hanem az érintett intézmények” – fűzte hozzá Kovács Zoltán kormányszóvivő, és leszögezte, hogy ők nyitottak a tárgyalásra.

Városliget. Csütörtökön mi is megírtuk, hogy mintát vettek a Petőfi Csarnok bontási területén lévő törmelékből a ligetvédők, és egy független azbesztmentesítő céggel vizsgáltatták meg. Közölték, hogy az eredmény szerint a minta fehér és kék azbesztet is tartalmaz. Lázár János ezzel kapcsolatban elmondta: ő is a sajtóból tájékozódott, de utasította a Fővárosi Kormányhivatalt, hogy azonnal vizsgálják ki a hírt.

4-es metró. Nem akarják, hogy a büntetés miatt csődbe menjen a főváros, megpróbálják lealkudni a büntetést – közölte a miniszter.

A távozó holland nagykövet interjúja. A politikus szerint Gajus Scheltema kijelentései tűrhetetlenek, és elfogadhatatlan, hogy valaki „ilyen stílusban törölje belénk a lábát”. Hozzátette: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy diplomáciai eszközt vetett be, ami után meg is szólalt a holland külügy. „Érthetetlen volt, ahogy a nagykövet úr, nem tudom milyen fölindulásból, támadt ránk” – fogalmazott Lázár János.

Sonkodi Balázs. „Örülök, hogy ilyen olcsón ilyen tanácsadót találtam” – mondta a Miniszterelnökség vezetője arra a felvetésre, mi indokolja azt, hogy az ő bizalmi embereként emlegetett Sonkodival – miután otthagyta államtitkári munkáját – a tárca megbízási szerződést kötött. (Sonkodi most havonta átlagosan háromszor annyit keres, mint korábban.)

Azzal kapcsolatban, hogy a Heineken gyártja a Fradi Sört, Lázár János csak annyit mondott, „majd meglátjuk, hogy marad-e rajta vörös csillag”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.