Simicskó: Hamarosan lesz bombavetés a Gripenekkel

2016 januárjára ígérték a visegrádi harccsoport számára, máig sem tudnak bombázni a Svédországtól lízingelt magyar vadászgépek.

Zord Gábor László
2017. 09. 29. 6:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utánanéztem a bombavetés kérdésének, hamarosan sor kerül erre a gyakorlatra a Gripenekkel – így tájékoztatta lapunkat Simicskó István honvédelmi miniszter, miután kedden Budapesten megbeszélést folytatott svéd kollégájával, Peter Hultqvisttel. Bár a tárgyalást követően megtartott sajtótájékoztatón nem tehettem fel kérdést, a Honvédelmi Minisztérium (HM) aulájának lépcsőjén véletlenül összefutottam a tárcavezetővel, aki ekkor tett említést a magyar légierő képességfejlesztése szempontjából kiemelkedő jelentőségű intézkedéséről.

A miniszteri közlés előzménye, hogy júliusban, a honvédség bakonyi lőterén megrendezett Bátor Harcos nemzetközi gyakorlat alkalmával megkérdeztem a jelen lévő honvédségi vezetőket arról, hogy a magyar Gripenek alkalmasak-e már földi célok elleni feladatokra, amire igenlő választ adtak. Információink szerint azonban ez nem felel meg a valóságnak, mert a második Orbán-kormány 2014 áprilisi döntése ellenére az úgynevezett levegő-föld képességet az elmúlt három és fél évben sem sikerült teljessé tenni.

A szomorú történet azonban jóval korábban kezdődött. Azt, hogy a Svédországtól bérelt magyar Gripeneket alkalmassá kell tenni korszerű, nagy pontosságú bombafegyverzet, elsősorban lézerirányítású bombák bevetésére, a lízingszerződés első, 2003-as módosításakor rögzítették. A Juhász Ferenc vezette HM –  a légi utántölthetőség megteremtése mellett – ebben látta az első Orbán-kormány által 2001-ben kiválasztott svéd gépek NATO-együttműködésre való alkalmassá tételének egyik fő feltételét. Az ezáltal mintegy kétszer drágábbá vált beszerzési program azonban máig nem valósította meg ezt a képességcélt. Hiába fizet a magyar adófizető jóval többet a többfunkciós harci gépek lízingjéért (a bérleti díj egy évre 20 milliárd forintot is meghaladó összeg), a befektetés még „nem térült meg”. Ennek hátterében a korabeli szocialista védelmi vezetés egyik legellentmondásosabb döntése állt: hogy féken tartsák a korszerűbb gépek beszerzése miatt megnövekedett költségeket, csökkentették a kiképzésre használható repülési órák számát. Magyarán Gripenjeink többet tudnak ugyan a 2003-as szerződésmódosításnak köszönhetően, csak épp a pilóták nem repülhettek annyit a program első hat-nyolc évében, hogy ezt ki is tudják hozni a gépekből. 

A második Orbán-kormány 2014-es döntését, hogy végre ténylegesen ki kellene használni a gép hosszú ideje fizetett többlettudását, a visegrádi négyek európai uniós harccsoportjában (V4 EUBG) való magyar részvétel indokolta. Az EU eddig soha be nem vetett készenléti kötelékének ez a váltása 2016 első félévében teljesített szolgálatot, és a honvédség szárazföldi kontingense mellé  felajánlották azt is, hogy a Gripenek biztosítják majd a közép-európai formáció közvetlen légi támogatását (CAS). A kitűzött cél eléréséhez fegyverzet (bombák) beszerzését, többletrepülési órák vásárlását, és technikai módosításokat is tervbe vettek, bár a kormányzat által erre biztosított 2,8 milliárd forintot szakmai forrásaink már akkor kevesellték.

Mint kiderült, nem véletlenül. Az Egyesült Államok hadi készleteiből nem a legkedvezőbb feltételekkel beszerzett bombák ugyan beérkeztek 2015 őszén, ám különböző bürokratikus és technikai akadályok (egyes alkatrészek hiánya) miatt nem sikerült elérni, hogy azokat az előírásos módon a gépekre lehessen függeszteni, illetve eredményes és biztonságos bombavetést lehessen végrehajtani. A V4 EUBG 2016. január 1-i készültségi szolgálatba állásához 2015 végén már gyakorló bombázásokat kellett volna végrehajtani, de erre nem került sor. Ráadásul, ha a képességfejlesztési ügyetlenkedés – melyből forrásaink szerint nemcsak a magyar, hanem a svéd és amerikai partnerek is kivették a részüket – nem lett volna elég, a magyar Gripenek 2015 május–júniusi balesetei és más leterheltségek sem könnyítették meg a haladást.

Magyarán szólva úgy ajánlottunk fel valamit visegrádi szövetségeseinknek, hogy az nem volt bevetésre kész. A hozzáértőkön kívül senki számára sem feltűnő trükközés persze számított manőver volt az illetékesek részéről: az európai uniós harccsoportokat, mint említettük, még soha nem vetették be élesben. Annak hát, hogy az „alibi képesség” felajánlása lelepleződik, minimális volt az esélye. S valóban, a készültségi időszak fél éve – az esetleges líbiai, embercsempészek elleni bevetésről szóló pletykákat nem számítva – eseménymentesen telt el. Szerencsére nem volt szükség arra, hogy a magyar harci gépeknek támogatniuk kelljen a visegrádi szárazföldi csapatokat. Az „apró szépséghibát” természetesen senki sem említette, amikor a készültségi szolgálat lejártát követően a szövetségesek kisebb kitüntetésözönben és egyéb „hátveregetésben” részesítették egymás tábornokait és főtisztjeit.

Attól még, hogy a hazai Gripen-program le is csúszott a V4 EUBG határidőről, azt gondolhatnánk, hogy azért végül befejezték, amit elkezdtek. Sajnos azonban nem így történt. Miután 2016. június 30-án véget ért az ideiglenes közép-európai harci kötelék készültségi szolgálatának ideje, a földi célok elleni képességfejlesztési program gyorsan kikerült a prioritások közül. A honvédséget domináló szárazföldi katonai vezetők rögvest emlékeztették a légierős „kékruhásokat”, hogy „véget ért a projekt”, a forrásokra máshol van szükség. „Meg különben is, most már mit erőlködtök?” – szólt a kérdésbe csomagolt jótanács. 

A következő alkalom az elmúlt nyáron érkezett el. Az amerikai vezetésű, főként Magyarországon, Romániában és Bulgáriában megrendezett Saber Guardian hadgyakorlaton adódott a kitűnő lehetőség, hogy a szövetségesek előtt demonstrálják a Gripenek földi célok elleni képességeit. A terv az volt, hogy néhány hazai gyakorló bombavetést követően Romániában, egy magas rangú vendégek jelenlétében zajló bemutatón dobnak majd bombát a Gripenek, s ezzel valóban elérik a régen megfogalmazott, három és fél éve újból deklarált képességcélt. Aligha lepjük meg olvasóinkat, de természetesen ez a terv is dugába dőlt. A felkészülést továbbra is hátráltatták a korábban említett műszaki és bürokratikus problémák (például: a bakonyi lőtéren ledobhatóak-e a 227 kilogrammos GBU-12-es bombák?). Állítólag a honvédség készleteiért felelős logisztikusok sem könnyítették meg a munkát. Egyik forrásunk szerint ösztönösen úgy viselkednek, mint valami téli álomra készülő rágcsáló: ha begyűjtöttek valamit, attól semmiképpen sem akarnak megválni. Ami a raktáraikba került bombák esetében annyit tesz, hogy minden okot megtalálnak, hogy ott - és vaskos nyilvántartásaikban - tartsák a „portékát”. A baj persze nem jár egyedül: időközben állítólag a román szövetségesek is elbizonytalanodtak, miért is lenne jó nekik, ha a náluk zajló hadgyakorlaton a magyarok domborítanának.

Így érkeztünk el a jelenbe. 16 évvel az első szerződés aláírása, 13 évvel az első módosítás aláírása, 11 évvel az első gépek Kecskemétre érkezése, illetve három és fél évvel a földi célok elleni képességfejlesztésről hozott kormánydöntés után – mintegy kétszázmilliárd forint kifizetése és többletforrások elköltése ellenére – a többfunkciósnak reklámozott magyar Gripenek tényszerűen csak gépágyúval képesek a földi célok elleni harcra. 

Amikor kedden a HM aulájának lépcsőjén kezet fogtam az általam uszkve húsz éve ismert  Simicskó István honvédelmi miniszterrel, szokásos jókedvvel elmondott szavait, hogy intézkedett a Gripenek bombavetéséről, teljességgel hitelesnek fogadtam el. Kár, hogy a rendszerváltás utáni legdrágább magyar fegyverzeti program bő másfél évtizedes, enyhén szólva tökéletlen teljesítménye ott van a mérleg másik serpenyőjében.  

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.