Választások előtt oldanák fel az orosz kémügy titkosítását

A Magyar Idők szerint az adatvédelmi hatóság most látta aktuálisnak, hogy felfedjék a szocialistákhoz köthető kémper részleteit.

MN
2018. 02. 08. 8:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Részben fel kell oldani a szocialistákhoz kötődő kémügy iratainak titkosítását, erre az álláspontra jutott az adatvédelmi hatóság – állítja a Magyar Idők. A kormánypárti napilap  birtokába került határozat szerint a magyar nemzetbiztonsági szolgálat külföldi befolyásolása merült fel az eljárásban.

A titkosítás feloldását korábban az Átlátszó tényfeltáró portál kérte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól (NAIH), a hatóság most a Magyar Időknek küldte el az ügyben készített rövid beszámolóját, idézi a fejleményeket a távirati iroda.

Mint a NAIH összegzéséből kiderül, a kémügy nagyrészt arról szól, amit a sajtó korábban is megírt: a Gyurcsány-kormány idején egy orosz különítmény érkezett Magyarországra a Nemzetbiztonsági Hivatal tisztikarának poligráfos átvilágítására. Noha Galambos Lajos főigazgató környezetében azt terjesztették, hogy a Zömök Kft. égisze alatt bolgár (tehát EU-tagtárs) szakembergárda végzi a poligráfos vizsgálatokat, az „orosz munkanyelvű” kollégák nem balkániak voltak, hanem oroszok. Ezt a tényt az elhárítás tolmácsa és pszichológusa is jelezte a főigazgatónak, aki a „riasztás” ellenére nem állíttatta le az akciót.

A katonai ügyészség Galambos Lajost kémkedéssel, Szilvásy György akkori titokminisztert felbujtóként elkövetett kémkedéssel, Laborc Sándort – Galambos Lajos utódját – hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással, P. Lászlót, a Zömök Kft. vezetőjét pedig bűnpártolással vádolta meg.

A lap közölte, ennél többet hivatalosan eddig nem hoztak nyilvánosságra, ugyanis titkosítás miatt zárt ajtók mögött zajlott a per. Ennek megfelelően az ítéletnek is csak a rendelkező része volt nyilvános, az indoklás már nem.

A Magyar Idők felidézte: a Fővárosi Ítélőtábla 2017. szeptember 25-én Galambost, Szilvásyt, Laborcot és P. Lászlót is jogerősen felmentette. A kormánypárti lap azt viszont már nem teszi hozzá, hogy Galambos Lajost három héttel később első fokon öt év börtönre és 150 millió forintos vagyonelkobzásra ítélték az Egy-Másért Alapítvány ügyében, vesztegetés és államtitoksértés miatt.

Az ügynek a közelgő választás is aktualitást adhat, hiszen a NAIH egy 11 éves szocialista kémügy részleteit szeretné nyilvánosságra hozni, ahelyett hogy több aktuális és kulcsfontosságú témával foglalkozna. Bár a hatóság dolgozott az ügyön, a mai napig sem sikerült például feloldani a Paks II.-szerződés minden részletét, így azt sem, hogy mekkora kártérítést kellene fizessünk az oroszoknak egy esetleges szerződésbontás után.

Tíz évre titkosították a 750 milliárd forintos kínai hitellel zajló vasútprojekt megvalósíthatósági tanulmányát is – ráadásul Orbán Viktor szerint másodlagos, hogy egyáltalán megtérül-e a projekt. A magyarok százezreit lázban és félelemben tartó Soros-ügyben pedig Lázár János nem közöl információkat: a kancelláriaminiszter államtitokra hivatkozva nem árulta el, miért is jelent valójában Soros nemzetbiztonsági kockázatot. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.