Az EP álhírek alapján ítélkezne Magyarország felett

A héten összeülő uniós parlament a tagállamok rendkívüli intézkedéseinek górcső alá vételét kérheti az Európai Bizottságtól. A Magyar Nemzet birtokába jutott állásfoglalás-tervezet szerint Magyarországgal kapcsolatban ugyanakkor még mindig számos hazugság kering Brüsszelben. Az EP például elítélné, hogy felfüggesztették a hazai Országgyűlést – azt az Országgyűlést, amelyik ma is ülésezett.

2020. 04. 14. 14:14
Flags of the European Union and its member states fly in front of the building of the European Parliament in Strasbourg
Zászlók lobognak az Európai Parlament strasbourgi épülete előtt. A májusi EP-választások sorsdöntőek lesznek Európa jövője szempontjából Fotó: REUTERS/Arnd Wiegmann
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön és pénteken ismét virtuálisan ül össze az Európai Parlament, a rövidített és rendhagyó plenárison a testület a koronavírus elleni küzdelemről, illetve a világjárvány következményeiről szóló álláspontjáról szavaznak.

A Magyar Nemzet információi szerint az állásfoglalás tervezetébe bekerült az is, hogy az EP elítéli a döntést, miszerint Magyarországon időkorlát nélkül hirdették ki a járványügyi veszélyhelyzetet, illetve azt, hogy felfüggesztették a parlament működését.

Az utóbbi valótlan állításhoz érthetetlen módon ragaszkodnak Brüsszelben, holott hétről hétre ülésezik a magyar Országgyűlés, amit a kormány számos tagja – legutóbb Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – ajánlott a nemzetközi sajtó figyelmébe.

Ami az időkorlátot illeti, Varga Judit igazságügyi miniszter nemrég a Die Weltnek mondta el:

a parlament bármikor visszavonhatja a kormánynak adott felhatalmazást, a veszélyhelyzet idején tett intézkedések pedig a rendkívüli jogrend végével érvényüket vesztik.

Az uniós parlament az álhírekkel tarkított állásfoglalásában mindenesetre kérheti majd, hogy az Európai Bizottság vizsgálja a rendkívüli intézkedések EU-s szerződésekkel való összeférhetőségét, valamint vessen be valamennyi rendelkezésére álló – köztük költségvetési – eszközt. Az uniós tanácstól a képviselők azt kérnék, hogy vegye újra napirendre a hetes cikkelyes eljárásokat.

(Magyarország és a jogállamiság utoljára tavaly decemberben volt téma a Tanácsban, a jelenleg is futó horvát EU-elnökség a korábbi finn elnökséggel ellentétben nem szentel sok energiát a politikailag túlfűtött eljárásnak.)

Az EP dokumentumtervének jogállamiságról szóló fejezetében egyébként nem csak a magyar kormány lett nevesítve: Lengyelország rendkívüli intézkedései szintén aggodalomra adnak okot a testület szerint.

A Magyar Nemzet korábban megírta: a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény hazai elfogadása után David Sassoli EP-elnök felhatalmazást kapott a baloldali, zöld és liberális EP-frakcióktól, hogy levélben kérje az újabb jogállamisági eljárást a bizottságtól. Ursula von der Leyen elnök szerint aggodalomra ad okot a magyar szabályozás, a bizottság pedig minden tagállami intézkedést, valamint azok végrehajtását is vizsgálja majd.

 

Az információt megalapozó dokumentum címlapja:

A dokumentum 8. oldala, ahol a suspend Parliament található:

Az teljes dokumentum ITT tölthető le.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.