Milliárdos támogatás a szakkollégiumoknak

A következő időszakban is folytatódni fog a felsőoktatási tehetséggondozásban kiemelt szerepet játszó szakkollégiumok fejlesztése és támogatása – mutatott rá Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese. A speciális intézmények nemcsak lakhatást biztosítanak a hallgatóknak, hanem készségfejlesztő tréningekkel, nyelvórákkal, mentorprogrammal, sőt akár ösztöndíjakkal is segítik a fiatalok diplomához jutását.

Csókás Adrienn
2021. 02. 21. 7:16
null
Első generációs diplomások, illetve értelmiségiek lesznek a családjukban (képünk a Budapesti Református Cigány Szakkollégiumban készült) Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Uniós és hazai forrásokból is jelentős támogatást biztosított a kormány az elmúlt években a szakkollégiumi hálózatnak – derül ki Schanda Tamás tájékoztatásából. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára a jobbikos Brenner Koloman kérdésére adott írásbeli válaszában jelezte: 2015 és 2020 között több mint félmilliárd forintot nyújtott a kormány a szakkollégiumoknak a Nemzeti tehetség program pályázatán belül.

Kiemelt segítséget kaptak a cigány származású diákokat felkaroló roma szakkollégiumok.

„A felsőoktatási tehetséggondozás egyik fontos eleme a hátrányos helyzetű fiatalok diplomához segítése. Ennek érdekében európai uniós és hazai forrásokból kilenc roma szakkollégium kapott több mint egymilliárd, majd 2020-ban tisztán hazai forrásból további mintegy félmilliárd forint támogatást” – ismertette a miniszterhelyettes, hozzátéve:

az érintett intézmények fejlesztését a 2021–2027-es időszakban is támogatni fogják.

Első generációs diplomások lesznek a családjukban (képünk a Budapesti Református Cigány Szakkollégiumban készült)
Fotó: Bach Máté

Mint ismert, a szakkollégium a hagyományos kollégiumoktól eltérően nemcsak lakhatást, hanem tehetséggondozó, illetve esélykiegyenlítő, felzárkóztató programokat is biztosít a diákoknak, rendszeresek a szakmai rendezvények, előadások, akár saját kreditrendszert is működtetnek.

Elsősorban a roma szakkollégiumok munkájának köszönhető, hogy az utóbbi években egyre emelkedik a roma egyetemisták száma. A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat 2020-as országos tanévnyitó konferenciáján elhangzottak szerint

2010 óta megduplázódott a roma származású hallgatók létszáma a felsőoktatásban.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a hálózat a ­2011/2012-es tanévben kezdte meg a működését 53 fővel és mindössze négy helyszínen. Azóta folyamatosan emelkedik a részvétel, évente átlagosan száz új hallgató kapcsolódott be a felsőoktatásba, és tavaly már tizenegy roma szakkollégium működött az országban.

Az ezekben tanuló, cigány származású fiatalok döntő többsége a lapunk által megkérdezett kollégiumi vezetők szerint első generációs diplomás lesz, akiknek szülei gyakran érettségivel vagy még általános iskolai végzettséggel sem rendelkeznek.

A szakkollégiumok azonban készségfejlesztő tréningekkel, nyelvórákkal, korrepetálással, mentorálással, ösztöndíjjal, illetve szabadidős, kulturális programok sorával segítik a hallgatókat, hogy tanulmányaikat minél sikeresebben végezhessék el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.