Csúszik a Hableány-katasztrófa emlékművének az átadása

Az utazási korlátozások miatt nem tudják átadni a második évfordulón a Hableány-katasztrófa emlékművét. A büntetőper várhatóan ismét időhúzással folytatódik. Toporog a nyomozás is. Kártérítésről hallani sem akar a Viking AG.

2021. 05. 10. 16:27
Hableány emlékmű
Készül a Hableány katasztrófára emlékező emlékmű a Margit-híd pesti hídfőjénél. A grűánittömböket fekete lepellel takarják. Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Covid–19-világjárvány megfékezésére bevezetett korlátozó intézkedések miatt még rendkívül körülményes a Távol-Keletről hazánkba utazni. A Hableány nevű sétahajó 2019-es katasztrófájának a kétéves évfordulóján tervezték átadni a Margit híd pesti hídfőjének a déli pillérlábánál épülő emlékművet, ám május 29-én már biztosan elmarad az ünnepélyes avatás. Mint azt a külügyi sajtóosztályon megtudtuk,

a dél-koreai küldöttség csak május 31-én érkezik meg, így az avatás is aznap lesz.

Készül a Hableány-katasztrófa emlékműve a Margit híd pesti hídfőjénél. A gránittömböket fekete lepellel takarják
Fotó: Teknős Miklós

Maga az építkezés biztosan befejeződik a Margit híd pesti hídfőjének a lábánál kijelölt kétszáz négyzetméteres területen. A pályázatot a Penta Általános Építőipari Kft. nyerte meg, így a cég készíti el az emlékművet. A két fekete gránittömb a két ütköző hajót, a Hableányt és a vesztét okozó Viking Sigyn szállodahajót szimbolizálja. A Hableányt szimbolizáló gránittömbre felvésték a 28 áldozat nevét, a dél-koreai turistaáldozatok neve mellett a magyar hajóskapitányét és a magyar matrózét is. A gránittömbök mögé már elültették a transzcendens jelentéssel bíró páfrányfenyőt. A rakpart és a pillér közötti terület az építkezés megkezdéséig ideiglenes emlékhely volt koszorúkkal, virágokkal, mécsesekkel és játékokkal. Az utóbbiak az odaveszett legfiatalabb gyermekáldozatra emlékeztettek.

A Hableány sétahajó katasztrófájának ideiglenes emlékhelye a Margit híd Pesti hídfőjének a déli pillérénél
Fotó: Havran Zoltán

A katasztrófa második évfordulója előtti napon folytatódik a Jurij Csaplinszkij, a Sigyn ukrán hajóskapitánya ellen indult büntetőper a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A kapitányt huszonnyolc ember halálát okozó tömegszerencsétlenség okozásával, valamint harmincöt rendbeli cserbenhagyással vádolják.

A büntető eljárás azonban továbbra is nagyon lassan halad: az előkészítő ülés óta mindössze három tárgyalási napot tartottak, amiben közrejátszott a pandémia is, ám egyre inkább kitűnik, hogy a védelem időhúzásra játszik.

A vádlott védője eddig minden tárgyaláson – ahogy a sértettek képviselői fogalmaztak – „még az élő fába is belekötött”. Legutóbb pedig a bírónő kizárását indítványozta elfogultságra hivatkozva.

– Egyértelmű védői taktika az időhúzás. Az 510 felszólalásból a legtöbbet, 185-öt a védelem képviselője tette, tehát a tárgyalási nap csaknem negyven százalékában az ő álláspontját hallgattuk. A bíróval folytatott párbeszédeinek csaknem a fele nem kapcsolódott érdemben az ügyhöz: minősítette a bíróságot, a tolmácsot, a szakértőket, a jegyzőkönyvezést, kifogást emelt a határidők ellen, illetve azt is hosszan fejtegette, hogy nem ő volt covidos, hanem egy kollégája – mondta erről legutóbb Gulyás Krisztián ügyvéd, aki szintén sértetti jogi képviselőként vesz részt a büntetőperben.

A május 28-i tárgyalási napon továbbra is a nautikai igazságügyi szakértő szakvéleménye lesz terítéken. A védelem megpróbálja hiteltelenné tenni a szakvéleményben foglaltakat, vélhetően új szakértő kirendelését fogják indítványozni.

Kiemelik a Hableány roncsát a Margit hídnál
Fotó: Magyar Nemzet

Mint azt elsőként megírtuk, a dél-koreai áldozatok hozzátartozói nevében 4,3 milliárd forintos kártérítési pert indított egy magyar ügyvédi iroda a Fővárosi Törvényszéken a Sigyn üzemeltetője, a Viking AG és a Hableány üzemeltetője, a Panoráma Deck Kft. ellen. Utóbbi pedig külön kártérítési pert kezdeményezett a Viking AG ellen, ennek értéke információnk szerint több mint egymilliárd forint. Magyar bíróságokon azonban nemhogy több mint ötmilliárdos, de még százmilliós nagyságrendű kártérítést sem ítéltek meg soha, egyetlen esetben sem.

Mint ahogy arról szintén elsőként beszámoltunk, a katasztrófát okozó Viking Sygin szállodahajót követve a testvérhajója, a Viking Idun átgázolhatott a Hableány sétahajó roncsain és a vízbe került embereken is. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tavaly gyanúsította meg 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt az Idun ukrán hajóskapitányát, Fjodor S.-t. Kényszerintézkedésként bűnügyi őrizetet rendelt el a nyomozási bíró a kapitány ellen azzal, hogy havonta egyszer, egy adott napon személyesen kell jelentkeznie az V. kerületi rendőrkapitányságon. A pandémia miatt azonban a gyanúsított Ukrajnában rekedt, és csak telefonon tud jelentkezni a rendőrségen. Emiatt azonban a nyomozás is megrekedt.

Időközben ügyészségi kezdeményezésre, jogsegély keretében tanúkihallgatások kezdődtek. Úgy tudjuk, ha szükséges a kapitány ismételt kihallgatása, és a járvány miatti korlátozó intézkedések tovább tartanak, ugyancsak jogsegély keretében az ukrán hatóságokat felkérve történik meg az újabb kihallgatás. A nyomozás határideje 2022. január 8.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.