időjárás 4°C Árpád 2023. december 11.
logo

Kiárusítaná Karácsony a családi ezüstöt

Forrás: index.hu
2021.11.04. 08:12 2021.11.05. 13:56
Kiárusítaná Karácsony a családi ezüstöt

Vevőt keres a városháza hatalmas értékű, műemléki védelem alatt álló épületegyüttesére a főváros vezetése – tudta meg az Index.

A városháza épületének eladására készül a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat – értesült az Index. Információik szerint 

a fővárost vezető koalícióhoz közel álló üzleti körök már meg is tették az első lépéseket a főváros minden bizonnyal legértékesebb ingatlanának eladása érdekében.

Karácsony Gergelyék terve azért is meglepő, mert annak idején a leköszönő fideszes városvezetés pénzügyi főpolgármester-helyettesének, Bagdy Gábornak a nyilatkozata szerint mintegy 180 milliárd forintnyi forráshoz férhettek hozzá Budapest irányításának átvételekor.

Jövőre áll bíróság elé Bige László

A Gazdasági Versenyhivatal szerint a kartellező cégek jelentős kárt okozhattak a gazdáknak azzal, hogy meghatározták az árakat, kizárták a piaci versenyt, és az import lehetőségét.

A jelenleg a Városháza utca, a Gerglóczy utca, a Károly körút és a Bárczy István utca által határolt, a 24357-es helyrajzi számon fekvő, mintegy negyvenezer négyzetméteres telek Budapest egyik legértékesebb ingatlana, amelynek hasznosítása tekintélyes jövedelmet hozhatna az azt megvásároló befektető számára, amennyiben sikerülne megszereznie a szükséges engedélyeket egy profit alapú projekt megvalósításához – olvasható a portálon.

A telek alapterületének mintegy negyven százalékát elfoglaló barokk stílusú épületegyüttes három szintes, így nagyságrendileg ötvenezer hasznosítható négyzetméterről van szó a főváros V. kerületének központi részén, ahol már most is számos luxusszálloda és felkapott irodaház található, így nem nehéz elképzelni, hogy lenne befektető, aki lát fantáziát akár még egy ilyen hatalmas beruházásban is.

Az eldadásra szánt ingatlan központi helyzete, mérete már önmagában több tízmilliárd forintos nagyságrendű tranzakciót vetít előre

– írja az Index.

A főpolgármesternek korábban számos fölvetése is volt már a városháza telkének és a rajta álló épületnek a hasznosítására, de ezek között az ingatlan magánkézbe adása hivatalosan eddig nem szerepelt.

Karácsony Gergely még megválasztása előtt az Indexnek nyilatkozva úgy fogalmazott:

– Kinyitom a városházát. Borzasztó üzenete van annak, hogy Budapest legértékesebb telke jelenleg egy parkoló. Olyan Budapestet szeretnék vezetni, amely szimbolikusan és a valóságban is nyitott. A nyugat-európai példákat követve nyitott városházát üzemeltetnék, amelynek a kertje nem parkoló, hanem közpark, ahol a civil szervezeteknek is van irodájuk, ahogyan kávézóknak és egyéb közösségi tereknek is jut hely. Amúgy a ljubljanai polgármester kifejezetten kérte tőlem, hogy mondjam el Tarlós Istvánnak, hogy ott a városháza aljában egy melegbár működik.

A főpolgármester végül elvetette a közpark kialakításának és a melegbár létrehozásának ötletét, ugyanakkor tavaly májusban a koronavírus-járvány első hulláma idején már azzal az elképzeléssel állt elő, hogy hajléktalanoknak alakíttat ki elkülönítőt az épületben. Ebből az elképzelésből végül nem lett semmi. 

 

Karácsony Gergely így reagált az Index cikkére:

 

 

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Borítókép: Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatalának épülete az V. kerületi Városház utcában (Fotó: Jászai Csaba / MTI)

VÁROSHÁZA-GATE

„Megállítja a BKV-t, nem fog sz…rozni”

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.