A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Tárgyalásra készülnek a kormánnyal

Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján a pedagógusok béremeléséről azt mondta, hogy az idén, jövőre és az azt követő évben ígért tíz-tíz százalékos emelést biztosan megvalósítja a kormány. A miniszterelnök kiemelte, hogy a kőbe vésett harminc százalékon túl további béremelés is lehetséges, ha azt megengedi a magyar gazdaság teljesítménye.

Magyar Nemzet
2022. 04. 08. 6:23
20210914 Miskolc A pedagógusok szakszervezetének Borsod-Abaúj-Zemplém megyei szervezetének ünnepi titkári értekezlete, az utóbbi időszak szakszervezetet érintő eseményeiről tájékoztattak. Képen: Kozma István KI Észak-Magyarország Képen: Szabó Zsuzsanna, a Pedagógus Szakszervezet elnöke Fotó: Kozma István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján a pedagógusok béremeléséről azt mondta, hogy az idén, jövőre és az azt követő évben ígért tíz-tíz százalékos emelést biztosan megvalósítja a kormány. A miniszterelnök kiemelte, hogy a kőbe vésett harminc százalékon túl további béremelés is lehetséges, ha azt megengedi a magyar gazdaság teljesítménye. A kormányfő hangsúlyozta: elvi alapon nem ért egyet azokkal a közgazdasági megoldásokkal, hogy bármilyen állami ágazatnak a minimálbérhez kötik a bérezését, mert a minimálbér befolyásolására csak részleges lehetőségük van, és nem akarják kiszolgáltatni az államkasszát.

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke lapunknak elmondta: a jelenlegi kormány ciklusa lejárt, a PSZ és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közös sztrájkbizottsága várja az új kormány megalakulását. 

Hozzátette: a sztrájkbizottságnak ezt kötelező megvárnia, hiszen jelenleg nem áll rendelkezésre olyan partner a tárgyalásokhoz, aki döntést tudna hozni a sztrájkkövetelésekről. A pedagógus-szakszervezeteknek ugyanis nem az a célja, hogy sztrájkot szervezzenek, hanem hogy az oktatásban évek óta megoldatlan kérdésekben – amelyeket ők követelésekben fogalmaztak meg – eredményt tudjanak felmutatni.

A választások ­miatt és az új kormány megalakulására várva ezért függesztették fel a sztrájkot, de a sztrájkbizottság továbbra is dolgozik. A PSZ elnöke beszélt arról is: olyan alacsonyak a munkabérek és olyan magasak a munkaterhek, hogy emiatt egyre kevesebben választják a pedagóguspályát. Szabó Zsuzsa szerint ez azt jelenti, hogy már most sok dolgozó hiányzik a rendszerből, de néhány éven belül a pályára lépők és a nyugdíjba menők közötti különbség tovább fog nőni. Úgy gondolja, a háromszor tízszázalékos béremelés nagyon kevés, nem tudja pályára vonzani a fiatalokat, az ott dolgozókat pedig nem tudja megtartani.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke szerint azt senki nem vitatja, hogy nemcsak a kezdő pedagógusok, hanem a régebb óta tanítók bére is elmarad attól a felelősségtől, amit egy pedagógustól mindenki elvár.

Kiemelte: nyilvánvalóan nem tartható az, hogy a garantált bérminimumhoz zárkóztassák fel a béreket. Az elnök úgy gondolja, hogy a kezdő pedagógusok bérét ahhoz a pozícióhoz képest, ami 2013-ban volt, harmincöt százalékkal kellene felemelni, de a legfontosabb az lenne, hogy a fizetésemelések értékállók legyenek, és az intézményvezetők a munka mennyisége és minősége szerint differenciálhassanak a kollégák bérezésében.

Borítókép: Szabó Zsuzsa (Fotó: Kozma István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.