időjárás 2°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Pintér Sándor szerint társadalmi együttműködésre van szükség a szociális segítségnyújtás területén

Bákonyi Ádám
2022.05.18. 16:42 2022.05.18. 19:44
Pintér Sándor szerint társadalmi együttműködésre van szükség a szociális segítségnyújtás területén

Miniszteri meghallgatásán részletesen beszélt terveiről Pintér Sándor az Országgyűlés népjóléti bizottsága előtt, ahol azt kérte a képviselőktől, hogy támogassák – a közoktatás mellett – az egészségüggyel kibővített belügyi tárca működését a területet érintő jobb teljesítmény érdekében. – Az alapok megfelelők – jelentette ki a belügyminiszter, aki jelezte azt is, hogy nem egyedül akarja vezetni a területet, hanem törzsi vezetést szeretne. Ez szavai szerint azt jelenti, hogy mindenki hozzájárulhat az eredményes munkához, mindenki tehet javaslatot arra, hogy miként lehet valamit jobban vagy gyorsabban megcsinálni.

– Ha azonban megszületik egy döntés, célkitűzés, azt mindenkinek a sajátjának kell tekintenie a későbbiekben – mondta.

Pintér Sándor az elsők között nevezte meg az informatikai fejlesztés szükségességét, ami alapja lesz a munkának. Hangoztatta: jelenleg az állampolgárok azt gondolják, hogy a szociális segítségnyújtás, a másokon való gondoskodás állami monopólium, pedig ez egy társadalmi összefogást igénylő tevékenység. Ezért ebben szerinte szerepe kell lennie az egyházaknak, a civil szervezeteknek, az önkormányzatoknak és a családoknak is.– Azt szeretném, hogy a későbbiekben a szociális segítségnyújtási területet egy ilyen összefogott, összehangolt társadalmi együttműködés váltaná ki, és az oldaná meg azt a problémahalmazt, ami előttünk áll – fogalmazott. Pintér Sándor hangsúlyozta: a belügyminisztérium állománya elsősorban a jogszabályok megalkotásával, a megfelelő eszközi támogatással, illetve a szervezéssel tud ehhez hozzájárulni. Közölte azt is, hogy „nem kívánok gyógyítani, és nem kívánok a gyógyító munkában közvetlenül részt venni”.

Elmondása szerint a fogyatékkal élőknek az önálló élet megteremtéséhez szeretnének lehetőséget biztosítani képzéssel, munkalehetőséggel, jogszabályi változtatásokkal.

Pintér beszélt arról is, hogy míg a betegségben töltött élethossz ugyanannyi, mint Nyugat-Európában, az egészségben eltöltött élethossz lényegesen rövidebb. Szerinte ezen a megelőzéssel és jobb szervezéssel kell javítani. A hálapénz kivezetéséről a belügyminiszter azt mondta: az orvosok egy része továbbra sem veszi figyelembe a jogszabályt, azt megpróbálja kijátszani, ezért velük szemben továbbra is a rendőrséggel kíván fellépni.

Pintér Sándor feladatként nevezte meg a népegészségügy megerősítését, az alapellátás, a szakellátás és a kórházi ellátás összehangolását, az ügyeleti rendszer racionalizálását.

Egyértelműnek nevezte azt is, hogy csak jól képzett orvosokkal tudják a kitűzött célokat elérni, ezért szerinte a legmodernebb technikát kell az orvosképzésben felhasználni.

A belügyminiszter szeretné, hogy rövidebbek legyenek a várólisták, és mindenki gyorsabban megkapja azt az orvosi ellátást, amire szüksége van. – Ennek eléréséhez elengedhetetlenül szükséges a digitális rendszerek fejlesztése, hogy ne találomra, hanem meghatározott időpontokra menjenek a páciensek az orvoshoz – jelentette ki.

Szerinte külön, kiemelt figyelmet kell fordítani az úgynevezett telemedicinára, amellyel távdiagnózist lehet felállítani.

Az Országgyűlés népjóléti bizottsága 13 igen szavazattal, három ellenszavazat mellett támogatta a jelölt miniszteri kinevezését.

Borítókép: Pintér Sándor (Fotó: Havran Zoltán)

Miniszterjelöltek meghallgatása

Palkovics László: Európa élvonalába tart a magyar ipar

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.