Navracsics Tibor: A legfontosabb feladat az uniós megállapodások aláírása

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterjelölt legfontosabb és legsürgősebb feladataként az európai uniós megállapodások aláírását nevezte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága előtti szerdai meghallgatásán.

Forrás: MTI2022. 05. 18. 14:48
NAVRACSICS Tibor; LATORCAI Csaba
Budapest, 2022. május 18. Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelõs miniszterjelölt (középen) meghallgatása az Országgyûlés európai ügyek bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án. Mellette balról Latorcai Csaba, az Emberi Erõforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Navracsics Tibor közölte, hogy reményei szerint mind a fejlesztési ciklusra vonatkozó partnerségi megállapodást, mind pedig a helyreállítási alapról szólót sikerülhet aláírni az év második felében. Hangsúlyozta:

minden ágazatban meghatározók az európai uniós források, ezért annak érdekében dolgoznak majd, hogy a lehető legtöbb forrást lehessen lehívni a fejlesztésekre.

A miniszterjelölt arról is beszámolt, hogy szervezetük a Miniszterelnökséghez tartozik majd, munkáját pedig három államtitkár segíti: az uniós fejlesztéspolitika területével Ágostházy Szabolcs, a parlamenti államtitkári feladatokkal Latorcai Csaba, a területfejlesztési területtel pedig Mayer Gábor foglalkozik majd.

Navracsics Tibor tájékoztatása szerint leendő minisztériuma két fontos területre osztható.

Egyrészt az európai uniós források felhasználásának felügyeletével és az ezzel kapcsolatos teendőkkel foglalkozik majd, másrészt a területfejlesztéssel, területpolitikával és annak előkészítésével, hogy a 2027-ben lejáró költségvetési időszakot követő újabb ciklusban már a területi szemlélet is megjelenjen Magyarország fejlesztéspolitikájában.

A miniszterjelölt hangsúlyozta: a két terület összefügg, hiszen az európai uniós források adják a magyar gazdaság legfőbb beruházásainak és a területfejlesztésnek is az alapjait.

Azt mondta:

olyan új fejlesztéspolitika kialakításán dolgozik majd, amely az elkövetkező időszakban Magyarországot továbbra is növekedési pályán tartja, valamint a területi kohéziót is erősíti. A leszakadó térségeket hozzásegíti a nemzeti és az uniós átlaghoz való felzárkózáshoz, a versenyképes és élen járó térségek számára pedig lehetővé teszi, hogy uniós szinten is a versenyképes térségek közé emelkedjenek.

A vita során Gy. Németh Erzsébet (DK) kérdésére válaszolva Navracsics Tibor hangsúlyozta: munkáját elsősorban nem pártpolitikai célok mentén kívánja végezni, miniszterként az ideológiai viták helyett az uniós források megszerzésére koncentrál majd.

Több bizottsági tag kérdezte a miniszterjelöltet konkrét vidékfejlesztési témákról, a meghallgatást lezáró Hörcsik Richárd (Fidesz) pedig köszönetet mondott Navracsics Tibor elmúlt években végzett uniós politikusi munkájáért a legmegfelelőbbnek nevezte a jelöltet arra, hogy megtalálja a „közös nyelvet” Brüsszellel.

Az európai ügyek bizottsága hat igen szavazattal, egy nem ellenében, egy tartózkodás mellett támogatta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszteri kinevezését.

 

„A régiók eltérő szükségleteire választ adó fejlesztéspolitikára van szükség”

Az egyes régiók eltérő szükségleteire választ adó fejlesztéspolitika kialakításáról és az uniós megállapodások aláírásának fontosságáról beszélt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterjelölt az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtti szerdai meghallgatásán.

A miniszterjelölt azt mondta:

Magyarország sikeresen és gyorsuló ütemben zárkózik fel az unió átlagához, ugyanakkor vannak olyan régiók, amelyek az EU legszegényebbjei közé tartoznak. Ez önmagában fejlesztéspolitikai kihívást jelent

– emelte ki.

Jelezte: meg kell találni azokat a hatékony eszközöket, amelyekkel ezeket a régiókat a nemzeti átlaghoz fel lehet zárkóztatni, másrészt egy olyan fejlesztéspolitikát kell kialakítani, amely az egyes régiók eltérő szükségleteire ad kormányzati választ.

Navracsics Tibor közölte: rövidtávú feladatként tűzte ki, hogy az év végéig a két európai uniós megállapodást – az operatív programok uniós finanszírozásának folyósítását lehetővé tevő partnerségi megállapodást, valamint az újjáépítési és ellenállóképességi programról szólót – sikerüljön aláírni.

Kitért arra is, hogy az irányító hatóságok nem szűnnek meg, jelentős részük a Miniszterelnökség alá fog tartozni. Az integrációval a párhuzamosságok megszüntetését és az együttműködési pontok megtalálását kívánják elérni, amelyek hatékonyabbá teszik az európai uniós források felhasználását.

A vita során Dávid Ferenc (DK) kérdésére válaszolva a jelölt közölte: ha olyan megalapozott fejlesztési tervet szeretnének alkotni, amelyet mindenki magáénak érezhet, ahhoz széles körű egyeztetési folyamatra van szükség. Erre referenciaként a járási rendszer kialakítását említette.

Tordai Bence (Párbeszéd) kérdésére megerősítette: a fő célja az uniós források Magyarországra hozása, és nem pártpolitikai alapon mentén szeretne dolgozni.

Bánki Erik, a bizottság fideszes elnöke a vita lezárását követően eddigi pályafutását tekintve Navracsics Tibort a legalkalmasabb jelöltnek nevezte a posztra.

A gazdasági bizottság 11 igen szavazattal, egy nem voks ellenében és két tartózkodás mellett támogatta Navracsics Tibor miniszteri jelölését.

Borítókép: Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterjelölt (középen) meghallgatása az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.