A baloldali pártok 2024-es csapdája

Komoly fejtörést okozhat a szivárványkoalíció pártvezetőinek, hogy egy időben tarthatják az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat. A két voksolás ugyanis más-más stratégiát kíván: a baloldali pártok az EP-választáson külön-külön, míg az önkormányzatin együtt indultak volna. Most két megoldás közül választhatnak, azonban úgy tűnik, a baloldali szavazók számára egyik sem jár túl sok előnnyel.

2022. 06. 18. 8:00
GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2020. május 20. Gyurcsány Ferenc, a DK vezérszónoka felszólal a különleges gazdasági övezetrõl és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló kormányzati elõterjesztés általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. május 20-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az április 3-i országgyűlési választások óta egyre inkább megosztottságot mutat a baloldali pártvezetők összefogásról alkotott jövőképe. Gyurcsány Ferenc újra akarja tervezni a baloldali összefogást, míg a kisebb pártok inkább egymással vannak elfoglalva, és egymás kárára akarnak megerősödni, a Momentum pedig megpróbál felszabadulni a Demokratikus Koalíció befolyásától és Gyurcsány Ferenc személyétől is. A baloldali összefogáson belül minden bizonnyal konszenzus alakult ki azzal kapcsolatban, hogy az érdekellentétek leküzdésére a legjobb megoldás egy – az összefogás szempontjából tét nélküli – verseny lehet, ahol fény derülhet a szivárványkoalí­ción belül fennálló valós erőviszonyokra. 

Erre ideális lenne az EP-választás, amely ebből a szempontból a tavalyi baloldali előválasztáshoz lehetne hasonlítható.

Nemhiába nyilatkozott röviddel az országgyűlési választásokon elszenvedett vereséget követően Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője úgy, hogy a 2024-es európai parlamenti választásokon külön listával kellene indulnia a baloldali pártoknak, mert „most adnunk kell egymásnak teret az útkeresésre”. Az EP-választások után a következő stációt az őszi önkormányzati voksolás jelentette volna, ahol a tavaszi eredmények és az erősorrend birtokában osztották volna szét a lapokat egymás között a baloldali pártok.

 

Pályatisztításról is szólt volna

Az országgyűlési választások előtti kampányban a baloldali pártok – hosszú évek után – történetük legszorosabb összefogását valósították meg. A hat párt azonban ez idő alatt is többfelé húzott, és – mint utóbb kiderült – olyan piszlicsáré kérdésekben is hosszasan vitatkozott egymással, mint hogy 

a kampányanyagokon a közös logón lévő nyíl milyen szögben dőljön, és milyen színű legyen. 

Az EP-választás remek alkalom lett volna arra, hogy megtisztuljon a pálya a baloldali formációk előtt, és kiderüljön, az ötszázalékos támogatottságot meghaladó Demokratikus Koalíción és a Momentumon kívül mely kis pártokkal kell és lehet számolni, ha – az önkormányzati választás előtt – újabb alkudozásra kerül a sor.

 

Újraszeletelnék a tortát

Ezeket a számításokat húzta keresztül, hogy Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője egy keddi háttérbeszélgetésen bejelentette: a jövőben egy időben tarthatják Magyarországon az EP- és az önkormányzati választásokat, amivel kilenc-tíz milliárd forintot lehet megtakarítani.

Mindezek után a szivárványkoalíció számára két lehetőség maradt. 

Amennyiben az európai parlamenti szavazáson külön indulnak, úgy az önkormányzati választáson nehéz lesz elmagyarázni, hogy miért fognának össze egymással. Előbbi voksolás ugyanis versenyhelyzetet teremtene, ahol a pártok egymás kárára próbálnának erősödni, utóbbin pedig egységet, kormányzóképességet kellene felmutatni. Tovább bonyolítja a helyzetüket, hogy a baloldal pártjai lényegében ugyanazt az – egyre zsugorodó – tortát próbálják újraszeletelni, egymás rovására. 

A baloldali szavazótáboron belüli „szavazatlopás”, mint politikai stratégia pedig ismételten a radikális kommunikáció formájában jelenne meg, ami az utóbbi években a börtönnel és újságírók eltiltásával való fenyegetésben csúcsosodott ki. 

A DK minden bizonnyal felismerhette ezen stratégia előnyét, hiszen Gyurcsány Ferenc legutóbb eligazítást tartott önkormányzati politikusainak, amelynek a lényege az volt, hogy az Orbán-kormány törvénytelen, ő pedig teljes ellenállást és rendszerváltást hirdetett meg. Ha az EP-választásokon a külön indulás mellett döntenek baloldali politikusok, kérdéses, hogy előzetesen hogyan választják ki a jelölteket az önkormányzati választásoknál.


Így állnak jelenleg

Ha együtt indulnak a baloldali pártok mindkét voksoláson, minden bizonnyal előzetes megállapodások alapján osztanák szét egymás között a képviselői mandátumokat mind az EP-ben, mind pedig az önkormányzatokban. Ezt az aktuális közvélemény-kutatási adatokra támaszkodva tudnák megtenni. 

Az összefogás egészének azonban feltételezhetően ez sem tenne jót, hiszen egymástól kellene elcsábítaniuk a szavazókat. 

A törpepártokat pedig mégsem lehetne kihagyni az alkudozásból, hiszen egy-egy fontosabb önkormányzati pozíciónál még lehet zsarolási vagy alkupozíciójuk. A legfrissebb, májusi felmérések azt mutatják, hogy ma a DK a legnépszerűbb baloldali párt, nyolc-tíz százalékos támogatottsággal rendelkezik. Gyurcsány pártját szorosan követi a Momentum, hét százalék körüli támogatottsággal. Az azóta atomjai­ra hullott Jobbik akkor négy-öt, az MSZP két-négy százalékon állt. Az egymás szavazóit kölcsönösen mobilizáló két zöld párt – a Párbeszéd és az LMP – két-három százalékon álltak.

Bármilyen stratégiát is választanak majd a baloldali pártok az egy időben tartandó EP- és helyhatósági választásokra, az bizonyosan állítható, hogy Gyurcsány Ferenc és pártjának vezető szerepe a továbbiakban is megkérdőjelezhetetlen marad, csak az utána következők sorrendje és sorsa kérdéses.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.