Gulyás Gergely: Magyarország számára versenyhátrányt jelent a baloldal

– Az Európai Bizottság jelenleg jobb partner, mint a magyar ellenzék baloldali része – árulta el Gulyás Gergely szerdán a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Quo vadis Európa? – Hogyan tovább Európa? című rendezvényén. Ludovic Orban volt román miniszterelnök szerint a demokrácia szabályai meg fognak változni a jövőben. Schiffer András úgy véli, a Nyugat kettős mércét alkalmaz Oroszországgal szemben. Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt parlamenti képviselője úgy vélekedik, a változó világrendben az EU-nak egységet kell mutatnia.

Ternovácz Áron (Tusnádfürdő)
2022. 07. 20. 16:24
Tusványos Gulyás Gergely Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Unió a versenyképesség szempontjából fontos pénzeket tart vissza Magyarországtól és Lengyelországtól. Az együttműködés szikráját azonban már látjuk. Elmondhatom, hogy az Európai Bizottság jelenleg jobb partner, mint a magyar ellenzék baloldali része. A választáson ennek eredményét lehetett látni, azonban nem tanultak belőle. 

Magyarország számára versenyhátrány, hogy a baloldali ellenzék mindent megtesz az ellen, hogy hazánk a forrásokhoz hozzájusson 

–  mondta Gulyás Gergely szerdán a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Quo vadis Európa? – Hogyan tovább Európa? című rendezvényén. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy véli, segíteni kell majd Európának Ukrajna újjáépítésében. Ám hibának tartja, hogy olyan szankciókat vezetünk be, amellyel szétverjük saját gazdaságunkat. Mint mondta, ha a szankciók hatására Európa szétveri saját gazdaságát, nem lesz olyan állapotban, hogy bárkinek segíthessen.

Az alternatívák drágábbak

– Mi mindig azt mondtuk, hogy Ukrajna szuverenitása nekünk azért fontos, mert az a jó, ha Magyarország és Oroszország között van egy ország. Ugyanakkor a biztonsági kockázatoktól függetlenül, ha valaki ránéz a gazdasági térképre, nehéz vitatni, hogy Magyarországnak Oroszországgal kereskedni érdemes – mondta Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, Nyugat-Európa számos országa nagyon sok nyersanyagot vásárol Oroszországtól. Mint mondta, ez egyik pillanatról a másikra nem változtatható meg, az alternatívák drágábbak, az elérhetőségük korlátozott. Éppen ezért jogos kérdés volt a tárcavezető szerint, hogy a szankciókat kiterjesztjük-e az energetika területére. Magyarország azt az álláspontot képviselte, sőt továbbra is azon az állásponton van, hogy az energetika területét nem szabad szankcionálni. Gulyás Gergely szerint Európa a szankciós politikával olyan stratégiai döntést hozott, amely a jelenlegi helyzetben tévesnek mutatkozik. 

Változnak a demokrácia játékszabályai

– A demokrácia játékszabályai a jövőben meg fognak változni. Főként azokban az országokban, amelyek függnek az orosz energiától – mondta Ludovic Orban. Románia korábbi miniszterelnöke kifejtette, az orosz gáz elzárása ugyan óriási problémát okozna mind gazdasági, mind társadalmi szempontól, a zsarolásnak szerinte mégsem szabad engedni. 

Ludovic Orban. Fotó: Bach Máté

– Meg kell találni azt a politikai határvonalat, hogy még működjön az energetika. Megoldást kell keresni ugyanakkor arra is, hogy alternatív lehetőségeket találjunk, amelyek ezt a függőséget megszüntetik. Egyértelmű, hogy diverzifikációra van szükség – magyarázta a román Nemzeti Liberális Párt elnöke.

 

Kína és Amerika nyer

– Az energiafüggőség oldásán mintha el sem kezdtek volna gondolkodni a régió országai. Mintha természeti törvény lenne, hogy a régió országainak függeni kell, és szélsőségesen exportvezéreltnek kell lennie. Előbb-utóbb nagyon megfizetjük az árát, ha országunkat szélsőségesen kitesszük valamilyen külföldi érdekeknek. Temérdek olyan problémával szembesülhetünk most, amelyet talán európai szinten meg tudunk oldani, de úgy sem biztos – mondta Schiffer András. Az exképviselő a szankciós politikáról úgy vélekedik, biztosan nem Európa érdekét szolgálja. 

Fotó: Bach Máté

– A nap végén lehet, jó lesz Kínának, emellett vannak olyan amerikai cégek, amik jól járnak, és valószínűleg az agresszor is nyerészkedni fog. Azt rögzíteni kell, hogy megbocsáthatatlan bűn lerohanni egy államot, polgári célpontok ellen erőszakot alkalmazni. Viszont mérjünk egyenlő mércével. 

A másik oldalon ott van az erkölcsi felháborodás, de a nemzetközi jogot a Nyugat az elindított háborúkkal legalább annyira lábbal tiporta, mint a putyini rendszer 

– magyarázta.

Erőt kell felmutatni

– Túl sokat éltünk a kommunista elnyomás alatt, hogy megengedjük magunknak, hogy ne beszéljünk nyíltan és egyenesen. Nem tudunk helyesen dönteni, amennyiben nem helyezzük magunkat a világban folyó folyamatok közé. Ha az a cél, hogy az EU versenyképes maradjon, és ott maradjon a döntéshozatali asztalnál, akkor azt kell mondjuk, hogy az EU nagyon egységes fellépést kell hogy mutasson – jelentette ki Zakariás Zoltán. Az Erdélyi Magyar Néppárt parlamenti képviselője szerint egy közösség úgy tud erőt felmutatni, ha megvan az autonómiája. 

Szerinte egy olyan erős egységet kell megteremteni, amellyel a közösség biztosítani tudja, hogy a gyengébb gazdasági helyzetben levő országok is fel tudjanak zárkózni az erősebbekhez.

– Ha békeidő lenne, akkor sokkal nyugodtabb körülmények között lehetne vitatkozni, viszont most sokkal nehezebb körülmények között kell meghozni a döntést úgy, hogy nincs egyetértés Európa két fele között – zárta gondolatait a képviselő.

Borítókép: Quo vadis Európa? – Hogyan tovább Európa? elnevezésű rendezvény (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.