Brüsszel kettős mércéje hitelteleníti az Európai Unió vezetőinek szavait

A Nézőpont Intézet elemzője szerint hazánk érdeke, hogy tanult fiataljai legyenek, amiről a kormány nem áll le vitázni Brüsszellel.

2023. 01. 15. 6:47
erasmus,hallgatók
Szeged, 20190903. ERASMUS+, az E+ Nemzetközi Kreditmobilitási és a Makovecz Programmal érkező külföldi hallgatók beilleszkedését segítő hét megnyitója. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország Fotó: Frank Yvette
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kicsinyes bosszú, amit Brüsszel a magyar fiatalokon próbált volna érvényre juttatni azzal, hogy most éppen az Erasmus-ösztöndíjakat nem akarja biztosítani – mondta el lapunk megkeresésére Pálfalvi Milán azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság döntése nyomán kizárnák az alapítványi fenntartású egyetemeket a uniós pályázatokból. Az elemző szerint miután a kormányt nem tudta elmozdítani Brüsszel, ezért vette most célba a fiatal választókat. 

„De lukra futottak, mert hiába változtatnak a szabályokon a mérkőzés közben, a magyar kormány emiatt nem fog a kardjába dőlni. Ehelyett a kabinet felelősen cselekszik és biztosítja a stabilitást a hallgatók számára is. Ha kell, maga állja a számlát” – szögezte le az elemző.

Pálfalvi Milán vérlázítónak nevezte, hogy Brüsszelben azt hiszik, bármit megtehetnek. Szerinte sokadjára tévednek, mert Magyarország nem hagyja magát. Az elemző úgy véli, Brüsszel kettős mércéje hitelteleníti az Európai Unió vezetőinek szavait. Az elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy a Nézőpont Intézet kutatásából kiderül, hogy a magyarok többsége szerint korrupt a brüsszeli vezetés. „Nem meglepő, hogy a válaszadók 54 százaléka így vélekedik, látva a Brüsszel-gate-ügyet, ezt a példátlan korrupciós botrányt, mely alapjaiban rengeti meg az uniót” – fogalmazott.

Orbán Viktor kormányfő a pénteki rádióinterjúban egyértelművé tette, hogy a magyar fiataloknak nincs okuk aggódni az ösztöndíjak miatt, vagyis nyugodtan folytathatják a tanulmányi előmenetelüket úgy, ahogyan eleve eltervezték – emlékeztetett az elemző. Elmondta, a Brüsszelben hozott döntés nem befolyásolja az életüket, azt a kormány majd lebokszolja a brüsszeli döntéshozókkal. 

– Ha pedig nemcsak szavakban, hanem a gyakorlatban is alkalmazzák a kettős mércét az Erasmus-ösztöndíjak visszatartásával, akkor a fiatalok számíthatnak arra, hogy a magyar kabinet saját maga biztosítja a finanszírozást – hangsúlyozta Pálfalvi Milán. Elmondta, Magyarországnak érdeke, hogy tanult fiataljai legyenek, amiről a kormány nem áll le vitázni Brüsszellel.

Orbán Viktor tehát nem engedte, hogy a kérdés vita tárgya lehessen az unió és a magyar kormány között. – Egyértelművé tette, hogy a gyerekeinkkel sem lehet zsarolni minket, magyarokat, ami igazán övön aluli. Az álmoskönyv szerint aki ilyet tesz, az gyors és egyértelmű elutasításra számíthat. Brüsszel bele is szaladt ebbe a pofonba – nyomatékosította az elemző.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Délmagyarország/Frank Yvette)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.