A baloldal csak kampánycélokra használja fel a pedagógusokat és a diákokat

Nagy segítség lenne, ha mindenki az uniós források megérkezésén dolgozna, és a baloldal nem akadályozná, hogy megkapjuk a nekünk járó forrásokat – fogalmazott az Origónak adott interjúban a köznevelésért felelős államtitkár, aki arról is beszélt, miért aggályos a PDSZ és a PSZ jelenlegi tevékenysége. Maruzsa Zoltán kijelentette, a baloldal mindig csak kampánycélokhoz használja fel a pedagógusokat és a diákokat.

Munkatársunktól
2023. 08. 11. 12:30
MARUZSA Zoltán
Az Országgyűlés rendkívüli ülése Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem a magyar kormány kezdeményezte, hanem az Európai Bizottság kérése volt az, hogy a Magyarországnak járó uniós források egy jelentős részét pedagógus-béremelésre fordítsa a kormány, ezért a tervezett béremelés a magyar költségvetési és európai uniós források kombinált felhasználásával valósulhat meg – fogalmazott Maruzsa Zoltán az Origónak adott interjúban. 

Maruzsa: A baloldal csak kampánycélokra használja fel a pedagógusokat és a diákokat
Maruzsa: A baloldal csak kampánycélokra használja fel a pedagógusokat és a diákokat. Fotó: Bartos Gyula/Origo

A köznevelésért felelős államtitkár hozzáfűzte, ennek mértéke és ütemezése azon múlik, hogy a már jelenleg is kifizetés alatt álló magyar költségvetési források mellé az Európai Unió is biztosítja-e a rá eső forrásokat. Ehhez az EU-val fennálló – nem köznevelési – vitáinkat kell lezárni – vélte.

Kiemelte: Ebben nagy segítség lenne, ha mindenki ezen dolgozna és a baloldal nem akadályozná, hogy megkapjuk a nekünk járó forrásokat. Más a magyar költségvetés teherbíró képessége uniós forrásokkal és azok nélkül.

Az új pedagógus-életpályamodellel kapcsolatban felidézte, az erről szóló törvényről sok egyeztetés történt, sikerült a legtöbb nézetkülönbséget feloldani, átalakítani a tervezet szövegét úgy, hogy az megnyugtató legyen az érintettek számára. Más közszolgálati dolgozókhoz hasonlóan önálló, szakmai hivatásrendet kapnak a pedagógusok.

A baloldal negatív kampánya a tájékozódást is nehezíti

Maruzsa Zoltán szerint a baloldal évek óta negatív kommunikációs kampányt folytat az oktatási rendszer ellen, ami abban összegezhető, hogy szerintük minden rossz. 

A baloldal mindig csak kampánycélokhoz használja fel a pedagógusokat és a diákokat, amikor ők voltak kormányon, folyamatos volt a forráskivonás, súlyosan eladósodtak az intézményfenntartó önkormányzatok, iskolákat zártak be és 15 ezer tanárt tettek az utcára. A baloldal most sem szavazta meg a költségvetést, amely jövőre újabb béremelést biztosít a pedagógusoknak

– sorolta a Belügyminisztérium államtitkára, aki szerint a negatív kampány nem könnyíti meg a szülők, tanulók tájékozódását az oktatási rendszer valódi helyzetéről, erősségeiről és gyengeségeiről, csak a feszültséget fokozza. 

Maruzsa Zoltán arról is beszélt, a pedagógushiányról szóló hírek esetében is érdemes a tényeknél maradni. 

Állítása szerint szó nincs arról, hogy 16 ezer pedagógus hiányozna a rendszerből. Mint fogalmazott, a tény az, hogy 2010 óta a tanulólétszám 13 százalékkal, a pedagóguslétszám pedig 3 százalékkal csökkent. A magyar köznevelésben a tanár–diák arány az uniós átlagnál jobb, ami persze nem jelenti azt, hogy nincsenek kihívások. 

– Elindítottunk egy jelentős béremelést, bevezettük az új pedagógus-életpályáról szóló törvényt, 2021-ben átalakítottuk a pedagógusképzés rendszerét, változtattunk a felvételin, és ez meg is hozta az eredményét, idén 67 százalékkal nőtt a pedagógusképzésre felvettek száma, több mint tízezer hallgatót vettünk fel – sorolt Maruzsa, majd példaként elmondta:

– Érdemes kitérni arra, hogy mit művel az ellenzéki dollármédia ezzel a nagyon kedvező, a „minden rossz, összeomlik a rendszer" narratívájába nem illő felvételi adattal. 

Először megírták, hogy talán valóban nőtt a pedagógusképzésre felvettek száma, de a tanárképzésben csak 29 százalékos a növekedés. Az nem volt hír, hogy kétszer annyi az óvodapedagógus, kétszer annyi a tanító, pedig máskor ezeket is hiányszakmáknak nevezik

– mutatott rá az államtitkár.

A kémiatanárokról szóló hírek is ferdítésen alapulnak

– Aztán megírták, hogy csak 5 fő jelentkezett kémiatanárnak, ami egyszerű hazugság, mert osztatlan képzésben 23 fő, osztott két féléves képzésben 24 fő, osztott négy féléves képzésben 20 fő, és a szaktanárira – ez egy mesterszakra épülő egyéves képzés – valóban 5 fő jelentkezett, de ez csak az egyik képzési forma, ezeket a számokat össze kell adni, és kijön, hogy 72 fő jelentkezett és nem öt – mutatott rá egy újabb baloldali ferdítésre Maruzsa Zoltán.

A köznevelési államtitkár arra is kitért, miért aggályos a PDSZ és a PSZ jelenlegi tevékenysége. – A PDSZ, a PSZ szakszervezetek, alapfeladatuk szerint munkavállalói érdekeket képviselnek, ezt tették az új jogállási törvény tárgyalása során is. 

Az, hogy ezzel párhuzamosan az utóbbi időben folyamatosan a negatív hírek kommunikátoraiként cselekednek, és rájuk hivatkozva szokta a baloldali média a negatív híreket terjeszteni, az egy olyan politikai aktivizmus, amely messze túlmutat a szakszervezeti alapfeladaton 

– hívta fel a figyelmet, utalva arra, hogy nemrégiben azt javasolta a tanároknak a szakszervezet, hogy mondjanak fel minél előbb. 

Mint arról a Magyar Nemzet elsőként beszámolt, augusztus elsején ezzel a hírlevéllel próbálta felbujtani a pedagógusokat a PDSZ: „Augusztus elsején érdemes személyesen bevinned a munkáltatódhoz a lemondásodat, majd ott érkeztetned kell (ez azt jelenti, hogy két tanú által hitelesített átvételi elismervényt kérsz). Javasoljuk, hogy ne csak személyesen tedd ezt meg, hanem egyrészt ímélen is küldd el, másrészt pedig postán is add fel ajánlottan.”

A levélben kifejtik a tanároknak, miért járnak jól ezzel a lépéssel. Mint írják: A felmondási idő alatt a munkavégzés alól kötelesek felmenteni, ugyanakkor megkapják a teljes havi illetményt. A szakszervezet szerint ezzel a procedúrával járnak a legjobban azok a tagjaik, akik nem kívánnak az új pedagógus-életpályatörvény alapján tovább tanítani szeptembertől. 

A PDSZ még mintaleveleket is ajánlott a tagjainak, így a pedagógusoknak még saját felmondásukat sem kell megfogalmazniuk, egyszerűen kitöltenek egy sablont, és már mehetnek is a munkáltatójukhoz.

Rétvári Bence, a belügyminiszter helyettese is arra figyelmeztetett, hogy a szakszervezetek nem azzal foglalkoznak, hogy a törvénymódosításról tárgyilagosan tájékoztassák a pedagógusokat, hanem álhírekkel hergelik őket a pálya elhagyására. A politikus szerint egy normális világban a szakszervezet a pedagógusok érdekeit képviseli, ehelyett a baloldal a szakszervezetekkel végezteti el a „piszkos munkát”.

Borítókép: Maruzsa Zoltán (Fotó: Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.