Hét pont, ami ízekre szedi Karácsony Gergely védekezését

Karácsony Gergely eddig lényegében csak valószerűtlen magyarázatokkal rukkolt elő a kampányfinanszírozási botránya kapcsán, így mára gyakorlatilag összeomlott a főpolgármester arról szóló teóriája, hogy gyűjtőládákban kalapoztak össze félmilliárd forintnyi summát a 99 Mozgalomnak. Sorba rendeztük Karácsony védekezésének főbb állításait, és szembeállítottuk a tényekkel és más nyilatkozatokkal. Szembesítés indul!

Munkatársunktól
2023. 08. 06. 8:40
ÖRSI Gergely; KARÁCSONY Gergely; TORDAI Bence
Budapest, 2023. június 15. Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond, mellette Õrsi Gergely (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) II. kerületi polgármester (b) és Tordai Bence (Párbeszéd), a választókerület ellenzéki országgyûlési képviselõje (j) a fõvárosi jármûcsereprogramról tartott sajtótájékoztatón a Széll Kálmán téren 2023. június 15-én. Az elmúlt évtizedek legjelentõsebb fõvárosi jármûcsereprogramjának nevezte Budapest fõpolgármestere azoknak a modern, CAF-típusú, spanyolországi gyártású villamosoknak a beszerzését, amelyek a budai vonalakon közlekednek majd. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetek óta a hazai közélet egyik legérdekesebb témáját adja Karácsony Gergely főpolgármester: jó ideje már a baloldalon is azt találgatják, honnan származik az a több mint félmilliárd forint, amely a Karácsony előválasztási kampányát segítő 99 Mozgalomhoz érkezett 2021 és 2022 ősze között, nagyobbrészt euróban és angol fontban. Karácsony még pénteken is úgy fogalmazott a Mediaworks kamerája előtt, hogy mikroadományozók mikroadományairól van szó. Ezt a verziót éppen csak a főpolgármesteren kívül eső tényezők és szereplők nem támasztják alá. Összeállításunkban hét ponton szembesítjük Karácsony állításait a tényekkel, a történésekkel, a jogszabályokkal és mások leleplező nyilatkozataival.

Karácsony első állítása…

Legutóbb pénteken, a Mediaworks kérdésére a főpolgármester azt válaszolta, hogy az előválasztási kampánya a magyar politikatörténet legdokumentáltabb, legrészletesebben vizsgált folyamata volt, s „nincs még egy ilyen kampány, amelyet ilyen részletesen ismerne a közvélemény”.

…és ami cáfolja

Ezzel szemben gyakorlatilag tökéletes homály fedi, hogy valójában honnan futott be az 506 millió forintnyi túlnyomórészt külföldi valuta. Karácsony továbbra is azt állítja, hogy gyűjtőládákban, mikroadományok formájában érkezett a pénz, ezt viszont eddig semmivel nem bizonyította. Pedig nagyon könnyű lenne. Az adománygyűjtés kereteit rögzítő kormányrendelet szerint ugyanis a gyűjtőrendezvényekről pontos dokumentációt kell készíteni, továbbá a kalapozást végző szervezet legalább két képviselőjének jelen kell lennie, amikor kinyitják a lezárt gyűjtőládát, s részletes jegyzőkönyvet kell készíteniük az adományról. Ezt követően pedig kötelesek gondoskodni arról, hogy mindezt bejegyezzék az adományozott szervezet könyveibe. Tehát elég lenne egyetlen jegyzőkönyvet meglebbenteni. Ezt azonban Karácsonyék az elmúlt hetekben annak ellenére sem tették meg, hogy immár a baloldalon is egyre erősebben fogalmaznak a téma kapcsán.

Karácsony második állítása…

A főpolgármester továbbra is gyűjtőládákban gyűjtött mikroadományokról beszél.

...és ami cáfolja

Ehhez képest ahogy jegyzőkönyvet, úgy gyűjtőládát sem látott senki, pedig erről is egyszerűen be lehetne mutatni felvételeket. Saját állítása szerint egyébként maga Karácsony sem látott ilyet, mert szándékosan nem vett részt afféle eseményen, ahol pénzt gyűjtöttek a számára.

Karácsony harmadik állítása…

A főpolgármester néhány héttel korábban azt is hangoztatta az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában, hogy benyújtották a mozgalom éves pénzügyi beszámolóját, amelyben „minden stimmelt”.

...és ami cáfolja

Ehhez képest a Nemzeti Információs Központ jelentéséből az derül ki, hogy a 99 Mozgalom beszámolója csak a kérdőjelek számát növeli, hiszen a dokumentumban megjelenik további százmillió forint, amelynek eredete és sorsa homályba vész. A ritka kusza számszaki kavalkádot korábban részletesen ismertettük

Karácsony negyedik állítása...

A főpolgármester váltig hangoztatja, hogy az ominózus 506 millió forint a választási kampányára érkezett.

...és ami cáfolja

A naptár. Karácsony már a 2021. őszi baloldali előválasztás során visszalépett, ám a félmilliárd majd teljes egésze azt követően folyt be. Olyannyira, hogy e pénzek bizonyos része a tavaly áprilisi választás lezárulta után érkezett, s még 2022 szeptemberében is történtek befizetések.

Karácsony ötödik állítása...

Karácsony szerint nincs abban semmi különös, ha a választás után több hónappal is érkeztek sokmilliós adományok a kampányára, ugyanis a költségeik egy részét is utólag kellett rendezniük.

...és ami cáfolja

A főpolgármester két egymástól teljesen független dolgot kötött össze. Amikor egy politikai mozgalom egy választási kampányhoz szervez gyűjtést, akkor a voksolás lezajlása után már nem is tudja ugyanezzel a céllal indokolni az akciót. A költségek rendezésének időpontja és ütemezése pedig olyan technikai kérdés, amely a gyűjtést rendező szervezetre tartozik, a szimpatizánsoknak semmi dolguk nincs ezzel. E könnyen belátható összefüggéssel maga Karácsony sem igen tudott mit kezdeni: amikor az említett interjúban a műsorvezető azt forszírozta, milyen indíttatásból adományozna valaki egy kampányra pénzt hónapokkal annak lezárulta után, Karácsony úgy zárta rövidre a számára kellemetlenné váló témát, hogy már nem biztos abban, mi mikor történt.

Karácsony hatodik állítása...

A főpolgármester azt is bizonygatta: nincs semmi különös abban, hogy az összegyűjtött készpénz nagy része euró, hiszen itthon sokan tartják külföldi valutában a pénzüket. Szerinte talán gazdag magyarok adományoztak eurót, fontot.

...és ami cáfolja

Ám Pusztai Erzsébet, aki MDF, majd MDNP után a 99 Mozgalomban kötött ki, az ATV-ben magától értetődőnek nevezte, hogy a támogatók külföldiek voltak. Szerinte éppen ezért érkeztek főként euróban az adományok.

Karácsony hetedik állítása...

Budapest első embere váltig tagadja, hogy Korányi Dávid is gyűjtött neki pénzt. Korányit ma már talán nem kell senkinek bemutatni: ő hozta létre az Action for Democracyt (AD), azt a szervezetet, amely az 2022-es országgyűlési választás kampánya idején hárommilliárd forintnyi dollárt továbbított a baloldal különféle szereplőinek. Korányiról azt is megírtuk, hogy életútja alapján lényegében Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnök embere.

...és ami cáfolja

Egyrészt az, hogy a 99 Mozgalom egy darabig a támogatott szervezetek között szerepelt az AD honlapján. Ennél is árulkodóbb ugyanakkor a Mediaworks egyik tettenéréssel felérő felvétele. Ezen az látszik, hogy Karácsony előválasztási kampányában, a „Kezdődjön a változás!” nevű, 2021. szeptemberi rendezvényén is feltűnt Korányi. Nem is akárhogy: látszólag éppen úgy, mint egy kampányember.

Egyvalami biztos

A 99 Mozgalom több százmilliós szövevényes ügyének végére hatósági vizsgálat tehet pontot. Mint megírtuk, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozást indított költségvetési csalás gyanújával érkezett feljelentés miatt.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond, mellette Őrsi Gergely (Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP) II. kerületi polgármester és Tordai Bence (Párbeszéd), a választókerület ellenzéki országgyűlési képviselője a fővárosi járműcsereprogramról tartott sajtótájékoztatón a Széll Kálmán téren 2023. június 15-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.