A rossz döntés költségeit ne a magyarok, hanem azok fizessék meg, akik hozták

A miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcs hosszú vitáiról, a magyar kivonulásról, az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós uniós támogatás vétózásáról, a hazánknak járó brüsszeli források blokkolásának részleges feloldásáról és a szuverenitásvédelemről is beszélt a Kossuth rádiónak adott interjúban.

2023. 12. 15. 7:01
ORBÁN Viktor
Miniszterelnöki interjú a Kossuth Rádióban Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hosszú és nehéz vita zajlott le. Nyolc órán keresztül próbáltam meggyőzni mindenkit, hogy ne tűzzük napirendre. A döntés időszerűtlen. Térjünk vissza arra, amikor Ukrajna alkalmas lesz arra, hogy tárgyaljunk – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában annak kapcsán, hogy 26 tagállam, Magyarország kivonulása mellett úgy döntött, támogatják az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával. A miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcsról jelentkezve közölte: 

Magyarország nem veszít semmit, mivel a döntést a nemzeti parlamenteknek kell kimondania.

– Nem akartam Magyarország lelkiismeretét magamra venni, ezért mondtam, hogy csináljátok egyedül – rögzítette a kormányfő annak kapcsán, hogy miért vonult ki tegnap az ülésteremből, amikor elkezdték tárgyalni Ukrajna EU-tagságát.

 

Vétózni kellett

A tagállamok, köztük a magyarok pénzét is oda adták volna Ukrajnának. Ezt az Ukrajnának szánt ötvenmilliárdot, illetve a költségvetés ehhez kapcsolódó módosítását meg kellett vétóznom. Nem volt más választásuk, tudomásul kellett venni 

– mondta. Hozzátette, hogy erre a kérdésre majd februárban valamikor egy rendkívüli uniós csúcson visszatérnek. A miniszterelnök elmondta, ő csak Magyarország nevében tud beszélni, nem tudja azt mondani a miniszterelnököknek, hogy az ő népük mást akar, mint amit képviselnek. 

– Világossá tettem, hogy ennek a döntésnek a pénzügyi következményeit a magyarok nem fogják kifizetni. Ha szükség lesz rá, Magyarország a kéziféket be fogja húzni. Efelől ne legyen kétségünk – mondta. Hozzátette: ha mindenki el akar indulni rossz irányba, Magyarország maximum annyit tehet, hogy figyelmezteti őket. Emlékeztetett: Magyarország a migráció esetében is figyelmeztette az uniós vezetőket, majd megtette a szükséges lépéseket. – Később is, amikor szankciókat vezettek be, mert Magyarország nem tud mindig vétózni, de amikor a szankciók következményeit nekünk kellett volna elszenvedni, Magyarország behúzta a kéziféket – tette hozzá. Orbán Viktor elmondta: Ukrajna támogatására megint közös hitelt akar felvenni az unió, amit már kipróbáltak a Covid után. Mint mondta, egyesek hozzáfértek ehhez a pénzhez, míg mások, így Magyarország nem, ezért erről mára kiderült, hogy nem volt jó koncepció. 

– Egyszer tettünk kivételt, rosszul is jártunk – jelentette ki. Úgy fogalmazott: az ukrán helyzet nem áll jól, ezért nem a háborút kell finanszírozni, hanem a békét kell előmozdítani. 

 – Nem fogadható el, hogy a magyarok pénzét oda akarják adni a háborúra – rögzítette Orbán Viktor. 

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Jobb később, mint soha

A hazánknak járó uniós források egyharmadának a feloldása kapcsán elmondta: jobb később, mint soha. Kiemelte, hogy ezek a pénzek járnak nekünk. Felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt egy év nehéz volt, de a magyar gazdaság átvészelte ezt az időszakot uniós pénz nélkül is. – Van hajlam Brüsszelben arra, hogy visszaéljenek a hatalmukkal – fogalmazott a Orbán Viktor.

Elmondta, hogy a többi ország módosítani akarja az unió hétéves költségvetését, amit Magyarország megvétózott. – Ha valaki módosítani akarja a költségvetést, akkor ez egy jó alkalom hazánknak, hogy megkapjuk, ami jár nekünk – tette hozzá.

 

A szuverenitás a legnagyobb kincs

A miniszterelnök az interjúban kiemelte: legnagyobb kincs minden ország esetében a saját függetlensége, ezt szolgálja az alkotmányos rendszer is. Mint részletezte, magyar rendszer erős lábakon áll, azonban a 2022-es országgyűlési választási kampány során kiderült, hogy a lábak között vagy mellett begurulnak külföldi pénzek, érdekek. 

A baloldal megtalálta a módját, hogy részben a baloldali média, részben a nekik dolgozó civil szervezeteken keresztül külföldi pénzen befolyásolják a választást. A szuverenitásvédelmi törvény azért született meg, hogy ez még egyszer ne fordulhasson elő. A dollárok nem tudnak begurulni a baloldal kasszájába 

– szögezte le. Hozzátette: akinek az érdekét sérti a törvény, annak nyilván nem tetszik, de nem az volt a szándékuk, hogy mindenkinek megfeleljenek a jogszabályalkotással, hanem Magyarország védelme. 

– Azért tudunk jobban élni, mert az egész világpiacra termelünk. Nem elszigetelődés, vagy bekapcsolódás a szuverenitás kérdése, hanem a helyes bekapcsolódás a nemzetközi életbe – mondta arra a kérdésre, hogy a szuverenitás mennyire értékelődik fel egy olyan világpolitikai helyzetben, amikor a világ a blokkosodás felé halad. A nemzeti konzultációról szólva kiemelte, a magyar emberek álláspontját a kormány kötelességének érzi képviselni. Elmondta, mindez segíti a kormányt, hogy Brüsszelben is képviselhessék a magyar emberek érdekeit. 

Orbán Viktor elmondta, hogy nem a miniszterelnök, nem a kormány, hanem Magyarország álláspontját képviseli. Mint jelezte, a baloldal zsoldosként nem a magyar érdekeket képviseli.

– A legfontosabb az, hogy minden fontos ügyben a magyar parlament és a magyar nép választott képviselői döntenek. Így lesz ez Ukrajna EU-csatlakozása, valamint más fontos ügy kapcsán is – húzta alá.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth rádiónak (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.