Ezért határolódtak el Karácsonytól a baloldali pártok

Nincs konszenzus a baloldalon a főpolgármester-jelölt személyét illetően: a Jobbik saját jelöltet indít, hasonlóra készülhet az LMP is, Gyurcsányék Karácsony Gergelyt támogatják, az MSZP pedig Tüttő Kata jelöléséről vizionál. Mi az oka annak, hogy egyes ellenzéki pártok elhatárolódnak a főpolgármestertől? Valós csata zajlik a baloldalon, vagy csak kommunikációs harcról van szó? Kinek kedvez a baloldal megosztottsága Budapesten? Többek között ezekről kérdeztük ifj. Lomnici Zoltánt, a Századvég jogi szakértőjét.

2024. 02. 08. 4:49
Karácsony, Gyurcsány, Budapest, főváros, főpolgármester
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kommunikációs harcnál többről lehet szó. Nyilvánvalóan van egy olyan igény is az ellenzéki térfélen, hogy Gyurcsányt és terhes politikai örökségét, a rossz kormányfői emlékét hosszú távon meg kell haladnia a balliberális tábornak. A tendencia azonban fordított, a DK megalapítása óta erősödik, és folyamatosan szívja fel az MSZP és a baloldali mikropártok politikusait – állapította meg ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője, akit a főpolgármesteri jelöltállítás körül zajló baloldali szembenállásokról kérdeztünk.

Ifj. Lomnici Zoltán, baloldal, karácsony, főpolgármester, budapest (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)
Ifj. Lomnici Zoltán szerit Karácsony kapcsán attól is tarthatnak a baloldali politikusok, hogy rájuk ég/összefüggésbe hozzák őket a főpolgármester botrányaival. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Mint ismert, a Jobbik – Konzervatívok Brenner Koloman országgyűlési képviselőt indítja főpolgármester-jelöltnek Budapesten. Az LMP meglebegtette, hogy Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkárt indítaná a főpolgármester-választáson. Lapunknak pedig egy MSZP-közeli forrás arról beszélt, hogy a fővárost irányító baloldali pártok elbizonytalanodtak Karácsony Gergelyt illetően. Attól félnek, ismét előállhat a 2021-es helyzet, amikor Karácsony az előválasztási kampányban önként visszalépett. Szocialista politikusok szerint Tüttő Kata alkalmas lenne főpolgármesternek. 

A szakértő elmondta: Karácsony Gergelynek valós párttámogatottsága nincs, így a párszázalékos pártok tudják, hogy a regnáló főpolgármester mögé csak akkor éri meg beállni, ha támogatják a – baloldali viszonylatban – jelentősebb pártok is. 

 

A baloldali pártok elhatárolódásának okai

„Karácsony kapcsán attól is tarthatnak a baloldali politikusok, hogy rájuk ég/összefüggésbe hozzák őket a főpolgármester botrányaival” – mondta ifj. Lomnici Zoltán. Az alkotmányjogász szerint fontos szempont lehet a baloldali pártoknál, hogy 

A Századvég jogi tanácsadója szerint néhány hónappal a választás előtt arcvesztés nélkül nehéz már kilépni Karácsony Gergely mögül, azonban ő maga akár vissza is léphet – ahogy tette ezt a legutóbbi miniszterelnök-jelöltsége esetében is. 

Az alkotmányjogász szerint a feszültségek valósnak tűnnek a baloldalon. 

Hozzátette: bár a DK többé-kevésbé igyekszik – és valamennyire tudja is – kontroll alatt tartani az ellenzéki térfélen zajló diskurzust. 

 

A Momentum taktikája

A Századvég jogi szakértője kifejtette: a felmérések szerint a fővárosi biztos szavazók közel egynegyede DK-s volt egy év végi felmérés szerint, azonban az ellenzéki pártok közül a Momentum követi a DK-t, vagyis nagyjából minden hatodik biztos szavazó momentumos lehet Budapesten. Mint mondta, a Momentum rövid távon kevéssé bízhat ezeknek az erőpozícióknak a megfordításában, de azért igyekeznek erőt mutatni az „óbaloldallal” szemben, 

így például Zuglóban a jelenleg regnáló szocialista polgármesterrel szemben a Momentum Rózsa Andrást indítja.

A szakértő elmondta: bár a Momentum a szavak szintjén elhatárolódik, és a saját útját járja, ha érdekei úgy kívánják, továbbra is hajlandó kompromisszumra. Példaként megemlítette, hogy a párt visszaléptette saját jelöltjét, Kerpel-Fronius Gábort az V. kerületben. A szakértő kifejtette: a Momentum, élén Donáth Annával, azzal próbál politikai tőkét kovácsolni, hogy – miközben a nemzeti kormányt támadja – kritikával illeti Gyurcsányt és megpróbál a szavak szintjén elhatárolódni tőle.

 

Mit jelentene a baloldalnak a főpolgármesteri pozíció elvesztése?

A szakértő szerint a régebbi választások számos tanulsággal is szolgálhatnak: a 2002-es önkormányzati választáson ugyan Demszky nyert 46,7 százalékos eredménnyel, az MSZP külön főpolgármester-jelöltje elvitt több mint 13 százalékot, Schmitt Pál, a polgári oldal jelöltje pedig 36 százalékot szerzett. Mint mondta, a 2006-os főpolgármester-választáson másfél százalékpontot rávert Tarlósra Demszky, de a négy évvel korábbi baloldali hozzáállás, megosztottság 2006-ban már a polgári oldal által támogatott, független Tarlós győzelmét hozta volna.

A baloldal esélye tehát a fenti tendenciák ismétlődése esetén egyértelműen csökkenhet, az ellenzék ma is alappal tarthat a szavazatok megosztásától.

„Már korábban, 2019-ben Puzsér Róbert és főpolgármester-jelöltségét is kifejezetten fideszes érdekként igyekezett beállítani a balliberális sajtó” – mondta Lomnici. Mint kifejtette, Karácsony Gergely népszerűsége továbbra is magas, de folyamatosan csökken. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint 37 százalékon áll, azonban még Vitézy Dávid nem erősítette meg, hogy indulna a főpolgármesteri címért, és a kormánypártok sem jelentették be a jelöltjük személyét – ezen információk hiányában Vitézy Dávidot és a fideszes jelöltet is 20-25 százalék közé mérik.

A főváros elvesztésével nemcsak az önkormányzati közhatalom gyakorlásától, hanem számos, barátoknak kiosztott pozíciótól is elesne a baloldal. 

„Mindezek mellett óriási presztízsvesztés is lenne, hiszen a baloldal rendszerint hivatkozik Budapestre a saját bástyájaként, ahol a »felvilágosult, demokrácia iránt elkötelezett« emberek hisznek bennük, és őket támogatják” – zárta gondolatait a szakértő.

Borítókép: Karácsony Gergely Gyurcsány Ferenccel (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.