Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Az Apple botránya sokak szemét felnyitotta: így lehet megakadályozni, hogy hasonló történjen velünk

Az Apple napokban történt pénzlevonásaival kapcsolatban sokakban felmerült, hogy miket lehet tenni az ellen, hogy még egyszer ilyen ne forduljon elő. Ezzel kapcsolatban több dologra is figyelni kell,és olyan alternatív megoldást is lehet alkalmazni, ami csökkentheti a hasonló esetek gyakoriságát.

2024. 06. 28. 22:08
Budapest, 2020. március 27.
A koronavírus világjárvány idején bankkártyás online fizetés otthonról kényelmesen. A készpénzzel könnyen továbbadható fertõzés csökkentése érdekében a hatóságok és a kereskedelmi egységek is az online fizetést részesítik elõnyben. A kormány március 28 - án 0 órától kijárási korlátozást rendelt el az egész ország területén a személyes kontaktok csökkentése érdekében.  
MTVA/Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû  különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi  igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Fotó: MTVA/Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rengeteg embert érintett Magyarországon az Apple hibája. A cég indokolatlanul kezdett pénzeket levonni a felhasználóitól és ez a jelenség nemcsak az Apple készülékeket használókat érintette, hanem azokat is, akik esetleg androidos telefonról használják a cupertinói cég valamelyik szolgáltatását. Ez az eset megmutatta, hogy még egy olyan megbízhatónak számító cégnél is, mint az Apple előfordulhatnak olyan hibák, amik akár súlyos anyagi károkat tudnak okozni – még ha ez a mostani csak átmeneti is – a felhasználóknak. Mostanra az kiderült, hogy a probléma az almás gyártónál történt, és nem egy külső betörés áldozatai lettek a magyarok, így elvileg semmilyen személyes adat nem szivárgott ki. 

A Magyar Nemzet már beszámolt róla, hogy az érintettek gyors jelzéseinek köszönhetően a téves tranzakciókról a bankszektor értesült, és közvetítő szereplőként azonnali intézkedéseket tett a helyzet kezelésére. Valamint arról is írtunk, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is reagált az Apple pénzlevonásaira. 

Aggodalomra szerencsére nincsen ok, a levont összegeket az Apple vissza fogja fizetni.

 

Hogyan csökkenthető az online fizetésekkel kapcsolatos kockázat?

Az MNB azt javasolja az ügyfeleknek, hogy aktívan alkalmazzák a tranzakciós limitek állításának lehetőségét. Ezeket a legtöbb bank alkalmazásában néhány pillanat alatt meg lehet tenni akár a napi bankkártyás vásárlási limitről, akár a napi átutalási limitről vagy az ATM-ből maximálisan felvehető pénz mennyiségéről legyen szó. 

Érdemes csak a napi költéseikhez szükséges lehető legalacsonyabb értékeket limitnek beállítani.

Ezt az alacsonyra állított napi limitet csak indokolt esetben, ideiglenesen érdemes magasabbra állítani, ha valami konkrét nagy értékű tranzakciót szeretnénk végrehajtani. Így abban az esetben, ha a kártyát elveszítjük, ellopják vagy esetleg megszerzik az adatait akkor is csak minimális összeget tudnak leemelni róla, mielőtt észlelnénk és letiltanánk a kártyát.

Arra is figyelni érdemes, hogy a bankkártya adatokat csak olyan felületeken adjuk meg és mentsük el, amikről meggyőződtünk, hogy megbízhatók. 

Az adatok mentését azonban még ebben az esetben is csak a legszükségesebb esetben érdemes megtenni.

Fontos, hogy ha bármilyen okból ismeretlen fizetéshez kapcsolódó összeg zárolását, terhelését észleljük a bankszámlánkon, azonnal jelezzük a problémát a számlavezető banknál.

Több magyarországi bank is hasznos tanácsokkal látja el az ügyfeleit. A korábban taglaltakon felül több javaslatot is megfogalmaznak a bankszámlánk és a bankkártyánk biztonsága érdekében.

Nemcsak arra kell ügyelni, hogy a bankkártyánk adatait milyen felületen adjuk meg, de arra is érdemes odafigyelni, hogy más ember se ismerje azokat, különösen a kártya hátoldalán lévő, 3 jegyű ellenőrző (CVC2/CVV2) kódot. Mivel vásárlás előtt a kereskedő jogosult ellenőrizni a kártyabirtokos személyazonosságát, érdemes a kártyát a megadott helyen aláírni. Ahogy arra is érdemes figyelni, hogy a vásárlás, illetve pénzfelvétel után a bizonylatot ne hagyjuk el, mert érzékeny információk lehetnek rajta.

 

Átverések

Fontos kiemelten kezelni az átveréseket is. A bankok nem keresik ügyfeleiket telefonon vagy e-mailben azzal kapcsolatban, hogy illetéktelenekhez kerültek a bankkártya adatai, vagy gyanús vásárlás történt, különösképpen nem kérik a kártyához tartozó, kiemelten bizalmas adatokat, mint a 3 jegyű ellenőrző (CVC2/CVV2) kód vagy a bankkártya PIN- kódja. 

Ezeket az adatokat soha nem szabad megadni telefonon vagy e-mailen keresztül.

Abban az esetben, amikor bármilyen gyanús tevékenységet észlelünk, akár egy indokolatlan pénzügyi terhelést, akár azt, hogy esetlegesen illetéktelenek megtudhatták az érzékeny adatainkat, minden esetben a bank hivatalos elérhetőségeinek egyikén vegyük fel a bankkal a kapcsolatot.

 

Tiltás vagy felfüggesztés?

Minden banknál le lehet tiltani a bakkártyánkat, akár alkalmazásban, akár telefonon. Azonban nem minden esetben ez a legjobb megoldás, ha úgy gondoljuk, hogy illetéktelenek kezébe került a kártyánk vagy annak adatai. 

Több magyarországi bank is kínál ugyanis lehetőséget a bankkártyánk felfüggesztésére.

Ha felfüggesztjük a kártyát, azzal ugyanúgy nem lehet majd fizetni, mintha letiltanánk, de ez a művelet később visszavonható. 

Először a felfüggesztést érdemes alkalmazni, mivel elképzelhető, hogy a bankkártyát nem ellopták, csupán nem találjuk. Így, amikor meglesz, egyszerűen csak feloldjuk és nem kell fáradozni az új kártya igénylésével. Azonban, ha a kártya tényleg nincs meg, vagy erősen felmerül a lopás vagy az adatok megszerzésének a gyanúja, akkor érdemes letiltani a kártyát minél előbb, és egy újat igényelni.

 

Mi az a digitális bankkártya és mire érdemes használni?

Ma már köztudott, hogy a fizikai bankkártyákból lehet digitális másolatot készíteni, ezáltal fizethetünk velük akár telefonnal akár az okosóránkkal. Azonban a virtuális kártya mégis más, ez kizárólag digitálisan létezik, nincs fizikai másolata, így csakis valamilyen okoseszközön keresztül lehet velük fizetni a bankkártyatermináloknál.

Ezek a digitális kártyák minden szempontból megegyeznek a fizikailag is elérhető társaikkal, így az online térben bármilyen honlapon fizethetünk velük. Azonban ebből a kártyatípusból egyszerre több darabbal is rendelkezhetünk ugyanahhoz a bankszámlához kötve.

Ezért akár egy konkrét digitális kártyát akár használhatunk arra, hogy az online térben vásároljunk, anélkül, hogy a mindennapokban használt elsődleges kártyánkat bármilyen veszélynek tennénk ki. 

Abban az esetben, ha például a különböző streamingszolgáltatásokért ilyen külön digitális kártyával fizetünk és előfordul egy olyan probléma, mint jelenleg az Apple szolgáltatásait igénybe vevő felhasználóknál, 

akkor még mielőtt komolyabb probléma lenne, le tudjuk tiltani vagy le tudjuk fagyasztani a digitális kártyánkat, miközben a naponta használt elsődleges kártyánkkal továbbra is tudunk fizetni.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.