Élő közvetítés
Anglia
ÉLŐ
Szlovákia

Látványosan nőtt a hazánk iránti turisztikai érdeklődés

Esély van rá, hogy idén az ágazat a koronavírus-járvány előttihez hasonló számokat produkáljon.

2024. 06. 28. 10:13
Illusztráció Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májusban a turisztikai szálláshelyeken 1,6 millió vendég 3,7 millió vendégéjszakát töltött el. Az előbbiek száma 18, az utóbbiaké 13 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,1, a külföldieké 21 százalékkal emelkedett. Január–májusban a belföldi vendégek által a turisztikai szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 4,9, a külföldieké 13 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az ágazat rendkívül látványos májusi eredményeihez a pünkösdi hosszú hétvége vendégforgalma is érdemben hozzájárult, hiszen a vendégéjszakák száma csak ezen ünnep alatt hatszázalékos növekedést produkált. A tárca felhívta a figyelmet arra, hogy az adatok a vidéki turisztikai célpontok iránti növekvő érdeklődést, valamint az országszerte megvalósított turisztikai célú fejlesztések, turizmust segítő kormányzati programok eredményességét tükrözik. 

A szálláshelyek országszerte 88 milliárd forint bevételt könyvelhettek el májusban, amely kimagasló, több mint húszszázalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Emellett a vendéglátóhelyeken összesen közel 180 milliárd forint bevétel keletkezett. Ez szintén jelentős, 12 százalékot meghaladó bővülést jelent. A kormány célja, hogy tovább növelje az ágazat teljesítményét, amelynek érdekében 15 milliárd forintból indított ágazati programokat. 

Ennek részként 13 milliárd forint áll rendelkezésre a vendéglátóhelyek fejlesztésére, a programban részt vevő vendéglátóhelyek egymillió forintos támogatásból valósíthatnak meg színvonalemelő, versenyképességet javító beruházásokat.
Emellett a kormány egy-egymilliárd forintot fordít a Tourinform-irodák korszerűsítésére, valamint a Muzsikáló Magyarország 2024 programra, amely újra színvonalas élőzenével töltheti meg a vendéglők teraszait.

– Régiós bontásban májusban csak két turisztikai térségben, Budapest környékén és a Pécs–Villány térségben csökkent a vendégéjszakák száma az előző évhez képest. Ellenben Debrecenben és térségében vagy a Sopron–Fertő térségben 20 százalék feletti bővülés volt tapasztalható, a húzóerő ezen két térség esetében is a külföldi turizmus volt, miközben annak visszaesése játszott szerepet a Budapest és környékének, valamint a Pécs–Villány térség kedvezőtlenebb teljesítményében. A külföldi vendégéjszaka száma Gyula és térségében nőtt még kiemelkedő mértékben, amely a román vendégéjszakák nagyszámú emelkedésével áll kapcsolatban – nyilatkozta Molnár Dániel. A Makronóm Intézet elemzője kiemelte: 

a turizmus emelkedésének hátterében továbbra is a reálbérek növekedése miatt javuló jövedelmi helyzet húzódik meg. Kedvező időjárás esetén tehát esély van rá, hogy idén a turizmus a koronavírus-járvány előttihez hasonló számokat produkáljon, amely a gazdasági növekedésnek is érdemi támaszt jelentene.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.