Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Így folytatódhat a Kúrián a Vitézy–Karácsony választási párharc + videó

Az Alkotmánybíróság határozata kötelező a Kúriára nézve.

2024. 07. 05. 18:04
VARGA Zsolt András
Budapest, 2024. február 19.
Varga Zs. András, a Kúria elnöke beszél Zinner Tibor Gyorstalpaló, elvtársaknak - A bírói és ügyészi akadémia, 19491954 címû kötetének bemutatóján a Kúria Díszteremében 2024. február 19-én.
MTI/Koszticsák Szilárd
Varga Zs. András (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kúria egyik döntése, amely elutasította Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltnek azt a kérelmét, hogy egyes kerületekben ismételjék meg a szavazást, az Alkotmánybíróság elé került, és a testület pénteken döntött. „Ha az alkotmányjogi panasznak helyt ad az Alkotmánybíróság és megsemmisíti a Kúria döntését, akkor az ügy nyilván visszajön, de erről nem tudunk semmit még” – mondta Varga Zs. András az InfoRádió Aréna című műsorában még csütörtökön.  

Majd hozzátette, 

az Alkotmánybíróság határozata kötelező a Kúriára nézve,

ugyanakkor kivételes esetben előfordulhat – ahogy volt is rá példa –, hogy a Kúria ugyanazt a döntést még egyszer meghozza, de jelezte, ez elsősorban olyan esetben történhet meg, ha az Alkotmánybíróság valamilyen eljárási hibát talál, de nem az ügy érdemi eldöntése miatt semmisíti meg a Kúria döntését.

Ahogyan azt a Magyar Nemzet is megírta, az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúria végzését, ez azt jelenti, hogy a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, új döntést kell hoznia a közeljövőben.

Szánthó Miklós: Az összes budapesti szavazat újraszámolása jöhet

Az Alkotmánybíróság szerint az eredmény szabályszerű megállapításának eszköze elsősorban a összes budapesti szavazat újraszámlálása lehet! – írta az Alapjogokért Központ főigazgatója a legfrissebb Facebook-bejegyzésében.

Mint ismert, az első számolás után a jelenlegi főpolgármester nagyon szoros küzdelemben, mindösszesen 324 szavazattal nyerte meg a június 9-i önkormányzati választást Vitézy Dáviddal szemben. A DK–MSZP–Párbeszéd – Zöldek jelöltje a voksok 47,53 százalékával (371 466 szavazat) nyert, míg az LMP jelöltje 47,49 százalékot ért el (371 142 szavazat).

Azonban rengeteg volt az érvénytelen voks: döbbenetes, csaknem 25 ezres a szám, miközben a különbség 324 szavazat volt. Ezek után újraszámolták az érvénytelen voksokat. Összesen 24  592 érvénytelen szavazatot kellett újraszámolni. Sok helyen azokat a szavazatokat is érvénytelennek nyilvánították, ahol a visszalépett Szentkirályi Alexandra mellé ikszet húzott valaki, de közben rájött tévedésére, és Vitézyre is szavazott. A szabály szerint ahol a kiesett jelölt mellett egy másik jelöltre szabályos szavazatot adtak le, ott azt érvényesnek kell tekinteni.

Ezekben a kerületekben jóval több olyan érvénytelen voks volt, amikor valaki csak Szentkirályira ikszelt. Az érvénytelen csaknem 25 ezer szavazatot végül újraszámolták, és a végeredmény az lett, hogy Karácsony Gergely előnye mindössze 41 voksra csökkent.

Borítókép: Varga Zs. András (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.