Húsz éve lépett elő Gyurcsány, és kísért a mai napig

Ezen a napon jelentette be lemondását Medgyessy Péter, akitől átvette a miniszterelnökséget.

2024. 08. 19. 21:07
Picasa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gyurcsány Ferenc és Medgyessy Péter Kiss Péter temetésén
Fotó: Végh Tibor Forrás: Wikimedia
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár húsz éve, 2004. augusztus 19-én történt, hogy miután a Magyar Szocialista Párt kormányzó pártként csúfos vereséget szenvedett hazánk első európai uniós választásán, a koalíciós partner SZDSZ-szel pedig egyre romlott a kapcsolat,

és Medgyessy Péter miniszterelnök a bizalom megrendülésére hivatkozva bejelentette a lemondását.

A liberális párttal alakított kormánykoalíció kétszer is válságba került. Elsőként amikor pár héttel hivatalába lépése után Medgyessyről kiderült, hogy D–209-es fedőnévvel szt-tiszt volt a III/II-nél, azaz a kommunista diktatúra kémelhárításánál.

A második konfliktus 2004 nyarán alakult ki, amikor Medgyessy kormányátalakítás miatt le akarta váltani az SZDSZ-es gazdasági minisztert, Csillag Istvánt. Ezt a liberálisok nem hagyták szó nélkül, és válaszul megvonták bizalmukat a miniszterelnöktől.

A baloldali kormányfő, dacára annak, hogy többen marasztalni próbálták, augusztus 25-én hivatalosan is benyújtotta a távozásáról szóló dokumentumot Mádl Ferenc államfőnek. „Sokáig hezitáltam, hogy hogy döntsek egy ilyen helyzetben […], úgy döntöttem végül is, hogy nem a politikusokhoz, hanem az emberekhez fordulok. Úgy döntöttem, hogy nem engedek a nyomásnak, úgy döntöttem, hogy nem lehet, hogy ebben az országban puccsisták diktáljanak” – fogalmazott lemondásakor Medgyessy, aki tíz évvel később árulónak nevezte a tőle az ország vezetését átvevő Gyurcsány Ferencet, aki nem mellesleg a 2004. nyári kormányválság idején bukott meg ifjúsági és sportminiszterként, s vesztette el a kormány fejének bizalmát.

Jobb embernek hittem. Mindazon események, amik 2003 végén és 2004 elején végbementek, abban a Ferinek azért volt sok szerepe

– mondta Medgyessy Péter, aki nem első alkalommal beszélt arról, hogy vezető szocialista és liberális politikusok – mint Kovács László, Lendvai Ildikó, Kiss Péter, Szili Katalin, Kuncze Gábor – mellett Gyurcsánynak vezető szerepe volt az ő eltávolításában.

„Ő sose csinált titkot abból, hogy miniszterelnöki ambíciói vannak, ebben becsületes volt. De engem azzal hitegetett, hogy ő még tanulni akar, és fel kell nőnie a feladathoz. Aztán mégis úgy ítélte meg, hogy gyorsan kormányfőnek kell lennie.”

Ő nem zsigerileg áruló, hanem alkalom szülte áruló. Alkalma keletkezett, és nem tudta visszautasítani a dolgot

fogalmazott Medgyessy egy interjúban, hozzátéve, hogy Gyurcsány nem jól mérte fel a dolgot, saját képességeit és felkészültségét. Bölcsebben tette volna, ha tényleg pár évet tanul még, ez utólag bebizonyosodott.

Medgyessy Péter 2004. szeptember 29-ig ügyvezető kormányfőként tevékenykedett, amikor az Országgyűlés megválasztotta utódját, Gyurcsány Ferencet. Az első Gyurcsány-kormány, melyet később maga a miniszterelnök is a böszmeségek és hazugságok kormányának nevezett, 2004 októberében tette le a hivatalos esküjét.

A kormány tagjai között olyan, a politika környékén ma is aktív emberek szerepeltek, mint Draskovics Tibor pénzügyminiszter, jelenleg a Karácsony vezette fővárosban a Budapesti Közlekedési Központ igazgatósági elnöke, vagy mint a 2021-ig Karácsony Gergely mellett szolgálatot teljesítő Gál J. Zoltán, aki kommunikációért felelős politikai államtitkár volt az első Gyurcsány-kabinetben.

A kormányzás botrányai között – a teljesség igénye nélkül – érdemes felidézni a kétszintű érettségi 2005-ös bevezetése után a tételek kiszivárogtatását, az őszödi beszédet, melyben Gyurcsány gyakorlatilag beismerte, hogy hazudtak a gazdaság állapotáról, és csaltak, hogy megnyerjék a választást. Mindezt pedig

a vizitdíj, a kórházi napidíj, valamint a tandíj tervezett bevezetése követett,

ami a Fidesz által kezdeményezett népszavazás végül meghiúsított.

A válságról válságra bukdácsoló baloldali kormányok bukása óta sok év telt el,

Gyurcsány Ferenc azonban nem tűnt el, olyannyira, hogy időközben saját pártot alapított az egykori szocialista platformból, az elmúlt években pedig maga alá gyűrte már szinte a teljes szocialista pártot, korábbi emberei pedig a Városházán segítik Karácsony Gergelyt.

A DK-t semmi sem tántorítja el a hatalomszerzéstől, Gyurcsány még azután is meg van győződve politikai kvalitásáról, hogy pártja még összefogásban is csak két EP-mandátumot szerzett a júniusi választáson. Mindennek épp ma reggeli bejegyzésében adott hangot, amikor azt írta: hiszi, hogy ő jobban kormányozta az országot, mint az elmúlt négy választáson győzelmet aratott Fidesz Orbán Viktor vezetésével.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc és Medgyessy Péter (Fotó: Wikimedia/Végh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.