Érdekességek a mézről

A méhek szorgalmas munkájának gyümölcse aranyló színével, tartósságával, változatosságával maga a csoda. A világ minden táján ismerik, használják a mézet – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 10. 31. 15:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A méh leszáll a virágra, és kiszívja édes nedveit. A rovar testében a nektárt az enzimek egyszerű cukorrá alakítják, majd a kaptárba visszaérve a méhek a méhsejtbe töltik azt. A méhek szárnyaikat lebegtetve szellőt keltenek a hatszögletű sejtek felett, hogy kiszárítsák, mézzé alakítsák, majd viasszal lezárják a sejteket. Bár sokan esszük, keveset tudunk a mézről. Talán a WebMD cikkében felsorolt néhány dolog is újdonság lesz.

Négymillió virág

Ahhoz, hogy egy kiló mézet előállítsanak, a méhek négymillió virágot látogatnak meg. A begyűjtött nektárt egy speciális testrészükben szállítják, egy úgynevezett második gyomorban, amit csak erre a célra használnak. Noha ezt is vissza kell böfögniük valahogy, az azért nem ugyanaz, mintha a méz a rovar emésztésre használt gyomrából kerülne a kaptárba.

Fotó: Pexels

Nyolcezer éves a méztörténelem

Egy időszámítás előtt 6000 évvel keletkezett spanyolországi barlangrajz már bemutatja, hogyan gyűjtötte be az ősember a mézet. Törökországban találtak ennél is régebbi, 8000 éves leleteket: emberkéz formálta főzőedényekben méhviasz nyomaira bukkantak. A piramisok idején az egyiptomiak már képzett méhészek voltak, méhbarát élőhelyeket hoztak létre, ahol olyan virágok és bokrok nőttek, amelyeket szerettek a sárga-fekete rovarok.

Sebet gyógyítottak vele

A méz sebek és égési sérülések kezelésére való felhasználása évszázadok óta a hagyományos orvoslás része volt. Az ókortól egészen a XVIII. századig mindig volt a katonák egészségügyi szolgálatánál méz. Az egyiptomiak használták először sebek gyógyítására, hisz a méz rengeteg olyan természetes vegyületet tartalmaz, amely harcol a baktériumokkal, elősegíti a gyógyulást, megelőzi a fertőzéseket és enyhíti a duzzanatokat.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.