Állandóan csokit enne? A szervezetünk jelzése is lehet

Szakértők szerint a folyamatos édesség utáni sóvárgásnak számos oka lehet – olvasható a Ripost.hu cikkében.

Forrás: Ripost.hu2022. 03. 17. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a csokoládé kis mennyiségben nem ártalmas, sőt, a 70 százalékos vagy annál nagyobb kakaótartalmú étcsokoládé rendszeres fogyasztása kimondottan jót tesz. 
Ha rendszeresen kívánjuk a csokit úgy, hogy egyébként nem vagyunk éhesek, akkor gondolnunk kell arra is, hogy valami nem stimmel. 

Szakértők szerint több dolgot is jelezhet, ha napközben sóvárogunk a csoki után.

1. Alacsony a vércukor-szint

Ha két étkezés között túl sok idő telik el, akkor a vércukorszint leeshet, és a szervezetünk energiát, azaz ételt követel. Minél több cukor van egy ételben, annál gyorsabban megemeli a vércukor-szintet, ám szakértők szerint egyáltalán nem ideális ez a megoldás. Bár a cukros ételek, mint a csokoládé, gyorsan energiát adnak, a vércukor-szint hamar újra leesik, így még több csokoládét ennénk. Így azonban egy olyan ördögi körbe kerülhetünk, ami kimondottan árthat a szervezetünknek. 

A szakértők szerint a megoldás az, ha nem várunk túlságosan sokat két étkezés között, és cukros ételek helyett a rostokban gazdag táplálkozást választjuk.

2. Magnéziumhiány

A legtöbb embernek kevés  van a szervezetében ebből a nyomelemből, és ez a hiány sokszor izomgörcsök, ingerlékenység formájában jelentkezik. Ám azt kevesen tudják, hogy ilyenkor jobban kívánjuk a csokoládét, hiszen ebben az édességben rengeteg magnézium található: egyetlen kocka elfogyasztásával 41 milligrammot juttathatunk a szervezetünkbe, ami elég magas szám, tekintve, hogy a nők átlag napi magnézium-szükséglete 320 milligramm – írja a Ripost.hu.

Ha kívánjuk a csokit, és mellette ingerültség, fáradtság, izomgörcs panasza jelentkezik, akkor szinte biztos, hogy magnézium-hiányunk van. Szakértők szerint érdemes más úton pótolni ezt a nyomelemet, például tabletta formájában.

Érdemes egy vérképet is csináltatni, hogy kiderüljön, valóban ez okozza-e a panaszokat. 

3. Stressz

Nehéz, feszült időszakokban, amikor egymást érik a határidők, az emberek többsége hajlamos megfeledkezni az egészséges étkezésről, és könnyen előfordulhat, hogy túlságosan sok kávé és csokoládé fogy. 

A csoki hatására a szervezet boldogsághormont termel. Mivel az agy örömért felelős központját stimulálja, a csokoládé fogyasztása közben valóban jobban érezzük magunkat, ám ez hamar el is illan, és újra visszatérnek a gondok, az idegeskedés. 

Szakértők szerint érdemes megállni egy pillanatra, és feltenni magunknak a kérdést, vajon miért kívánjuk a csokoládét. Érdemes inkább szembenézni az érzéseinkkel, mint csokival elfojtani őket.
Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.