Állandóan csokit enne? A szervezetünk jelzése is lehet

Szakértők szerint a folyamatos édesség utáni sóvárgásnak számos oka lehet – olvasható a Ripost.hu cikkében.

Forrás: Ripost.hu2022. 03. 17. 12:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a csokoládé kis mennyiségben nem ártalmas, sőt, a 70 százalékos vagy annál nagyobb kakaótartalmú étcsokoládé rendszeres fogyasztása kimondottan jót tesz. 
Ha rendszeresen kívánjuk a csokit úgy, hogy egyébként nem vagyunk éhesek, akkor gondolnunk kell arra is, hogy valami nem stimmel. 

Szakértők szerint több dolgot is jelezhet, ha napközben sóvárogunk a csoki után.

1. Alacsony a vércukor-szint

Ha két étkezés között túl sok idő telik el, akkor a vércukorszint leeshet, és a szervezetünk energiát, azaz ételt követel. Minél több cukor van egy ételben, annál gyorsabban megemeli a vércukor-szintet, ám szakértők szerint egyáltalán nem ideális ez a megoldás. Bár a cukros ételek, mint a csokoládé, gyorsan energiát adnak, a vércukor-szint hamar újra leesik, így még több csokoládét ennénk. Így azonban egy olyan ördögi körbe kerülhetünk, ami kimondottan árthat a szervezetünknek. 

A szakértők szerint a megoldás az, ha nem várunk túlságosan sokat két étkezés között, és cukros ételek helyett a rostokban gazdag táplálkozást választjuk.

2. Magnéziumhiány

A legtöbb embernek kevés  van a szervezetében ebből a nyomelemből, és ez a hiány sokszor izomgörcsök, ingerlékenység formájában jelentkezik. Ám azt kevesen tudják, hogy ilyenkor jobban kívánjuk a csokoládét, hiszen ebben az édességben rengeteg magnézium található: egyetlen kocka elfogyasztásával 41 milligrammot juttathatunk a szervezetünkbe, ami elég magas szám, tekintve, hogy a nők átlag napi magnézium-szükséglete 320 milligramm – írja a Ripost.hu.

Ha kívánjuk a csokit, és mellette ingerültség, fáradtság, izomgörcs panasza jelentkezik, akkor szinte biztos, hogy magnézium-hiányunk van. Szakértők szerint érdemes más úton pótolni ezt a nyomelemet, például tabletta formájában.

Érdemes egy vérképet is csináltatni, hogy kiderüljön, valóban ez okozza-e a panaszokat. 

3. Stressz

Nehéz, feszült időszakokban, amikor egymást érik a határidők, az emberek többsége hajlamos megfeledkezni az egészséges étkezésről, és könnyen előfordulhat, hogy túlságosan sok kávé és csokoládé fogy. 

A csoki hatására a szervezet boldogsághormont termel. Mivel az agy örömért felelős központját stimulálja, a csokoládé fogyasztása közben valóban jobban érezzük magunkat, ám ez hamar el is illan, és újra visszatérnek a gondok, az idegeskedés. 

Szakértők szerint érdemes megállni egy pillanatra, és feltenni magunknak a kérdést, vajon miért kívánjuk a csokoládét. Érdemes inkább szembenézni az érzéseinkkel, mint csokival elfojtani őket.
Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.