Sokéves csúcson a gazdaság bővülése

A múlt év végén tovább gyorsult a magyar gazdaság növekedése. Az elemzők többsége felfelé módosítja az idei növekedésünkre vonatkozó várakozásait.

Csécsi László
2014. 02. 15. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább gyorsult a gazdaság növekedése a múlt év utolsó három hónapjában. A Központi Statisztikai Hivatal tegnap publikált adatai szerint 2013 negyedik negyedévében éves szinten 2,7 százalékkal, az előző negyedévhez képest pedig 0,6 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP). A múlt év egészét tekintve 1,1 százalékos volt a gazdasági növekedés.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter megjegyezte: a magyar gazdaság köszöni szépen, jól van, minden mutatóban jobban teljesít, mint korábban. A tárcavezető azt is elmondta, hogy mindeközben az államháztartás hiánya a GDP-hez mérten jóval három százalék alatt maradt 2013-ban és az idén is három százalék alatt lesz.

A miniszter kiemelte, bár egyes piaci elemzők két százalék fölötti növekedést várnak, a kormány egyelőre nem változtat az idei kétszázalékos növekedési előrejelzésén. Holott a kilátások kedvezőek a következő negyedévekre is. A külső gazdasági környezet felfutóban van, az export jól teljesít, és emellett jó hír, hogy a gazdasági növekedés szerkezete is kiegyensúlyozottabb lett, ugyanis a belső kereslet – többek között a rezsicsökkentés hatására – szintén élénkült. A Nemzetgazdasági Minisztérium GDP-adatokat kommentáló közleményében az áll, hogy a gazdaság növekedésének fokozatos gyorsulása a munkaerőpiacra is kedvezően hat, amit jól mutat az is, hogy több mint négymillióan dolgoznak, ami 1992 óta a legmagasabb regisztrált érték.

 

 

A távirati irodának nyilatkozó szakértők arra számítanak, hogy az idén tovább gyorsul a GDP növekedése. A megkérdezettek 1,9 és 2,5 százalék közötti éves növekedésre számítanak 2014-ben. Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője kiemelte: két egymást követő negyedévben is jelentős volt a gazdaság bővülése, ami mindenképpen kedvező. A szakember az ipar 4-5 százalékos növekedésére számít, és úgy véli, hogy az építőipart továbbra is hajtják majd az állami beruházások. – Emellett fokozatosan emelkedhet a belső fogyasztás és a beruházás is – tette hozzá.

– Mindezek eredményeként az idén 2–2,5 százalék között lehet a GDP éves növekedése – közölte. A londoni pénzügyi elemzők meglepőnek nevezték Közép-Európa gazdaságainak növekedési ütemét. Az Eurostat számítása szerint a román gazdaság az utolsó negyedévben az előző év azonos időszakához képest 5,1 százalékkal nőtt. A lengyel 2,2, a cseh 0,8, a szlovák pedig 1,3 százalékkal került feljebb. A Capital Economics elemzőház közölte: az eddigi 2 százalékról 2,5 százalékra javította idei magyar GDP-növekedési előrejelzését.

Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatalának tegnap nyilvánosságra hozott adatai szerint az euróövezet gazdasága a várakozásokat némileg felülmúlva, 0,3 százalékkal nőtt a negyedik negyedévben az előző negyedévhez képest. Az egész unióban ez a gazdasági növekedési ütem 0,4 százalékos volt. A múlt év hasonló időszakához képest az euróövezetben a növekedés 0,5 százalékos, az egész unióban 1 százalékos volt, míg Magyarországon 2,8 százalék. A Magyar Nemzet az Európai Bizottság tegnapi sajtótájékoztatóján azt kérdezte, elégedett-e a testület azzal, hogy a tavaly téli –0,1 százalékos előrejelzésével szemben a magyar gazdaság tavaly a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint 1,1 százalékkal nőtt. A bizottsági szóvivő a kérdést kikerülve elégedettségének adott hangot, hogy az Európai Unióban a vártnál jobban nőtt a gazdaság. (L. I.)

Nem romlott a pénzünk tavaly január óta. A Központi Statisztikai Hivatal tegnap publikált adatai szerint az infláció az elmúlt egy évben nulla százalék volt. Tavaly decemberhez képest pedig 0,3 százalékkal emelkedtek az árak. A túlságosan a külső környezeti hatásoktól függő termékek, például üzemanyagok kihagyásával számolt mutató, az úgynevezett maginfláció pedig 3,4 százalék volt éves szinten. A magyar pénzromlás alatta marad az uniós átlagnak.

A decemberi adatok azt mutatják, hogy a 28 tagországban a fogyasztói árak átlagosan egy százalékkal voltak magasabbak, mint 2012. decemberben. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértők szerint az idősebb emberek vásárlási szokásait figyelembe vevő úgynevezett nyugdíjasárindex alapján a nyugdíjak vásárlóereje 0,6 százalékkal, 3300 forintnak megfelelő összeggel lett magasabb tavaly január óta. Az infláció a kormány várakozásai szerint az idén éves szinten 2,4 százalék lesz, vagyis továbbra is alacsony marad, de az árak a kabinet várakozásai szerint nem fognak csökkenni, vagyis nem alakul ki defláció.

A távirati irodának nyilatkozó elemzők szintén arra számítanak, hogy a pénzromlás nem haladja majd meg a jegybank által meghatározott háromszázalékos limitet. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője például egyszázalékos éves átlagos inflációval kalkulál.

Tegnap a Magyar Nemzeti Bank is közzétette a pénzromlásra vonatkozó elemzését. Ebben az áll, hogy a januári inflációs ráta éves csökkenését elsősorban az üzemanyagárak olcsóbbá válása okozta. Az elemzés szerint továbbra is mérsékelt inflációra kell számítani. Az elmúlt tizenkét hónapban az élelmiszerárak átlagosan 0,2 száza- lékkal csökkentek. Ezen belül a liszt 19,3, a tojás 14, a cukor 12,3, a kenyér ára pedig 3,1 százalékkal mérséklõdött. Ezzel szemben a sajt 9,6, a tej pedig 7 százalékkal lett drágább. A legnagyobb mértékben, 10,5 százalékkal a szeszesitalok és a dohányáruk ára emelkedett.

A szolgáltatások ugyan 0,3 százalékkal drágultak, ám ezen belül a víz- és a csatornadíj átlagosan 11, a helyi tömegközlekedés ára pedig 6,5 százalékkal csökkent. Az üzemanyagok ára 3,1 százalékkal lett kevesebb tizenkét hónap alatt. A ruházkodási cikkekért pedig 0,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. Legnagyobb mértékben, 16,9 százalékkal, a háztartási energia ára csökkent. Ezen belül az elektromos energiáért 19,9, a vezetékes gázért 19,3, a távfûtésért 14 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2013. januárhoz viszonyítva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.