Több bank kivonulhat Magyarországról

Nagy Márton biztos benne, hogy néhány pénzintézet távozik az országból.

KA
2014. 05. 20. 14:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNB ügyvezető igazgatója szerint nem probléma, ha kevesebb nagybank lesz a magyar piacon – derült ki a Portfolio.hu tudósításából. A fejlett országokban jelentősen csökkent 2000 óta a bankok száma, a szektor GDP-hez viszonyított mérete viszont nagyobb, mint 2007-ben volt. „Magyarország nem az USA: nem bír el nagy számú bankot”− hangsúlyozta Nagy. Azzal kapcsolatban, hogy hazai vagy külföldi tulajdonú legyen-e inkább a bankszektorunk, Nagy úgy vélte: a lényeg, hogy megfelelő diverzifikáltságú legyen. A hazai tulajdonra Szlovénia, a külföldi dominanciájúra Magyarország és Csehország jó példa.

Nagy a jegybank bankszektorral kapcsolatos jövőképét ismertette a konferencián. Ebben rövid távon egy egészségesebb eszközszerkezetű, hosszabb távon pedig a fenntartható növekedést támogató bankrendszer szerepel. Előbbihez Nagy szerint több különböző intézkedéssel is hozzájárult a jegybank, és a folyamatot nem erőltetetten, hanem rendezett módon kívánja felgyorsítani a jövőben is. Utóbbival kapcsolatban pedig azt mondta: elvárja az MNB a bankoktól, hogy hozzájáruljanak a növekedéshez.

Az MNB többek között nem elégedett a bankok eszközeinek és hiteleinek szerkezetével. Szeretné, ha a vállalati hitelezésben trendforduló következne be, amelynek a motorja a kkv-hitelezés lenne. A kkv-hitelezés már növekszik az NHP első pillérének és a jegybanki kamatcsökkentéseknek is köszönhetően. A háztartási hitelezésben a Kúria és a kormány döntésére várnak, de „látható, hogy ez is kezelést igényel”. A forinthitelezés növekszik ebben a szegmensben, de az a félelmük, hogy ez nem egészséges szerkezetben fog folytatódni. Szabályozó eszközt szeretnének bevezetni a hitelfedezeti arányra (LTV) és a jövedelemarányos törlesztőrészletre (PTI) vonatkozóan.

Patai Mihály május 19-én a Napi Gazdaságnak adott interjújában arról beszélt, hogy az a négy-öt bank, amely nehéz helyzetben van, mert jelentős veszteségeket szenvedett el, és emiatt nagyon sok tőkét kellett emelnie, a kivonulás helyett inkább jelentősen visszafogja működését, és kisebb kockázatvállalással, fókuszáltabb ügyfélkörrel működik majd. Ez átrendeződést hozhat, és ha ezzel párhuzamosan más bankoknál „új növekedésekkel találkozhatunk”, akkor még ebben a kormányciklusban megvalósulhat a legalább 50 százalékos magyar hányad a bankrendszerben.

Nem távoznak pénzintézetek Magyarországról, már csak azért sem, mert az itt lévő multinacionális cégek partnereiként garantálniuk kell a hosszú távú jelenlétüket a régióban és hazánkban – jelentette ki a Magyar Nemzetnek adott interjújában a Magyar Bankszövetség főtitkára. Kovács Levente február 17-én adott nyilatkozatában a nagyobb költségekkel indokolta, hogy miért olcsóbb külföldön a banki szolgáltatás, mint nálunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.