Áprilisban sem nőttek az árak Magyarországon

Májusban az áprilisival megegyező 0,1 százalékkal csökkentek Magyarországon a fogyasztói árak.

KA
2014. 06. 11. 7:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezzel sorozatban második alkalommal csökkentek az árak éves összevetésben, míg az előző hónaphoz hasonlítva idén először mérséklődtek májusban a fogyasztói árak. Az adat meggyezik az elemzői várakozásokkal.

Az adatok ismertetésekor Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője kiemelte: a vezetékes gáz áprilisi 6,5 százalékos árcsökkenése immár teljes egészében megjelent az adatokban, és 0,2 százalékponttal csökkentette az inflációt, de az élelmiszereknél is folytatódott az éves összevetésű csökkenés. Főként az idényáras élelmiszerek, valamint a liszt és a cukor éves árindexe mérséklődött – fűzte hozzá.

A szakértő szerint bár éves összehasonlításban második hónapja csökkennek a fogyasztói árak, ez még nem nevezhető deflációnak, mivel a csökkenés kismértékű, és nem a termékek széles körét érinti, ráadásul deflációról hosszabb időtartamú árcsökkenés esetén szokás beszélni.

 

Májustól a gáz árának áprilisban végrehajtott 6,5 százalékos csökkentése is megjelent az indexben. A mindennapi életben az árak stabilitása hozzájárul a jövedelmek, a bérek és nyugdíjak értékállóságához, amely elősegíti a fogyasztás élénkülését is – tette hozzá az NGM. Az alacsony infláció különösen kedvező a nyugdíjasok számára is. Az úgynevezett nyugdíjas fogyasztói árindex még a megelőző hónapokban mértnél is erőteljesebb, 0,8 százalékos árcsökkenést jelez. A gazdasági tárca szerint a nyugdíjasok által leginkább fogyasztott javak összességében kevesebbe kerülnek, miközben a nyugdíjak növekednek.

A kedvező körülmények hatására Európa-szerte alacsony a fogyasztóiár-indexek dinamikája. A magyar adat ugyanakkor az eurózónához viszonyítva (HICP május: 0,5 százalék) is számottevően alacsonyabb. A negatív fogyasztóiár-index ellenére Magyarországon nincs defláció, ami az árak tartós csökkenését jelentené és a fogyasztás elhalasztását, így a belső kereslet visszaesését okozhatná – vélekedett a szaktárca.

Az áprilisban, illetve májusban regisztrált árcsökkenés átmeneti, az év második felében az egyszeri tényezők bázisból való kiesésével és a belső fogyasztás élénkülésével párhuzamosan a fogyasztóiár-szint kismértékű emelkedése valószínűsíthető. A feldolgozatlan élelmiszereket, az üzemanyagot és a szabályozott árú termékeket, így a rezsicsökkentést is kiszűrő úgynevezett maginfláció jelenleg 2,5 százalékos éves drágulást jelez. Azonban az év eleje óta mutatott fokozatos csökkenése általánosan mérsékelt inflációs környezetre utal – zárul a közlemény.

Mint arról korábban beszámoltunk, javítottak hazánk gazdaságának növekedési előrejelzésein a londoni pénzügyi elemzők a közép-európai térség második félévi kilátásairól készített prognózisukban. Kiderült: a növekedés minősége és dinamikája is javulásnak indult. Nem most korrigáltak először a szigetország szakértői.

Ismert, a KSH adatai szerint a hazai össztermék (GDP) 2014 első negyedévében 3,5 százalékkal nőtt éves összevetésben. Ez megegyezik a múlt hónapban közölt előzetes becsléssel. Ennek hatására a nagy londoni házak az előző, részleges GDP-becslés közzététele után felfelé korrigálták a magyar gazdaságra adott növekedési prognózisaikat az erőteljes első negyedévi teljesítmény alapján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.