Magyar válasz Brüsszelnek

A kormány elküldte reagálását az Európai Bizottság országspecifikus gazdaságpolitikai javaslataira.

WL
2014. 06. 04. 14:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca már hétfőn, a brüsszeli ajánlások közzététele után jelezte: a kormány több ponton nem ért egyet a bizottság értékelésével, és részben az abból levezetett ajánlásokkal.

A bizottság az uniós tagállamok számára készített úgynevezett országspecifikus gazdaságpolitikai ajánlásokban Magyarország számára összesen hét ajánlást fogalmazott meg. Ezek között első helyen az államadósság további csökkentése szerepel, a második a hitelezés elősegítése, a harmadik pedig a cégek adórendszerének egyszerűsítése. A javaslatok között van továbbá, hogy hogyan kellene fenntartható módon növelni a foglalkoztatottságot, a versenyt és az átláthatóságot, milyen módon kellene csökkenteni a korai iskolaelhagyók arányát, továbbá hogyan kellene ösztönözi a beruházásokat és a hatékonyságot az energiaszektorban.

Az NGM hétfői közleménye szerint a bizottsági ajánlások nem veszik figyelembe a magyar gazdaság elmúlt évben bekövetkezett vitathatatlan javulását.

A Fidesz visszautasítja az Európai Bizottság rezsicsökkentés megszüntetésére vonatkozó ajánlását.

Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján világosnak nevezte, hogy a brüsszeli kérés mögött pénzről, gazdasági érdekekről van szó, ugyanis semmiféle jogszabály nincs, amire hivatkozva a hatósági áras szabályozás megszüntetését kérhetnék.

A tárca közölte: Magyarország nem ért egyet egyes, az adórendszert érintő kritikákkal és ajánlásokkal. Hangsúlyozták, hogy az adórendszer átalakítása, a foglalkoztatáshoz kapcsolódó közterhek mérséklése és a kisvállalkozások adóterheinek csökkentése, egyszerűsítése fontos szerepet játszott abban a növekedési, beruházási és foglalkoztatási fordulatban, amelyet immár a statisztikai adatok is egyértelműen visszaigazolnak.

Nem értenek egyet továbbá a rezsicsökkentéssel kapcsolatban megfogalmazott kritikával sem, hiszen a csökkenő hatósági energiaárak nemcsak a háztartások jövedelmi pozícióját javítják, hanem a hazai vállalkozások versenyképességét is.

A szaktárca jelezte: a kormány a következő hetek egyeztetésein arra törekszik, hogy az ajánlások végleges, az Európai Tanács által csak június végén elfogadandó változata jobban figyelembe vegye a magyar gazdaság vitathatatlan eredményeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.