Hazánkban az egyik legolcsóbb az áramár

Nőtt a lakossági gáz és az elektromos áram ára az EU-ban, de hazánkban az egyik legolcsóbb volt az áramár.

PR
2014. 05. 21. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyes országok nemzeti valutájában számolva a gázár Romániában (10 százalék), Portugáliában (9 százalék), Nagy-Britanniában (8 százalék) nőtt a legjobban, miközben Magyarországon (mínusz 15 százalék), Görögországban (mínusz 13 százalék) és Lengyelországban (mínusz 10 százalék) csökkent leginkább.

Az elektromos áram Észtországban (22 százalék), Görögországban (20 százalék) és Romániában (17 százalék) drágult a legjobban. Ezzel szemben Cipruson (mínusz 15 százalék), Magyarországon (mínusz 14 százalék) és Spanyolországban (mínusz 9 százalék) csökkent leginkább az áram ára.

Az Eurostat adatai szerint 2013 második felében Bulgáriában, Romániában és Magyarországon volt a legolcsóbb az áram. Euróban számolva 100 kilowattóránként 8,8 euró, 12,9 euró, illetve 13,3 euró volt az áramár. Vásárlóerő-paritáson számolva azonban már 19,7 euró a bolgár, 25,9 euró a román és 23,4 euró a magyar áram ára, amelyek nagyon közel vannak a szintén vásárlóerő-paritáson számolt dán (21,5 euró) vagy spanyol (22,7 euró) árhoz.

A nagyobb gazdasággal rendelkező EU-s tagállamok közül vásárlóerő-paritás alapján Németországban a legdrágább az áram (28,1 euró), kicsivel olcsóbb Olaszországban (23,2 euró), még kevesebbe kerül Hollandiában (17,6 euró) és Nagy-Britanniában (17,5 euró), míg kifejezetten olcsó Franciaországban (14,1 euró).

Rezsicsökkentés Magyarországon

Az idei háromlépcsős rezsicsökkentéssel elsőként a gáz lett olcsóbb: az ára április 1-jétől, keddtől 6,5 százalékkal mérséklődött. A harmadik rezsicsökkentés folytatásaként az áram ára szeptembertől további 5,7 százalékkal, a távhőé pedig októbertől 3,3 százalékkal csökken. (A rezsicsökkentés folyamatáról itt tudhat meg többet.)

Az alacsony rezsi biztonságos életet tesz lehetővé a családoknak, az olcsó energia pedig versenyképessé teszi az országot a befektetésekért folyó nemzetközi harcban – hangsúlyozta korábban Orbán Viktor kormányfő. Kormánya célja, hogy az energiaellátás Magyarországon legyen a legolcsóbb Európában – jelentette ki, megjegyezve, hogy ezzel nőhet a munkahelyek száma, megerősödhetnek a magyar vállalkozások, és további külföldi befektetések érkezhetnek.

A miniszterelnök még februárban közölte, hogy a rezsicsökkentés megvédésének egyik legfontosabb lépése az, hogy a kabinet létrehozza az első magyar nonprofit energiaszolgáltatót. Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter május 14-ei bejelentése szerint a kormány elkezdi a nonprofit közműszolgáltatók kialakítását annak érdekében, hogy a lakossági rezsicsökkentés után megkezdődhessen az ipari rezsicsökkentés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.