Nagyon jó formában volt a kereskedelem

Az export és az import is élénkült a tavaly júliusi adatokhoz mérten a KSH kimutatása alapján.

NT
2014. 08. 07. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén júniusban a kivitel értéke 7,0 milliárd eurót (2162 milliárd forintot), a behozatalé 6,4 milliárd eurót (1972 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi mérleg aktívuma az év hatodik hónapjában 610 millió euró (190 milliárd forint) volt. A júniusi kivitel 78, a behozatal 74 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le Magyarország. (Összehasonlításként a májusi exporttöbblet 419, az áprilisi pedig 629 millió euró volt).

Mint az MNO megírta, a kormányzat célkitűzése, hogy az EU-n kívüli export, amelynek aránya jelenleg 20-21 százalékos, a jövőben 30-33 százalékra növekedjen.

2014. január–júniusban a kivitel 4,2 százalékos növekedési üteme meghaladta az import 3,9 százalékos éves emelkedését, így a kialakult 3,577 milliárd eurós exporttöbblet 245 millióval meghaladta a tavalyi első fél évit. Idén az első fél évben a kivitel értéke 41,9 milliárd euró (12 887 milliárd forint), a behozatalé 38,3 milliárd euró (11 783 milliárd forint) volt.

 

 

Az egy évvel korábbi árfolyamához képest júniusban a forint 3,5 százalékkal gyengébb volt az euróval, és 0,4 százalékkal a dollárral szemben. A forint árfolyama a múlt év első hat hónapjával összevetve az euróval szemben 3,7 százalékot gyengült, a dollárhoz képest 0,7 százalékot erősödött.

Az első fél év külkereskedelmi termékforgalmáról, illetve a 2013-as felülvizsgált adatokról szeptember 2-án a Statisztikai Tükörben közöl részletes adatokat a KSH.

Magasabb lett a vártnál a külkereskedelmi többlet júniusban az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők szerint.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint a júniusi adat magasabb a vártnál, amelynek egyik oka az, hogy az ipari termelés is kedvezőbben alakult az előre jelzettnél. Látszik, hogy az orosz-ukrán konfliktus csak egy nagyon rövid ideig viselte meg a hazai kivitelt és az ipari termelést, ez a májusi adatokban látszódott.
Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szintén azt emelte ki, hogy nőtt a külkereskedelmi többlet júniusban. Hozzátette: az export és az import dinamikája hónapok óta alacsony, 3-5 százalék közötti mértékben tud növekedni éves szinten. Ez az elemző szerint azt mutatja, hogy az európai piac felvevőképessége nem túl erőteljes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.