időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Nagyon jó formában volt a kereskedelem

NT
2014.08.07. 08:55

Az export és az import is élénkült a tavaly júliusi adatokhoz mérten a KSH kimutatása alapján.

Idén júniusban a kivitel értéke 7,0 milliárd eurót (2162 milliárd forintot), a behozatalé 6,4 milliárd eurót (1972 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi mérleg aktívuma az év hatodik hónapjában 610 millió euró (190 milliárd forint) volt. A júniusi kivitel 78, a behozatal 74 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le Magyarország. (Összehasonlításként a májusi exporttöbblet 419, az áprilisi pedig 629 millió euró volt).

Mint az MNO megírta, a kormányzat célkitűzése, hogy az EU-n kívüli export, amelynek aránya jelenleg 20-21 százalékos, a jövőben 30-33 százalékra növekedjen.

2014. január–júniusban a kivitel 4,2 százalékos növekedési üteme meghaladta az import 3,9 százalékos éves emelkedését, így a kialakult 3,577 milliárd eurós exporttöbblet 245 millióval meghaladta a tavalyi első fél évit. Idén az első fél évben a kivitel értéke 41,9 milliárd euró (12 887 milliárd forint), a behozatalé 38,3 milliárd euró (11 783 milliárd forint) volt.

 

 

Az egy évvel korábbi árfolyamához képest júniusban a forint 3,5 százalékkal gyengébb volt az euróval, és 0,4 százalékkal a dollárral szemben. A forint árfolyama a múlt év első hat hónapjával összevetve az euróval szemben 3,7 százalékot gyengült, a dollárhoz képest 0,7 százalékot erősödött.

Az első fél év külkereskedelmi termékforgalmáról, illetve a 2013-as felülvizsgált adatokról szeptember 2-án a Statisztikai Tükörben közöl részletes adatokat a KSH.

Magasabb lett a vártnál a külkereskedelmi többlet júniusban az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők szerint.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint a júniusi adat magasabb a vártnál, amelynek egyik oka az, hogy az ipari termelés is kedvezőbben alakult az előre jelzettnél. Látszik, hogy az orosz-ukrán konfliktus csak egy nagyon rövid ideig viselte meg a hazai kivitelt és az ipari termelést, ez a májusi adatokban látszódott.
Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szintén azt emelte ki, hogy nőtt a külkereskedelmi többlet júniusban. Hozzátette: az export és az import dinamikája hónapok óta alacsony, 3-5 százalék közötti mértékben tud növekedni éves szinten. Ez az elemző szerint azt mutatja, hogy az európai piac felvevőképessége nem túl erőteljes.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.