Sokat spórolt az állam a kamatcsökkentéssel

Eddig több mint százmilliárd forintot. Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója szerint 2015 végéig tartható az alacsony kamatkörnyezet.

Csécsi László
2014. 08. 04. 3:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két év alatt 4,9 százalékponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. A csökkentési ciklusnak két hete, 2,1 százalékos ráta mellett lett vége. A kamatpályát az elmúlt hónapokban számos kritika érte. Az egyik leggyakoribb érv az volt, hogy ha a magyar ráta azonos szintre kerül más feltörekvő gazdaságok kamataival, a befektetőknek eszük ágában sem lesz idehozni a pénzüket, inkább biztonságosabb helyre teszik.
– Véleményem szerint nem áll fenn ez a veszély. Ennek egyrészt az az oka, hogy nemcsak az irányadó kamat csökkent, hanem az ország kockázati megítélése is javult az elmúlt években. Továbbá a fejlett országok jegybankjai is csökkentették az irányadó rátáikat, és a feltörekvő országokban is ez a tendencia érvényesült, ezért a befektetők alacsonyabb hozamok mellett is vásárolják a magyar papírokat, viszont így nekünk kevesebbet kell fizetnünk a pénzükért.

Mi történne akkor, ha krízishelyzet alakulna ki a világban, és a befektetők elkezdenék kivonni a pénzeiket a feltörekvő piacokról? Nem okozna akkor gondot az alacsony kamat?
– A kamatcsökkentési ciklusnak vége ugyan, de a monetáris tanács ezentúl is minden hónapban dönt a ráta mértékéről, tehát bármikor változtathat rajta. Egyébként az sem mindegy, hogy egy krízis esetén 7 vagy 2,1 százalékról kell esetleg felemelni a kamatot. A Magyar Nemzeti Banknak törvény szerinti mandátuma az árstabilitás, tehát a 3 százalékos inflációs cél elérése. Mindez a jelenlegi alacsony kamatszintek mellett is várhatóan legkorábban másfél év múlva érhető el.

Miért éppen 2,1 százaléknál állt meg a tanács?
– A jegybank kamatpolitikájának a hátterében a háromszázalékos inflációs cél elérése áll, emellett a rendelkezésére álló eszközökkel a gazdasági növekedést is támogatja. Két évvel ezelőtt a monetáris tanács négy tagja úgy ítélte meg, hogy az infláció leszálló pályára kerül, ezért megkezdték a kamatcsökkentést. A ciklus lezárásának pedig az az oka, hogy a monetáris tanács tagjai úgy gondolták, az alapkamat elért egy olyan szintre, amely mellett az infláció 1,5–2 éves horizonton belül visszatér a háromszázalékos célhoz.

A lakosság számára a kamatcsökkentések két szembetűnő eredménnyel jártak: olcsóbbak lettek a hitelek, és kisebbek lettek a betéti kamatok.
– A kamatok csökkenése valóban mindig a hitelfelvevőknek kedvez. A betéti kamatok csökkenése kapcsán azonban érdemes hozzátenni, hogy a reálhozamok alakulása nem egyezik meg a kamatcsökkentés mértékével: ehhez a kamatból ki kell vonni az inflációt. Akkor is két százalék a reálhozam, ha a bankok nyolc százalékot kínálnak a megtakarításokért hatszázalékos infláció mellett, és akkor is, ha nincs infláció, a betéti kamatok pedig két százalékon állnak. A kamatcsökkentési ciklus mégis azzal segítette leginkább a lakosságot, hogy támogatja a gazdaság növekedését, és segített elkerülni a deflációt.

Mennyivel járult hozzá a kamatcsökkentés a gazdasági növekedéshez?
– Számításaink szerint a kamatcsökkentési ciklus teljes hatása több mint egy százalékkal növelte a GDP szintjét 2013– 2014-ben. Ez a hatás 2015-ig elérheti másfél százalékot is. A hatás nagyobbrészt az export versenyképességén keresztül jelentkezhetett, részben azáltal, hogy gyengébb a forint. Másrészt olcsóbbak lettek a hitelek, ez pedig többletfogyasztást és beruházást generált. Ez utóbbiban az alapkamat csökkentésén túl meghatározó szerepe van az nemzeti bank növekedési hitelprogramjának.

Mennyivel kerül kevesebbe az államadósság finanszírozása a kamatcsökkentések miatt?
– Eddig több mint százmilliárd forintot takarított meg az állam azáltal, hogy a kamatcsökkentésekkel párhuzamosan a kötvények hozamai is alacsonyabbak lettek. Ez a folyamat azonban még nem ért véget. A teljes adósságállomány lassan árazódik át, ezért hosszú távon évente mintegy háromszázmilliárd forinttal lehetnek alacsonyabbak a kamatkiadások, ha huzamosabb ideig fennmarad a jelenlegi kamatkörnyezet.

Matolcsy György, a jegybank elnöke nemrégiben arról beszélt, hogy 2015 végéig is maradhat a 2,1 százalékos ráta. Ön mire számít?
– A jelenlegi információk alapján valóban elmondható, hogy 2015 végéig szükséges az alacsony kamat fenntartása az inflációs cél eléréséhez. Ugyanakkor a jegybanknak nincs kamatcélja. Ha a monetáris tanács úgy ítélné meg, hogy az időközben beérkező új információk alapján az alapkamat változtatására lenne szükség, akkor erre mindenkor meglesz a lehetősége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.