Csak az ilyen típusú jelzáloghiteleket forintosítják

A forintosítás kizárólag a lakáscélú és a szabad felhasználású devizaalapú jelzáloghitelekre vonatkozik majd – fogalmazott az NGM államtitkára.

KG
2014. 09. 29. 14:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Reuters hétfőn kezdődött és csütörtökön záródó kelet-európai beruházási konferenciáján Orbán Gábor azt is elmondta, hogy néhány, Magyarországon működő banknak egyenként több százmillió euró tőkeemelést kell végrehajtania a devizahitelekkel kapcsolatos elszámolási kötelezettségek miatt.

A kormány még nem döntött arról, hogy az átváltás a piaci árfolyamon vagy alatta történjen. Orbán Gábor azonban hozzátette: piaci árfolyam alatti átváltás bizonyos kockázatokat jelent a pénzügyi stabilitásra és ezt figyelembe kell venni. Az államtitkár szerint a devizahitelek forintosítására a jövő év első negyedévében, vagy első félévében kerül sor.

A bankadóról Orbán Gábor azt mondta, hogy azt a jelenlegi formájában jövőre is fenntartják.

Úgy vélte, ha lezajlik a forintosítás, a devizahitelekkel kapcsolatos elszámolás, és elkezdi működését az úgynevezett „rossz bank”, akkor már tisztábban láthatják helyzetüket a Magyarországon működő pénzintézetek.
Az államtitkár szerint a bankok most nem tudják eldönteni, hogy menni vagy maradni akarnak, de a közeljövőben már átláthatóbb lesz a helyzet. Elmondta: az MKB példáján is látszik, hogy ha egy bank menni akar, akkor a kormány ott lesz, hogy felvegye a fonalat.

Orbán Gábor szerint szokatlan, hogy egy olyan kis piacon, mint a magyar, 7-8 nagybank működjön, egyenként 5-8 százalékos piaci részesedéssel. Ebben az értelemben a koncentráció szerinte elkerülhetetlen.

A Reuters konferenciáján kiderült, hogy a Raiffeisen nem lesz a kivonulók közt. Az ausztriai Raiffeisen (RBI) magyarországi ágának vezérigazgatója, Heinz Wiedner szerint a bank meg akarja őrizni regionális hálózatát, és nem nagyon lennének vevők, ezért most senkivel se tárgyalnak a magyar üzletág eladásáról.

Heinz Wiedner elmondta, hogy a magyar kormány döntései újabb terhet jelentenek a banknak, most még jó a tőkehelyzetük, de a lehetséges kiadások miatt több forrásra lesz szükségük. Wiedner szerint már meg is egyeztek az osztrák tulajdonosokkal, hogy 2014 végéig további 200 millió eurót adnak a magyarországi Raiffeisennek.

A bankszövetség „pökhendi és agresszív” megnyilvánulásai ellenére a kormánytöbbség végigviszi a bankok elszámoltatását – mondta Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.

 

A parlament múlt szerdán fogadta el az elszámolási törvényt, amely alapján a bankoknak el kell számolniuk ügyfeleikkel az árfolyamrés semmissége és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt keletkezett túlfizetéseiket. Ennek részletszabályait a Magyar Nemzeti Bank állapítja majd meg. A törvény banki kamatmoratóriumot is bevezet legkésőbb 2016 áprilisáig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.