Nagyobb növekedést várnak a TakarékBanknál

A társaság elemzői 3,5 százalékra emelték a GDP idei várható növekedését.

KG
2014. 09. 17. 13:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén a GDP-arányos államadósság mértéke csak enyhén, 79,2 százalékos szintre csökken, 2015-től azonban az államadósság gyorsuló ütemű, 2 százalékpontot meghaladó mértékű mérséklődésére lehet számítani, így az ország nemzetközi kockázati megítélése is változhat – közölte az elemző.

Suppan Gergely kifejtette: a belső kereslet növekedését a fogyasztás oldaláról a növekvő reáljövedelmek és a javuló munkaerő-piaci folyamatok, míg a beruházásokat a jelentős nagyságban bejövő uniós források, valamint a Magyar Nemzeti Bank Növekedési hitelprogramja keretében a kedvező hitellehetőségek támogatják. Emellett már a versenyszektor beruházásai is fellendültek.

Az elemző szerint az autóipari beruházások kifutásával nem ér véget a növekedés, a beruházási dinamika az erős bázisokról ugyan mérséklődik, továbbra is számottevő marad, emellett a kereskedelmi ingatlanpiac feléledésére is számítani lehet a további ipari kapacitásbővítések mellett.

A magyar gazdaságban számos ígéretes jel van, ugyanakkor a befektetői bizalmon továbbra is javítani kell – mondta Chris Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója, a Joint Venture Szövetség elnöke egy konferencián.

A friss makrogazdasági prognózisban a bank elemzői 0,1 százalékos éves átlagos inflációra számítanak 2014-ben. A szeptemberben átmenetileg még visszatérő defláció után decemberben a fogyasztói árak emelkedése 1 százalék fölé gyorsulhat, és a következő években fokozatosan közelítheti meg a jegybank középtávú célsávját.

A pénzintézet elemzői szerint az alapkamat az év végéig 2,10 százalékon marad, emelését valószínűleg 2015 második felétől kezdi meg az MNB, és kis lépésekben a jövő év végéig 2,75 százalékig folytathatja – elemezte Suppan Gergely.

A TakarékBank elemzői részben a fennálló geopolitikai helyzet miatt a korábbi elképzelésekkel ellentétben idén magasabb forint/euró árfolyamot valószínűsítenek: éves átlagban 310 forint/euró szintre lehet számítani, év végén pedig 312 forint lesz az euró. Jövőre a közös valuta éves átlagos árfolyama még várhatóan 311 forint lesz, majd 2016-ban éri csak el a 300 forint alatti értéket.

Oszlay András, a bank osztályvezetője a hazai helyzetet úgy jellemezte: a gazdasági mutatók kedvező alakulása ellenére a vállalati és a lakossági hitelállomány egyelőre nem került stabilan növekvő pályára, továbbá a nemzetközi befektetők bizalmának visszanyeréséhez még szükség lesz egy kis időre, megítélésünk javulása és vele a forint tartósabb erősödése csak ezután várható.

A pénzintézet elemzői felhívták továbbá a figyelmet arra, hogy a Fed szerda esti közleménye és a csütörtöki skóciai népszavazás alakulása messze ható következményekkel járhat.

A Központi Statisztikai Hivatal szeptember elején közölte, hogy a bruttó hazai termék 3,9 százalékkal nőtt a második negyedévben, az előző negyedévhez képest pedig 0,8 százalékos volt a gazdaság növekedése a szezonálisan kiigazított adatok szerint.

 

12,3 százalékkal nőtt az ipari termelés

 

Júliusban az ipari termelés volumene 12,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Mikó Ildikó, a KSH munkatársa az adatok ismertetésekor elmondta: idén eddig ez a legmagasabb növekedés, sőt 2011 februárja óta nem volt ennél jobb adat. Változatlanul a járműgyártás játszik főszerepet az ipari adatok alakulásában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.