Óriási összegből építenek gyárat a kínaiak Borsodban

Magyarország lett Európa kapuja a kínai vállalatok számára – mondta Szijjártó Péter.

TK
2014. 09. 02. 12:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zöldmezős beruházást bejelentő keddi, budapesti sajtótájékoztatón Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta: mostanra nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország lett Európa kapuja a kínai vállalatok számára. Az államtitkár szerint a Rizhao Jin He Biokémiai Csoport (RZBC csoport) beruházása a kínai–magyar gazdasági együttműködés sikertörténetének újabb fejezete, és egyben annak bizonyítéka, hogy az eddig hazánkba érkezett kínai befektetők elégedettek az üzleti környezettel.

Hsziao Csien, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete kiemelte, hogy a magyar–kínai kapcsolatok idén nagyot fejlődtek, eredményesen alakult a gazdasági, politikai és humánerőforrás-együttműködés. A diplomáciai kapcsolatok kialakítása óta „a legjobb időszakot éljük a két ország egymáshoz való viszonyában” – fűzte hozzá a nagykövet.

A nagykövet elmondta: az RZBC cégcsoport Kína egyik vezető vegyipari vállalata, amelynek gyártási kapacitása az elsők között van Kínában. Az, hogy a cégcsoport Magyarországon hozza létre európai gyártóbázisát, azt mutatja, hogy bizalommal van a magyarországi befektetések iránt.

Kou Kuangcse, az RZBC igazgatóságának elnöke hangsúlyozta, hogy az 1993-ban alapított cégcsoport a citromsav és annak sóiból készült termékek kutatásával, fejlesztésével, előállításával és forgalmazásával foglalkozik. Kifejtette: a vállalatcsoport termékeit az élelmiszer-, gyógyszer- és vegyipar is felhasználja. A világon évente mintegy 1,85 millió tonna citromsavat termelnek, ezen belül 1,05 millió tonna származik Kínából.

Az elnök jelezte: az RZBC vállalatcsoport termékei több mint 100 országban és régióban – az Európai Unió mellett az Egyesült Államokban, Japánban, a Közel-Keleten és Afrikában – keresettek. Kou Kuangcse hangsúlyozta: a leendő üzem éves termelési volumenét 100 000 tonnára tervezik, így a beruházásnak köszönhetően a világ citromsavtermelésének mintegy 5 százaléka a borsodi üzemből származik majd.

Az igazgatóság elnöke elmondta: májusban Hungary Borsod Biokémiai Kft. néven már be is jegyezték magyarországi cégüket. Kiemelte, hogy híres a magasan képzett magyar munkaerő, valamint a stabil magyar gazdasági és politikai fejlődés is fontos alapot teremt a beruházáshoz.

Szijjártó Péter beszédében kiemelte, hogy egyedi kormánydöntés alapján a kormány egymilliárd forinttal támogatja a beruházást, ezért cserébe pedig az RZBC 2024-ig előre vállalja a 165 munkavállaló foglalkoztatását.

Az államtitkár kifejtette: a kormány a keleti nyitás külgazdasági stratégiája mellett belevágott az ország újraiparosításába, és e két célkitűzés eredményeképpen mára Magyarország lett a kínai vállalatok európai terjeszkedésének regionális központja. Szijjártó Péter szerint ezért a kormány sokat tett, ez a siker a meghozott gazdaságpolitikai intézkedéseknek köszönhető.

A 31 milliárd forintos beruházás részleteiről szólva elmondta, hogy azt alapos előkészítő tárgyalások előzték meg, illetve hogy a Kazincbarcikán készülő évi 100 000 tonna citromsavhoz 200 000 tonna kukorica alapanyagot használnak majd fel. A zöldmezős beruházás előkészítése jól halad: már tart a környezetvédelmi engedélyezési folyamat, és az RZBC cégcsoport már bejegyeztette magyarországi cégét.

Az államtitkár is kitért arra, hogy 2013-ban Magyarország rekordot döntött a Kínába irányuló export tekintetében, az idei első 5 hónapban pedig már 11 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszaki adatokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.