Száztíz felderített áfacsalás havonta

Csoki- és étolajszállítmányokat is felhasználnak az adóvisszaélések elkövetéséhez.

Jakubász Tamás
2014. 12. 08. 5:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Üzleti szemlélet, hierarchikus felépítés, tervszerű működés – a bűnüldözés tapasztalatai szerint nagyjából így jellemezhetők azok a szervezetek, amelyek arra szakosodtak, hogy forgalmiadó-csalásokat kövessenek el. Az illegális csoportok irányítói sajátos piackutatást végeznek, figyelik a kereslet alakulását, nyomon követik a jogszabály-változásokat és szemmel tartják az adókulcsokat, majd az információkat mérlegre téve határozzák meg, hol, mely területeken lehet a legkisebb kockázattal a legnagyobb haszonra szert tenni.

Az utóbbi időszak hazai áfacsalási ügyeinek főbb jellemzőiről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyekkel foglalkozó sajtószóvivője beszélt lapunknak. Sárközi Alexandra elmondta azt is: a komoly horderejű visszaélésekben rendszerint magyar állampolgárok vesznek részt, ennek oka a kellő hely- és nyelvismeret lehet. Miként az sem véletlen, hogy a legtöbb csalást nagy mennyiségben szállítható, apró méretű, s emiatt egyedileg nemigen azonosítható tárgyak, árucikkek kereskedelménél követik el.

Az efféle portéka útjának hatósági nyomon követése nyilvánvalóan nehézkesebb. Ebbe a körbe tartoznak a különféle mezőgazdasági termékek, az élelmiszerek, egyes elektronikai alkatrészek és bizonyos készülékek. A visszaéléssel elérhető haszon talán azoknál a cikkeknél a legnagyobb, amelyek iránt rendszeres és nagy az érdeklődés – ilyen például az étolaj, a cukor, a húsáru, a csokoládé vagy éppen a gabona.

– Elenyésző azoknak az ügyeknek a száma, amelyekben csak egy-egy árufajtát használnak fel a csalók a közkassza megkárosításához – tette hozzá a szóvivő –, az elkövetők a termékeket a piaci igények, lehetőségek változása mentén folyamatosan cserélik, váltogatják.

A tapasztalatokat az utóbbi idők több száz eljárása alapozta meg. Mint Sárközi Alexandrától megtudtuk, tavaly mintegy 1500 nyomozás indult áfacsalás gyanújával, idén – szeptember végéig – pedig újabb kilencszáz procedúra vette kezdetét. Az esetek alanyai a pénzügyi nyomozók feltételezése szerint komoly összeghez próbáltak meg csalárd módon hozzájutni: a múlt évi ügyek 83 milliárd forintos kárról szóltak, az ideiekben pedig 72 milliárd forint hiányzó áfát kérnek számon az érintetteken. Átlagosan tehát 50–80 milliós összeg jut egy-egy esetre, a tettesek, az illegális csoportok alkalmanként ennyivel rövidíthették meg az államkasszát. A szóvivő hozzátette, hogy mind nagyobb és nagyobb pénzeket von el a NAV a kétes köröktől: korábban a jogsértéssel okozott kár öt-tíz százalékát szerezte vissza a hatóság, az elmúlt években ez az arány húsz-harminc százalékra emelkedett. Egyvalami azonban régóta változatlan: az áfacsalás módszere továbbra is a régi.

– Ennek az az oka – magyarázta Sárközi Alexandra –, hogy a csalók az uniós adószabályokat játsszák ki. Annak látszatát keltik, hogy az áru az EU más államában is megfordul, mindezt pedig hamis szállítólevelekkel próbálják igazolni. Előfordult, hogy a közúton megállított kamionban egyszerre több okmány is volt, a sofőrnek mindig az adott helyzethez igazodót kellett volna felmutatnia. A visszaéléshez rendszerint belföldi cégláncolatot használnak fel, az adásvételek sora után a lánc végén álló társaság forgalmi adót igényel vissza az államtól. Némelykor sikerrel.

A szóvivő közlése szerint mindebből pontosan látszik, hogy az áfacsalások folyamata összetett, a leleplezéshez többféle hatósági és bűnüldözési módszert egyszerre kell bevetni.

– Manapság a NAV sokrétű elektronikus ellenőrzési és elemzési rendszert működtet, figyeli a bevallásokat, miközben – az e-útdíj adatainak segítségével – szemmel tartja a közutak forgalmát – mondta Sárközi Alexandra. Végezetül hozzátette: januártól újabb eszközhöz jut a NAV, az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer további lehetőségeket nyithat meg a revizorok, a pénzügyi nyomozók előtt. Az új szisztéma révén ugyanis ismertté válhat minden hazánkban megforduló uniós szállítmány tartalma, címzettje és feladója is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.