Várhatóan végleg törlik a beruházást

Már egy másik útvonalon épülő gázvezeték lehetőségét tanulmányozzák.

MA
2014. 12. 05. 10:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Megítélésem szerint ez a döntés végleges, és ma már egy másik útvonalon épülő gázvezeték kérdését tanulmányozzuk” – jelentette ki az orosz miniszter arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen okok változtathatják meg Oroszország álláspontját a Déli Áramlattal kapcsolatban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn Ankarában jelentette be, hogy Oroszország a jelenlegi körülmények között, az Európai Unió ellenkezése miatt nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat tervének megvalósítását, ezért az orosz energiahordozók forgalmát a jövőben más célállomások felé irányítják.

Novak nyilatkozata előtt Zorana Mihajlovic szerb miniszterelnök-helyettes, építési, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter kijelentette: nem hiszi, hogy Oroszország döntése végleges. Reményei szerint megállapodásra jutnak a gázvezeték építésének folytatásáról.

Az európai kereslet gyengeségének ugyanakkora szerepe volt abban, hogy Oroszország letett a Déli Áramlat földgázvezeték teljes kiépítéséről, mint a geopolitikai feszültségeknek, vagy annak, hogy Európa csökkenteni akarja függését az orosz földgázszállításoktól – vélekedett csütörtökön Londonban ismertetett helyzetértékelésében a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő.

Más londoni vélemények szerint valószínűleg végleg lekerül a napirendről a Déli Áramlat megépítése a beruházás előtt tornyosuló európai uniós energiapolitikai akadályok miatt.

A Fitch szakértőinek véleménye szerint – jóllehet egyes dél- és közép-európai országok támogatták a Déli Áramlat eredeti tervét, mivel az Ukrajnát elkerülő útvonalon biztosította volna számukra a földgázellátást – a nagy európai szolgáltató csoportok nem éreztek sok kedvet újabb hosszú távú importszerződések vállalásához, mivel az európai fogyasztási igény egyszerre mutat ciklikus és strukturális gyengeséget.

Ennek oka az, hogy a piaci gazdaságossági megfontolások számos európai országban más áramtermelési energiaforrások felhasználása mellett szólnak.

A Déli Áramlat földgázvezeték Fekete-tenger alatti részének megépítésére és üzemeltetésére szervezett nemzetközi konzorcium európai uniós tagjait meglepte a projekt leállítása, mert Moszkva nem jelezte előre a szándékát – írta szerdán a Handelsblatt. A német üzleti lap arról is beszámolt, hogy a Statoil norvég energetikai társaság hajlandó az eddiginek több mint a duplájára emelni a Németországba exportált földgáz mennyiségét, hogy pótolja az Oroszországgal kialakult feszültség miatt esetlegesen keletkező hiányt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.