A Raiffeisennél számolnak

A legnagyobb veszteséget termelő hazai leánycég eladása reális lehetőség lehet.

Hajdú Péter
2015. 01. 29. 5:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázasan folyik a számolgatás a Raiffeisen Bank International AG-nál (RBI), miként lehetne eleget tenni a tulajdonosok kívánságának, s megszabadulni a ráfizetéses leánybankoktól.

– Minden tényezőt figyelembe véve a magyar érdekeltség eladása lehet a megoldás – elemezték az RBI régiós helyzetét lapunknak pénzügyi szakértők. A szóba jöhető bankok közül a csökkenő nyereséget hozó oroszországi és komoly veszteséget termelő ukrajnai érdekeltség ugyanis a háborús konfliktus miatt van nehéz helyzetben, s ezért nem nagyon találni rá vevőt. A magyar Raiffeisen viszont minden más leánynál nagyobb veszteséget könyvelhetett el a devizahiteles-mentő csomagnak is köszönhetően: a tavalyi harmadik negyedévben 205 millió eurót (63,5 milliárd forint), 2014 első kilenc hónapjában pedig összesen 272 millió eurót (84 milliárd forint). Ráadásul 2010 második negyedéve óta nem termel nyereséget. Ugyanakkor határozott kormányzati érdeklődés mutatkozik a bank megvásárlása iránt. Lázár János miniszter tavaly decemberben a Figyelőnek nyilatkozva arra célzott, hogy a Raiffeisennel folytatott tárgyalásokon szóba került „a magyar állami hitelportfólió további bővítése”. A bankcsoport a kapcsolatfelvételt ugyan elismerte, de hangsúlyozta, nem nevezné tárgyalásnak a megbeszéléseket. Legutóbb pedig egy hete Peter Lennkh, az RBI vállalati üzleti részleg igazgatója lebegtette meg, hogy komolyan elgondolkodtak magyar érdekeltségük értékesítésén. A bécsi Euromoney konferencián elhangzott szavai szerint nem nézhetik a végtelenségig, hogy – bár a magyar leány jól dolgozik – mégsem hoz profitot. Ugyancsak az Euromoneyn nyilatkozta a Reutersnek Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója, hogy – az MKB és Budapest Bank megszerzését követően – nem zárhatók ki az állam részéről további bankvásárlások. Megerősíti a kivonulással kapcsolatos szakértői vélekedést a Fitch Ratings hitelminősítő tavaly decemberi elemzése is, amely szerint a magas adóterhek miatt bizonytalanok a hosszú távú növekedési kilátások az osztrák bankok számára hazánkban, ami emeli a kivonulás esélyét.

Kiderült, mi lesz az MKB-val

Csak azon a területen avatkozik be a jegybank az MKB életébe, ahol gondok vannak, vagyis a kereskedelmi ingatlanhiteleknél – jelentette ki tegnap Balog Ádám, a jegybank alelnöke. A Portfólió.hu cikke szerint a problémás ágazatokat a piacon szeretnék értékesíteni, ahol ez nem járható út, ott állami eszközöket vesznek igénybe. A banknak elsősorban a vállalati hitelezésben kell előrelépnie, de a forintosítás utáni hitelkiváltásnál is érdemes erősítenie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.