Ez lehet az olajárzuhanás következménye

Számos ágazat fellendülhet, mások viszont veszíteni fognak. Az OPEC főtitkára szerint innen már csak emelkedni fog az ár.

BLM
2015. 01. 26. 18:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alapkezelő jelentése szerint a tartósan alacsony benzinárak számos globális autógyárat hozhatnak kedvezőbb helyzetbe. Az USA-ban már tavaly megmutatkozott az üzemanyagár-csökkenés hatása, 16,4 millió személygépkocsit adtak el, ami 2006 óta a legjobb eredménynek számít. A hagyományos autógyárak számára a nyomott olajár előnyös, mivel nő az ország szabadon elkölthető jövedelme és csökken a gyártáshoz használt műanyagok ára. Ezzel szemben az elektromos hajtású járművek üzemeltetési költségeinek előnye egyre kisebb a hagyományos, belső égésű motorral hajtott gépjárművekéhez képest.

A kőolaj árának mérséklődése szintén kedvezően hat a mezőgazdaságra, hiszen csökkennek a mezőgazdasági gépek (traktorok, kombájnok) üzemeltetésével kapcsolatos kiadások, és kedvezőbben alakulnak a műtrágya- és szállítási költségek is. Az USA mezőgazdasági minisztériuma szerint a műtrágya, a növényvédő szerek és az üzemanyag 2013-ban a kukorica, a búza és a szójabab teljes termesztési költségének 32, 26, illetve 19 százalékát tette ki.

A Fidelity szerint az olajár esésének egyik legfőbb károsultjai a globális kőolajkutató és -kitermelő vállalatok, mivel az alacsonyabb árak negatívan hatnak a bevételre, megváltoztatják az egyes kitermelő térségek, illetve régiók olajkútjainak gazdasági életét és működési feltételeit. Az energiaipari termelőeszköz-gyártásnak is nehézséget okoz az energiapiaci helyzet, mert az olcsóbb olaj csökkenti az energiaipari tőkeberuházások volumenét. Emellett a nagyobb kihívást jelentő geológiai forrásokból származó olajat általában drágábban és nagyobb beruházásigénnyel lehet csak kitermelni.

A globális olajárak erőteljes csökkenése továbbá befolyásolhatja a megújuló energiaforrások előállításának relatív gazdaságosságát, ami azt is eredményezheti, hogy az alternatív erőforrások részarányának növekedése lassulhat, annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban arányuk 2006 óta 2,4 százalékról 2014-re csaknem háromszorosára, 6,7 százalékra nőtt.

Az olajárak a jelenlegi szinten valószínűleg elérték a mélypontot, és hamarosan megindulhat az emelkedés – jelentette ki az OPEC főtitkára, Abdullah al-Badri a Reuters hírügynökségnek adott interjúban. „A jelenlegi 45-55 dolláros hordónkénti olajár úgy gondolom már nem csökkenhet tovább, és hamarosan megindulhat az emelkedése is” – fogalmazott a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) főtitkára.

Abdullah al-Badri hangsúlyozta, hogy az OPEC részéről egy esetleges termeléscsökkentés csak kihasználatlan termelési kapacitáshoz, a beruházások csökkenéséhez és végső soron egy túlzott mértékű áremelkedéshez vezetett volna. „Tételezzük fel, hogy csökkentjük a kitermelést. Annak az eredménye a kihasználatlan kapacitás növekedése lett volna. A termelők, ha túlzott kapacitásaik vannak, már nem invesztálnak. Ha viszont nincs beruházás, később nem lesz kitermelés sem. Ha pedig nincs kitermelés, az kínálati hiányt eredményez, ami áremelkedéshez vezet. Két-három év múlva csak a 2008-as helyzet ismétlődött volna meg” – mondta Abdullah al-Badri, hozzátéve, hogy abban az esetben, ha a kínálati hiány a beruházások elmaradása miatt jelentkezik, az árak akár 200 dollárig emelkedhetnek.

Az OPEC decemberi ülésén napi 30 millió hordós kitermelési kvótájának szinten tartása mellett döntött.
A piaci hatás megítéléséhez legalább hat hónapra van szükség – hangsúlyozta a főtitkár, megjegyezve, hogy legközelebb a szervezet júniusi közgyűlésén tekintik át és értékelik újra a helyzetet. A kitermeléshez pedig addig sem nyúlnak. „Tartjuk a szintet” – válaszolta a júniusi tanácskozás előtti csökkentés lehetőségére vonatkozó kérdésre.

Június óta több mint 50 százalékkal esett a kőolaj világpiaci ára, a Brent olaj ára hordónkénti 49 dollár alatt volt hétfőn, az amerikai WTI pedig 46 alatt. Január elején hatéves mélypontra zuhantak az árak. Ennek kapcsán a Világbank előrejelzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy ennél nagyobb zuhanás csak a gazdasági világválság idején és 1985-86 között esett meg. A Napi Gazdaság ismertetése szerint ők is 50 dollár körüli padlóra számítanak, amely visszaaraszolhat majd 60-70 dollárra.

Egyes elemzői vélemények szerint Szaúd-Arábia a magasabb kitermelési költségű forrásoktól – mindenekelőtt az amerikai palaolajtól vagy a mélytengeri brazil kitermeléstől – próbálja védeni saját piaci részesedését azzal, hogy nem hajlandó csökkenteni a kitermelést. Az arab világban, például Szaúd-Arábiában és Kuvaitban, a kőolaj hordónkénti kitermelési költsége 8-10 dollár, míg más jelentős termelők, például Oroszország vagy Venezuela költsége ennek a többszöröse, elérheti akár a 30 dollárt is. Az amerikai palaolaj-kitermelés határköltsége még ez utóbbi értéket is meghaladja.

Ugyanakkor arra is sok minden utal, hogy Oroszországot akarták nehéz helyzetbe hozni az olajárak zuhanásával, amit azonban a szegényebb, olajtermelő fejlődő országok is megsínylenek. Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz al-Szaúd szaúd-arábiai herceg szerint viszont badarság, hogy az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia megállapodott az olajár alacsonyan tartásában, hogy így gyengítse Moszkvát. Rámutatott, hogy az olajárak esése egyaránt sújtja Oroszországot és Szaúd-Arábiát, de nagy tartalékai miatt Szaúd-Arábián nem látszanak ennek jelei. Azt is mondta, hogy soha többé nem lesz 100 dollár felett a kőolaj világpiaci ára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.