Rossz bank: kemény vita Brüsszellel

Úgy tűnik, sikerül meggyőzni az unió és az EKB tisztségviselőit, hogy az új magyar eszközkezelő nem klasszikus rossz bankként működik majd.

Hajdú Péter
2015. 02. 06. 3:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gőzerővel folynak a tárgyalások a Magyar Nemzeti Bank (MNB), valamint az Európai Unió és Európai Központi Bank (EKB) között a Mark Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. feladatairól és hatásköréről – tudta meg a Magyar Nemzet. Az egyeztetésekre rálátó forrásunk szerint – bár nagyon kemények a tárgyalások – már látszik a fény az alagút végén. Úgy tűnik, sikerül meggyőzni az európai hatóságokat, hogy a jegybank által létrehozott pénzintézet nem klasszikus rossz bank, amelynek célja egy-egy hitelintézet fizetőképessé tétele. A Mark reménybeli ügyfelei ugyanis önmagukban fizetőképesek, nem állnak a csőd szélén, de ahhoz, hogy erős hitelkínálattal tudjanak megjelenni a pénzpiacon, szeretnének megszabadulni ráfizetéses üzletrészeiktől.

Ez utóbbiak jellemzően bebukott kereskedelmi és egyéb beruházások, illetve ki nem fizetett hitelek. A vita másik fontos pontja, hogy miként, milyen értéken vásárolja fel az eszközkezelő az „eladni” kívánt üzletrészt. Informátorunk szerint lényeges, hogy az eszközkezelő még a látszatát is elkerülje az állami támogatásnak. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy egy-egy üzletrész felvásárlásakor nettó könyv szerinti érték alatti összeget fizetnének. A pontos értéket minden esetben részletes könyvvizsgálat után határozzák meg, vagyis az üzletrész tényleges piaci értékénél biztosan nem fizet többet az eszközkezelő, így garantálható, hogy az intézmény nem használ fel rejtett állami támogatást működése során.

Forrásunk szerint az uniós szervekkel folytatott tárgyalások jelenlegi szakaszában úgy tűnik, sikerül meggyőzni a közösségi szakembereket arról, hogy az elképzelés – bármennyire is újszerű – mindenképpen uniókonform, azaz nem ütközik semmiféle közösségi szabályba. Az intézmény működési modelljét kidolgozók arra számítanak, hogy a veszteséges portfóliótól megszabadulva a bankoknál jelentős – eddig tartalékolásra félretett – tőke szabadul fel, melyet a hitelezés felfuttatására fordíthatnak a pénzintézetek. Annál is inkább reális ez az elképzelés, mert az elmúlt napok kormányzati megnyilatkozásai azt mutatják, a felfutó hitelezés fejében csökkenhet a bankokra kivetett adó mértéke. Így két oldalról juthatnak haszonhoz a bankok. Egyrészt megszabadulhatnak a különadó egy részétől, másrészt haszonhoz juthatnak a hitelkihelyezés eredményeként. Informátorunk szerint a tárgyalások jelenlegi állása szerint jó az esély arra, hogy belátható időn belül sikerül egyezségre jutni a megbeszéléseken, s még tavasszal megkezdeti működését a Mark Zrt.

Megmarad a tagság

Továbbra is a jegybank monetáris tanácsának tagja marad a Mark Zrt. élére kinevezett Kandrács Csaba – írja a Portfólió.hu. A portál kérdésére az MNB közölte, a jegybankról szóló jogszabály szerint a monetáris tanács bármely tagja olyan társaságban vállalhat tisztséget, amelyben az MNB tulajdonrésszel rendelkezik. Bejelentési kötelezettségének Kandrács Csaba eleget tett, így nincs akadálya annak, hogy megtartsa a tanácsban betöltött tisztségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.