Jön a nyár: sakkra kényszerülnek az utazási irodák?

Új terepeket keresnek, olyanokat, ahová az emberek nem jutnak el saját erőből. Enélkül pár év múlva lehúzhatnák a rolót.

SzE
2015. 04. 23. 8:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változatlanul Horvátország, Görögország és Törökország a magyarok legnépszerűbb nyári utazási célpontjai, külföldön pihenő honfitársaink az előző évekhez hasonlóan ezen országok tengerpartjait keresik föl legnagyobb arányban. Emellett népszerűek a tengeri hajóutak: a Földközi-tenger keleti és nyugati medencéjébe, illetve Észak-Európa természeti szépségeihez, a norvég fjordokhoz irányuló hajóutak iránt nagy a kereslet – tudtuk meg Molnár Judittól, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnökétől.

Egyre gyakoribb, hogy az irodák a jól bejáratott helyszínek mellett olyan országokba is szerveznek utakat, ahova a turisták saját szakállukra biztosan nem jutnak el. Ennek oka, hogy a nyelveket beszélő utazók az internet segítségével saját maguk is meg tudják szervezni kiruccanásaikat, repülőjegyet, hotelt foglalnak. Ugyanakkor vannak olyan, leginkább Európán kívüli úti célok, ahová egyénileg nem, vagy csak nagyon nehezen lehet biztonsággal megszervezni az utakat. Az ilyen területek az idegen nyelvet beszélő emberek számára is rejthetnek kockázatot, járhatnak komoly ráfizetéssel.

A szervezett utak közül továbbra is népszerűek az izraeliek, függetlenül attól, hogy az ország területén tavaly is voltak olyan külpolitikai események, amelyek elriaszthatták volna az utazókat. „Furcsa ezt mondani, de a turisták egyszerűen megszokják, hogy a világban rendre történnek nem hétköznapi események. A vízválasztó 2001. szeptember 11-e volt, amely sokkolta a világot. Azóta számtalan robbantás, terrorcselekmény és természeti csapás történt a világban, ennek ellenére az emberek utazási kedve nem csökkent. Izraelbe is visszatértek a turisták\" – emeli ki Molnár Judit. Mint mondja, az ország több vallás bölcsője, a földnek egy olyan pontja, amit mindig is fel fognak keresni azok az emberek, akik érdeklődnek a kultúra, a történelem iránt. Igaz, nem csak a vallási emlékek miatt ilyen fontos úti cél Izrael, hanem Tel Aviv pezsgő élete, valamint a Földközi-tenger, Eilat tengerpartja, a Jordán völgye és a Holt-tenger is vonzza a turistákat.

Egyiptom néhány évvel ezelőtt az egyik legkedveltebb desztináció volt a magyarok körében, de az odairányuló forgalomnak nem tett jót az arab tavasz. Az érdeklődés persze nő, előbb-utóbb elérheti a korábbi szintet, de ehhez még idő kell, legalábbis itthon. „Épp tegnap jött vissza két kollégánk Sarm es-Sejkből. Beszámolójuk szerint béke van és nyugalom, a szállodák gyakorlatilag tele vannak német, orosz, angol, svájci turistákkal. Ebben a szezonban már Magyarországról is élénkülő kereslettel számolunk, hiszen aki egyszer járt a Vörös-tengernél, azt visszahúzza a szíve\" – mondja Molnár. A görögországi utazásokra sincs hatással az ország gazdasági helyzete, tengerpartjainak népszerűsége töretlen: a magyar turisták jellemzően a Chalkidiki-félszigetre mennek autóval vagy autóbuszokkal, vagy pedig a szigetekre, Krétára, Korfura, Rodoszra, Zakinthoszra, Kefalóniára közvetlen charterjáratokkal.

Az idei szezonban a tavalyiaknál drágább utakra kell számítani, lévén december második felében és januárban, amikor az irodák a nyaralásokat előfoglalták és kifizették, az egekben járt a forint árfolyama. A másik fontos változás, hogy last minute ajánlat várhatóan alig lesz. Ennek oka, hogy az irodák már tavaly és tavalyelőtt is megfontoltabban – a felvevőpiac igényeihez igazítva – kötötték le a nyári kapacitásokat, emiatt nem maradtak utak a nyakukon, nem volt mit kiárusítanunk az utolsó pillanatban. Tavaly is gyakran előfordult, hogy az érdeklődők hiába mentek be az irodákba egy héttel a tervezett utazás előtt, azzal kellett szembesülniük, hogy az ajánlatok már elkeltek, nincs szabad hely. Ezért egyre népszerűbbekké váltak az utazni vágyók körében a „first minute\", vagyis előfoglalási kedvezménnyel meghirdetett ajánlatok, melyekkel 10-12, de akár 15 százalékos engedményt is el lehet érni.

Korábban gyakori volt, hogy az utakat az irreális verseny miatt beszerzési ár alatt értékesítették az utazásszervezők, a nyakukon maradó túrákat pedig végképp ár alatt kínálták. Az elmúlt időszakban ez vezetett több iroda csődjéhez is. A közelmúlt bedőlései már más okokra vezethetőek vissza, a QuaesTour utazási iroda sem saját gazdálkodása, hanem az anyacég botránya miatt húzza le a rolót. A Kun-Mediátor szintén a tulajdonos tisztességtelen gazdálkodása miatt került bajba. Ezt a két irodát leszámítva a közelmúlt legutolsó „igazi csődje\" a Best Reisen irodáé volt, tavalyelőtt. Figyelembe véve a működő utazási irodák számát, elenyésző a csődök száma az utazási szektorban, összehasonlítva a gazdasági élet már területeivel. Viszont mivel ennek sajtóvisszhangja komolyabb, egy-egy ilyen eset jobban a figyelem középpontjába kerül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.