Benyújtják a költségvetést

A kormány ma nyújtja be az Országgyűlésnek a 2016. évi költségvetésről szóló előterjesztést, melyet korábban az adócsökkentés költségvetésének tituláltak.

2015. 05. 13. 6:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter délután 2 órakor nyújtja át a 2016. évi költségvetési törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) meghívójából.

A nemzetgazdasági miniszter és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője április 21-én árult el részleteket a jövő évi büdzséről, az adócsökkentés költségvetésének nevezve azt. A jövő évre tervezett makropálya pedig az Európai Bizottságnak április 30-án megküldött, aktualizált konvergenciaprogramból derült ki. Utóbbiban a kormány 2016-ra 2,5 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedést, 1,6 százalékos inflációt, valamint 2 százalékos költségvetési hiánycélt határozott meg.

A kormány már április 22-i ülésén megkezdte a jövő évi költségvetési törvényjavaslat tárgyalását; támogatta az adócsökkentési javaslatokat, és rögzítette, hogy egyetlen ágazat vagy tárca sem kaphat jövőre kevesebb támogatást, mint az idén.

Az szja-mérséklés és a sertéstőkehús áfacsökkentése mellett a kétgyermekes családok adókedvezmény-mértékének növelése is szerepel a 2016-os költségvetési tervei között. A kedvezmény a gyermekenkénti tízezer forintról 2019-re húszezer forintra nő majd. Ennek első lépéseként jövőre 12 500 forintot lehet majd adókedvezményként igénybe venni gyermekenként.

Varga Mihály a legfontosabb adóváltozások költségvetési hatásait összegezve korábban kifejtette: az szja-csökkentéssel 120 milliárd forintot hagynak a családoknál – ez több mint négymillió embert érint –, a tőkehúsoknál az áfacsökkentés körülbelül 25 milliárd forintot, a két gyermeket nevelő családok adókedvezményének növelése 15 milliárd forintot jelent, az illetékek, díjak csökkentése pedig 10 milliárd forintos nagyságrendű lesz. Javasolják emellett a különböző állami közszolgáltatások díjának, illetékeknek a csökkentését, illetve megszüntetését.

A büdzsében 308 forintos euróárfolyammal számoltak 2016-ra, rendkívüli kormányzati intézkedésekre pedig 100 milliárd forint áll rendelkezésre, és lesz országvédelmi alap is.

Varga Mihály azt is elmondta, hogy maradéktalanul betartják az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) és az Erstével kötött megállapodást. Az egyetértési nyilatkozat alapján 2016-ban a bankadó mértéke a mérlegfőösszeg 0,53 százalékáról 0,31 százalékára csökkenhet. Más ágazati különadóknál nem terveznek változást – fűzte hozzá.

A Költségvetési Tanács május 8-án közölte: nincs alapvető ellenvetése a Költségvetési Tanácsnak a 2016. évi költségvetési törvényjavaslat tervezetének hitelességével vagy végrehajthatóságával kapcsolatban, a tanács szerint ugyanakkor a tervezet nem felel meg az adósságképlet előírásának, ezért a képlet módosítását javasolják. Az NGM erre reagálva a héten rögzítette: kezdeményezni fogja a stabilitási törvény módosítását az adósságképletre vonatkozóan annak érdekében, hogy a gazdasági növekedést erőteljesebben támogató költségvetési politika valósuljon meg az államadósság csökkentése mellett. A Költségvetési Tanács elnöke, Kovács Árpád a Hír TV vendége volt május 11-én, tekintse meg a Magyarország élőben felvételét!

Az államháztartásról szóló törvény szerint a kormánynak október 15-éig kellett volna benyújtania az Országgyűlésnek a központi költségvetésről szóló törvényjavaslatot. Az általában megszokottnál korábbi idei benyújtásról először a miniszterelnök beszélt: március elején a rendkívüli nagyköveti értekezleten jelezte, hogy a parlament tavaszi ülésszakának végéig elkészülhet a jövő évi költségvetés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.